«Årets samfunnsbygger» i Ledertalentene 2017: – Det er vanskelig å forstå betydningen av Maries arbeid

Marie Nielsen (35) skulle starte opp McKinseys kontor i Addis Abeba i Etiopia. Det ble starten på et prosjekt som sysselsetter 7.000 fattige, i tillegg har hun vært sentral i at 1,2 millioner barn får skolegang.

RESIRKULERING: Marie Nielsen (t.v.) er gründer og leder av papirresirkuleringsprosjektet i Etiopia, her sammen med Alemtsehay Belihu Tsenbelo som Marie trekker frem som en stor grunn til at prosjektet går så bra.
Ledertalentene 2017
  • Martin Hagh Høgseth
Publisert:

– Etter to år i Etiopia og nesten åtte år i McKinsey, var jeg nysgjerrig på å sette opp noe selv, og Etiopia var full av muligheter, sier Marie Nielsen, som er kåret til «årets samfunnsbygger» i Ledertalentene 2017.

Sammen med en investorgruppe så hun på mange muligheter for sosialt entreprenørskap i Øst-Afrika - og det var avgjørende at investeringen skulle ha verdi både for dem og for andre.

– Det som var slående var at nesten uansett hva vi så på av muligheter, for eksempel innen consumer goods, var det tydelig at mangelen på emballasje var et tilbakevendende problem. Det var det som gjorde at vi bestemte oss for å gå inn i papirindustrien, forteller Nielsen.

Startet resirkulering

Raskt innså de at landet mangler en verdikjede for papir, og for å bygge en bærekraftig lokal papirindustri med et konkurransedyktig kostnadsnivå, måtte de få resirkulering på agendaen.

– Stort sett alt tilgjengelig papir og papp i Etiopia er importert, eller produsert lokalt basert på importerte råmaterialer. Ved å resirkulere gjør vi heller dette råmaterialet tilgjengelig for den lokale papirindustrien til et svært konkurransedyktig prisnivå, og sparer «hard currency» som det er mangel på og som dermed heller kan brukes til annen nødvendig import, forteller Nielsen.

Enorme fjell av sortert papp og papiravfall ved Pendas lokasjoner i Addis Abeba, Etiopia.

Hun forklarer at i tillegg er det store miljøgevinster og mulighet til å skape arbeidsplasser som har vært avgjørende for dem.

Dermed var Penda skapt, en papirresirkuleringsbedrift som jobber under avtale med byadministrasjonen i Addis Abeba.

– Vi har satt opp et system der vi henter avfallspapir fra hele hovedstaden. Sammen med byadministrasjonen har vi videreutviklet avfallssystemet til å inkludere tre strømmer, en til papir og papp, en til plast og en til annet avfall. 7.000 søppelinnsamlere leverer avfall til disse stasjonene hver dag. I tillegg henter vi papir og papp fra skoler og mer enn 100 kontorer og fabrikker. Deretter sorterer vi materialet på vår sorteringssentral, og produserer enkel cellulosemasse som vi selger videre til den lokale papirindustrien, forteller Nielsen.

– Åpenbar kategorivinner

Totalt har Penda 50 egne ansatte. De 7.000 søppelinnsamlerne får halvparten av alle inntektene som kommer inn i firmaet.

– Bærekraften er volum, og vi har en enorm vekst måned for måned. Vårt langsiktige mål er 60.000 tonn papp og papir per år, noe som tilsvarer omtrent 20 prosent av dagens papirforbruk, forteller Nielsen.

Nielsens prosjekt har ikke gått upåaktet hen. For juryen i årets ledertalent-kåring, var det åpenbart at hun skulle vinne kategorien «årets samfunnsbygger». Arbeidet hun gjør har allerede skapt mange arbeidsplasser, men ifølge Nielsen hadde det ikke vært mulig uten hennes gode venninne og kollega Alice, som egentlig heter Alemtsehay Belihu Tsenbelo, som hun første gang møtte da hun arbeidet for Unicef før Alice flyttet til Etiopia.

Her arbeider noen av Pendas ansatte med papp og papirsorteringen i deres eget anlegg i Addis Abeba.

– Når jeg var sånn smått i gang med Penda, møtte jeg Alice tilfeldig på gaten i Addis Abeba, og hun ville veldig gjerne være med å få opp Penda. Hun har ingen annen utdannelse enn videregående, men får ting til å skje. For oss som vet hvordan landet fungerer er det mye byråkrati, men hun er en racer på å få ting til å skje. Uten henne tror jeg ikke vi hadde kommet så langt som vi har gjort, forteller Nielsen.

Les også

«Årets fremtidstenker» i Ledertalentene 2017: – Vi er en gjeng steingale forskere

Ebolakrisen

Selv om Penda er hjertebarnet, var det en annen utfordring som ble veldig spennende for Nielsen for omkring to og et halvt år siden. I et ebolaherjede Sierra Leone, på andre siden av det afrikanske kontinentet.

– Når man begynte få kontroll over ebolaepidemien, fikk McKinsey i oppdrag om å lage en plan for hvordan man kunne stable landet på beina igjen. Konsekvensene av epidemien var enorme, med kollaps i næringslivet, stengte skoler i nesten et år og et sykehussystem som slet med å håndtere antallet syke, forklarer Nielsen.

«Ebola Recovery»-planen ble satt sammen i samarbeid med ulike ministerier og under ledelse av Presidenten i Sierra Leone.

Les også

«Årets rådgiver» i Ledertalentene 2017: Elin er McKinseys «rockestjerne»

Planen var at Nielsen bare skulle hjelpe å lage en plan, et oppdrag som skulle ta tre uker.

Først for et par uker siden var Nielsen ferdig, to og et halvt år etter man hadde startet - og hun endte opp med å lede prosjektet.

– Jeg jobbet side ved side med utdanningsministeriet for å implementere planen. Dette handlet i første rekke om å få alle barna tilbake på skolen igjen, og ta igjen tapt læring, forklarer Nielsen.

Over tid tok man tak i mer langsiktige problemstillinger, som utvikling av bedre læreplaner, bedre oppfølging og utviklingen av lærerne.

– Vi implementerte også «School Feeding» for alle offentlige barneskoler, og bygging av etterlengtede klasserom, vann og toalettfasiliteter der det trengtes mest, forklarer hun.

Hjulpet 1,2 millioner barn

Hele 1,2 millioner barn har kommet tilbake til skolen etter programmet har blitt satt inn. Alle de samme barna får også skolemat hver dag, et tilbud som ble stoppet av borgerkrig i landet. Tusenvis av lærere har fått bedre opplæring.

Les også

Sven er «årets innovatør» i Ledertalentene 2017: Opplever enorm interesse etter «fiskevekt»

«Det er vanskelig å forstå hvor mye Marie har betydd for enormt mange barn i Sierra Leone,» har en av hennes referanser sagt.

Ifølge han kunne ingen av McKinseys ansatte reise til området på grunn av faren for smitte, men Nielsen dro.

– Hvorfor valgte du reise inn i et så farlig område?

– Det er vel mange grunner til det. Jeg føler jeg har tatt mange valg i karrieren som ikke alltid har vært de mest logiske. Har alltid vært opptatt av at jeg vil gjøre en forskjell. Jeg føler jeg hadde mye å gi, å være med å delta der har vært veldig spennende, avslutter Nielsen.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Ledertalentene 2017
  2. Ledertalentene

Flere artikler

  1. Marie Nielsen ble «Årets ledertalent 2017»: – De færreste er født perfekte ledere

  2. Marie Nielsen (35) til topps i Ledertalentene 2017

  3. Det er fremtidens ledere som forandrer verden. Derfor er det viktig å løfte fram de beste

  4. Betalt innhold

    Unge ledertalenter: Slik fant de sin lederstil

  5. Ledertalentene: Slik gikk det med de tidligere vinnerne