Norges første kvinne med selvskapt milliardformue: – Holdt på å selge selskapet før det ble lønnsomt

Hilde Midthjell var medisinstudent på ferie i Finland da hun fattet interesse for et kosmetikkmerke. Siden har hun snudd seg tilbake flere ganger.

GJORDE DET STORT: Hilde Midthjell ble Norges første kvinnelige milliardær av egen maskin, men det holdt på stoppe allerede etter to år. Her fra E24s ledertalent-kåring for 2018 på Høvik fredag.

Foto: Siv Dolmen
 • David Bach
Publisert:,

– Jeg startet egentlig min karriere som kjemifrik, sier Hilde Midthjell og ler.

Som ung medisinstudent reiste hun med en venn til Helsinki. Hun skulle egentlig på ferie, men avla et besøk ved en hudpleiekongress i byen. Der gikk hun rundt og stilte kritiske spørsmål, sjekket forskjellige produkter, og fattet til slutt interesse for det franske merket Decléor.

– De svarte veldig godt for seg, og jeg fikk tro på produktet, så jeg ville ta det til Norge. Jeg tenkte at jeg kunne alltids ta permisjon fra studiene et år eller noe.

Hun fikk agenturet, og begynte å selge merket i Norge, men planen var alltid bare å gjøre det i et par år.

– Etter to år kontaktet jeg noen meglere for å sette i gang salget av firmaet. Dermanor hadde 200 kunder og ganske bra omsetning, men vi tjente ikke penger ennå. Så meglerne sa at å selge nå ville være helt idiotisk, man får ikke igjen noe for det man har bygget opp før man har overskudd. Det funker kanskje i tek-bransjen, men ikke her.

– Så jeg bestemte meg for å fortsette.

20 år senere hadde Dermanor blitt til det skandinaviske konsernet Dermagruppen, 400 millioner kroner i omsetning, og 90 millioner kroner på bunnlinjen, med 170 ansatte.

BEGYNNELSEN: Hilde Midthjell (t.h.) startet opp Dermanor alene og som et agentur for et fransk kosmetikkmerke. 20 år senere var det et konsern i hundremillionersklassen. Her fra det første Dermanor-kurset i Holmenkollen.

Foto: Privat

Vurderte Bahamas

Da var det tid for salg. Mellom 2007 og 2009 solgte Midthjell seg ned i Dermagruppen for rundt en halv milliard kroner.

– Da var det en kort periode på et halvt år hvor jeg bare trodde alt skulle bli veldig deilig. Jeg hadde solgt Dermanor og hadde fått godt betalt, og kunne gjøre hva jeg ville. Så jeg drømte om å bare reise til Bahamas og gjøre hyggelige ting.

Men Midthjell er skapt for noe annet enn late dager på Bahamas, merket hun kjapt. Ikke var det noen som kunne bli med henne dit heller, vennene hadde jo jobber å gå til.

– Så jeg begynte å snuse på ulike investeringer og startet eiendomsselskap. Og jeg pusset opp hele huset. Noe måtte jeg jo gjøre.

Neste store steg meldte seg for Midthjell høsten 2009, da Dale of Norway kontaktet henne med forespørsel om å investere. Først gikk hun inn med 51 prosent i et eierselskap som eide 67 prosent, slik at hun fikk bestemmelsesrett.

Les også

Terje Aas (35) er vinner av «årets salgsleder» i Ledertalentene: – Jeg tror den eneste varige konkurransefordel er å bli god på å lære

Måtte ta lederrollen igjen

Fra 2009 til 2013 engasjerte hun seg mest ved å gjøre noen enkle grep, som å starte en concept store i Karl Johan og å hjelpe til med markedsføring og rådgivning.

– Men i 2013 hadde vi en situasjon hvor selskapet hadde gått med underskudd i ni år, men allerede i 2010 og 2011 ble trenden snudd. I 2012 var det faktorer i ledelsen som gjorde at det begynte å gå skikkelig dårlig. Så jeg fant ut at jeg rett og slett skulle gå inn og ta lederrollen, for jeg så selv veldig mye som kunne gjøres bedre.

Hun kjøpte ut de andre aksjonærene gradvis, og fra høsten 2013 tok Midthjell alle rollene selv. Snuoperasjonen var i gang.

– Først handlet det om å få økonomien opp og stå. Det var som et skip med masse hull hvor det rant inn vann, hvor hullene måtte tettes ett for ett. Det handlet om reforhandling av avtaler, bedre marginer, bedre produksjonsplanlegging, struktur på hvordan man jobber, fornying og modernisering av kolleksjonen med nye kvaliteter, markedsføring med tydeligere budskap og image, med mer.

Les også

Pablo Barrera er vinner av «årets drivkraft» i Ledertalentene: – Det er et enormt ansvar

Ting begynner å flyte

Men alt var ikke bare rot, heldigvis.

– Det var to positive ting: Folkene hadde vært der lenge og var ekstremt erfarne og flinke med produksjonen. De kunne trylle frem de flotteste design og kvaliteter bare du spurte om noe. Og de var veldig kostnadsbevisste, for de var vant til at selskapet hadde lite penger.

Da var det viktig å effektivisere måten man jobbet på, og øke bevisstheten på hva som var arbeidsoppgavene, forteller hun.

– Når organisasjonen etter hvert lærer å følge bedre rutiner så begynner ting å flyte. Og plutselig går ting av seg selv, på et vis. Det var mange ting i Dale jeg fortsatt kunne tenke meg å gjøre, men jeg fikk i alle fall gjort nok til at vi begynte å tjene penger, og det er jo det viktigste.

Les også

Ledelsesekspert: – Ledere må fortsette å lære

Etter hvert ble det langt å pendle fra Asker til Dale mellom Bergen og Voss.

– Når jeg ikke trenger mer penger og hadde gjort det jeg trengte for å løfte Dale, med 30 millioner på bunnlinjen, så var det mulig å selge til større aktører som kan dra det videre på en raskere måte enn jeg kan.

Og dessuten:

– Det handler litt om å være ansvarlig også. Om det skjer noe med meg, hvem skal da ta over? En stor bedrift som Rossignol kan ta vare på bedriften på en mye bedre måte enn om jeg plutselig får en takstein i hodet, sier Midthjell.

Dermed solgte hun rubbel og bit til nordiske Altor, som eier 80 prosent av franske Rossignol i desember 2017.

HOVEDTALER: Hilde Midthjell forteller sin historie og deler sine erfaringer for mange av de 400 nominerte i årets ledertalentkåring fredag.

Foto: Siv Dolmen

– Mye tårer da jeg ga meg

Fredag ettermiddag går Midthjell på scenen som hovedtaler under E24s Ledertalentkåring 2018. Hun bærer allerede kronen som Norges første kvinnelige selvskapte milliardær.

– Vil du si at du var et ledertalent da du startet Dermanor?

– Ja. Jeg var jo veldig ung, og jeg fikk det jo til. Den beste omtalen du kan få er jo at resultatene kommer. Det tok fem år å begynne å tjene penger, men da var det klart. Vi økte omsetningen hvert år og hadde en resultatgrad på rundt 20 prosent.

Midthjell understreker at hun hadde et godt team rundt seg i Dermanor, og har kontakten med flere av dem ennå.

– Det var mye tårer da jeg ga meg. Jeg fikk et diamanthjerte av de ansatte da jeg sluttet.

Kan ikke stå stille

Og hvis hun hadde solgt Dermanor da selskapet var nystartet og ennå ikke hadde begynt å tjene penger?

– Økonomisk sett hadde det jo vært dumt å selge. Men innimellom tenker jeg at det hadde vært gøy og interessant å være lege også. Så jeg har gått frem og tilbake og vurdert hele veien, var det lurt eller ikke.

– Jeg kunne jo valgt å hoppe av og gi blaffen, men jeg har jo valgt dette fordi jeg synes det er gøy, det er interessant og du utvikler deg. Det er noe av det jeg synes er det morsomste, og det verste: Du utfordres hele tiden, så du er bare nødt til å utvikle deg. Du kan ikke stå stille. Nye mennesker, nye problemer, et marked og en verden som endrer seg, du må hele tiden lytte og være tilpasningsdyktig, og vurdere frem og tilbake og bruke hodet hele tiden.

– Det synes jeg er veldig stimulerende. Hvis jeg ikke har noe å bryne meg på, så kjeder jeg meg veldig fort.

Her kan du lese mer om

 1. Ledertalentene
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Dette er oppkjøpsselskapet som får XXL-aksjen til å hoppe

 2. Rottefella er lønnsomme igjen, men: Vurderer å legge kleskolleksjonen på hyllen

 3. Svakere tall fra Hydro

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  På innsiden av brusselskapet som gjør Coca-Cola rasende

 6. Ikea tjener mer penger i Norge - men færre besøker butikkene