Danske lærere «misunner» norsk avtale

Lederen for Danmarks Lærerforening mener danske lærere ikke ville hatt noe problem med å akseptere den nye arbeidstidsavtalen for norske lærere.

BLE STENGT UTE: I konflikten mellom lærerne og arbeidsgiverne i Danmrak i fjor, ble lærere fra skolene i Frederiksberg stengt ute av arbeidsplassen i en lock-out. Nå sier lederen for Danmarks lærerforening at arbeidstidsavtalen som norske lærere har fått, er misunnelsesverdig.

Kasper Palsnov
  • NTB
Publisert:,

På Utdanningsforbundets nettsider gratulerer Anders Bondo norske lærere med å ha sikret seg det han kaller en god arbeidstidsavtale.

– Dette ser ytterst flott ut, ingen tvil om det. Danske lærere vil nok misunne de norske denne avtalen, sier han.

Utdanningsforbundets leder Ragnhild Lied har måttet tåle motstand og sinne fra egne rekker etter at hun skrev under på en ny arbeidstidsavtale for lærerne mandag.

En rekke medlemmer har varslet at de vil melde seg ut av forbundet, og det er knyttet spenning til om Lied får tilslutning fra et flertall av medlemmene når avtalen nå går ut til uravstemning.

Les også

Ni av ti lærere oppfyller allerede det omstridte 7,5-timerskravet

«Danske tilstander»

Motstanden er først og fremst knyttet til at avtalen forplikter lærerne til å oppholde seg opptil 7,5 timer daglig på skolen, og dermed mister muligheten til å jobbe hjemmefra i deler av arbeidstiden.

Bondo sier han ikke tror danske lærere ville hatt noen motforestillinger mot dette punktet.

– Jeg tror ikke en normalarbeidsdag ville ha skremt danske lærere. Det er også særlig positivt at den enkelte lærer er sikret tid til for- og etterarbeid knyttet til undervisning, sier han.

De danske lærerne mistet i fjor sin sentrale arbeidstidsavtale, som blant annet innebærer at det nå ikke er noen avtale som regulerer leseplikten og at rektor har fått full styringsrett.

KS ønsket også å fjerne den sentrale arbeidstidsavtalen og alle bestemmelser som setter grenser for hvor mange timer lærerne skal undervise, men fikk ikke dette gjennom i forhandlingene.

Noe av det første leder av Utdanningsforbundet Ragnhild Lied uttrykte da hun presenterte avtalen mandag morgen, var at de med det hadde unngått «danske tilstander».

Les også

Ingen streik i stat og kommune

Varsler streik

Bondo mener resultatet i Norge burde være en modell for Danmark.

– Avtalen norske lærere har fått til, viser at det går an å finne fram til fornuftige løsninger, sier han.

Utdanningsforbundets medlemmer skal stemme over avtalen innen 18. juni.

De tre mindre lærerorganisasjonene Norsk Lektorlag, Skolenes Landsforbund og Musikernes Fellesorganisasjon har sagt nei til avtalen og varslet at de kan ta medlemmer ut i streik.

Flere artikler

  1. Har liten tro på at lærerstreiken blir avverget

  2. Partene i lærerstreiken skal møtes igjen

  3. Nå blir det lærerstreik

  4. Annonsørinnhold

  5. Lærere: - Vår arbeidsmoral er blitt hengt ut

  6. Lærerne sier ja til ny avtale