Alle peker på én mann: Han blir toppsjef i Orkla

For tredje gang siden 2004 er Stein Erik Hagens høyre hånd favoritt til å ta over jobben som konsernsjef i Orkla.

ORKLA: Peter Rutzika på vei inn til Orklas bedriftsforsamling i 2006. Han er forhåndsfavoritt til å ta over konsernledelsen etter Åge Korsvold.
Publisert:

Styret i Orkla velger ny konsernsjef onsdag, etter at selskapet kunngjorde Åge Korsvold sin avgang første arbeidsdag etter nyttår.

- Styreleder Stein Erik Hagen har en intensjon om å presentere ny konsernsjef på styremøtet den 5. februar, men prosessen kan ta lengre tid, sier konserndirektør Håkon Mageli i Orkla til VG/E24.

Det betyr at styret legger opp til å behandle saken på sitt styremøte onsdag. Hvis styret tar en beslutning, vil trolig avtale med vedkommende bli sluttet i løpet av onsdag kveld, slik at Orkla kan presentere den nye sjefen torsdag morgen. Da presenterer også Orkla resultatet for fjerde kvartal 2013.

Konsernsjef Åge Korsvold i Orkla varslet 2. januar i år at han vil gå av 30. april. På daværende tidspunkt hadde ikke Orkla-ledelsen noen ny leder klar, selv om Stein Erik Hagen var tydelig på at de var kommet langt i prosessen.

Alle peker på én mann

E24 har snakket med eksperter om hvem som er de heteste kandidatene til å ta over. På oppløpssiden er det spesielt én kandidat som peker seg ut:

Peter Ruzicka, administrerende direktør i Hagens investeringsselskap Canica.

Men interne Orkla-kandidater som Bente Breivik er også med.

Hodejeger Jan Petter Halvorsen i hodejegerselskapet Head4More, mener Peter Ruzicka er den klart sterkeste kandidaten til jobben.

- Etter en periode med omstilling, vil Orkla nå trenge en sterk kulturbygger. Åge Korsvold er en rasjonell struktur-beslutter som har gjennomført mye av ryddejobben. Derfor er timingen for Ruzicka god.

Han får støtte av analytiker Kenneth Sivertsen i Arctic Securities som har fulgt selskapet tett de siste årene. Han mener det er mange sterke interne kandidater.

- De eksterne er ikke mitt fagområde, men Peter Ruzicka kan være et naturlig valg. Han har fulgt Orkla i styreøyemed. Jeg blir ikke overrasket om han blir ansatt, sier han.

Ruzicka var også forhåndsfarvoritten da Dag J. Opedal meldte sin avgang fra Orkla i 2010. Også i 2004 seilet hans navn opp som den mest trolige til å ta over ledelsen av selskapet.

Kan bli en kvinne

Men Molthe i Dagligvarehandelen og analytiker Sivertsen har også et kvinnenavn på blokken.

Bente Breivik er administrerende direktør for Stabburet som eies av Orkla.

Hun har også solide tall å vise til som tidligere sjef for Orklas Nidar.

- Norges største merkevare, Tine, ledes av en kvinne. Det går helt utmerket, sier Reidar Molthe tørt, med henvisning til Hanne Refsholt.

- Bente Breivik er en klar kandidat til toppjobben. Hun har vist at hun kan bygge merkevarer, sier han videre.

Breivik er fra Spjelkavika utenfor Ålesund. I 2005 var hun også et av navnene som ble trukket frem i spekulasjoner om hvem som kunne ta over konsernsjefjobben.

- Bente Breivik har en veldig bra karriere, og har gjort en solid jobb i Stabburet, sier Sivertsen i Arctic.

(Fortsetter under bildet)

SAMMEN: Stein Erik Hagen følte seg misbrukt av maleren Thorvald Lund-Hansen etter utstillingen av de omdiskuterte bildene fra 40-årsdagen til Stein Erik Hagen. Her sammen med Peter Ruzicka. Bildet er fra 1998.

- Må samle Orkla

Halvorsen forteller at Orkla var kjennetegnet av en kultur preget av samhold og utvikling av ansatte. Orklas traineeprogram var og tildels er et godt eksempel på dette mener han.

- Ruzicka er en leder som kan få Orkla tilbake på sporet, sier Halvorsen, som tidligere var en sentral leder i hodejegerselskapet Mercuri Urval.

Samlende egenskaper pekes også på som viktig av Reidar Molthe, sjefredaktør og medeier av dagligvarebransjens fagblad Dagligvarehandelen.

- Slike omstillinger er nesten ikke til å unngå at skaper rivninger internt. Den nye konsernsjefen må evne å samle organisasjonen, sier Molthe.

På et drøyt år har Åge Korsvold skiftet ut hele konsernledelsen i Orkla og nesten hele ledelsen i Orkla Brands Nordic i løpet av 2013. I 2011 startet konsernet arbeidet med å blitt et rendyrket merkevareselskap, og dermed begynte arbeidet med å selge ut deler som Rec, Boregaard og Sapa.

- Må håndtere dominant eier

Mens hodene har rullet i toppledelsen av Orkla, har Ruzikcka jobbet med Hagen siden 1990.

- Konsernsjef i Orkla før Korsvoll, Bjørn Wiggen, var en veldig god leder, men likevel ofret Hagen ham. Det holder ikke å bare være en god leder, du må også håndtere relasjonen til Hagen. Det er det absolutt viktigste for å håndtere Orkla over tid. Det styrker Ruzickas kandidatur, sier Halvorsen.

Hodejegeren mener Stein Erik Hagen som styreleder og eier av 24,5 prosent av Orklas aksjer gjør noe med lederrollen til den som skal være konsernsjef i Orkla.

Til E24 sa Stein Erik Hagen dette, på spørsmål om han er en krevende styreleder:

- En styreleder må være krevende, og forlange resultater. Det å være styreleder er ikke alltid så enkelt.

Dersom styret går inn for kandidaten som presenteres onsdag får vi altså svaret torsdag morgen.

Les også:

Bruker Yara som skremsel for å bekjempe korrupsjon i OrklaStein Erik Hagen: Lekkasjer presset frem meldingenOrkla truer med å flagge utOrkla-sjefen:- Ikke tilfreds med resultatet- Jeg har ikke pyntet brura

Publisert: