Ny Innovasjon Norge-leder: - Forenkling er viktig

Gründere som «Bipper-Silje» har kritisert Innovasjon Norge for å være for byråkratiske. Det kan den påtroppende Innovasjon Norge-sjefen kanskje gjøre noe med.

HJEMME: «Tinteguri» er den mye omtalte bloggen til Anita Krohn Traaseth (42). Her er hun hjemme på kjøkkenet sitt i Oslo.
  • Line Midtsjø
Publisert:

En kort oppsummering om Innovasjon Norges virksomhet er til å miste pusten av.

Organisasjonen Anita Krohn Traaseth (42) har takket ja til å lede skal både støtte innovasjon i næringslivet og samtlige primærnæringer, bidra innen forskning og utvikling av høyteknologi, støtte bønder som vil kjøpe effektiviserende maskiner, begrense utflyttingen fra distriktene og sørge for at flere velger Norge som turistmål.

- Det første jeg tenkte da jeg ble kontaktet om jobben var «hm... dette er jeg usikker på», forteller Anita Krohn Traaseth til E24.

Gunn Ovesen på Innovasjon Norge-kontoret i 2013.

Den nyutnevnte Innovasjon Norgesjefen ble headhuntet av Visindi, etter at Gunn Ovesen (59) gikk av i desember i fjor.

Traaseth brukte aprilmåned på å bestemme seg for om hun ville være med i prosessen videre og gå for jobben.

- Det er helt klart samfunnsoppgaven som trekker meg til denne jobben. Den oppgaven Innovasjon Norge har blir bare viktigere fremover. Vi er nødt til å fokusere på å skape mer rom for innovasjon på alle nivåer i Norge, både i bedrifter, gründervirksomhet og omstilling av etablert industri og næringer. I privat som i det offentlige. Alle er vi i omstilling. Vi må også ha innovasjonstilnærming i utviklingen av næringspolitikken fremover som bidrar i dette arbeidet, sier Traaseth.

Innovasjon Norge ga norsk næringsliv og ikke minst jordbruk og primærnæringer lån og tilskudd på 6,9 milliarder kroner i 2013.

En analyse av tildelingene fra 2012 viser at 39 prosent av midlene havnet til jordbruk, skogbruk og fiske, mens IKT-næringen ble avspist med 3,7 prosent.

- Du nevnte ikke landbruk?

- Nei, jeg sa næringer, vi har flere, og landbruk er sentralt. Innovasjon Norge har mange oppdragsgivere og tilsvarende oppgaveforventninger. Før jeg uttaler meg om spesifikke næringer så må jeg sette meg grundig inn de ulike oppgavene og se helheten, sier hun.

IKT-bransjen jubler

Traaseth har ledet det amerikanskeide IT-selskapet Hewlett-Packard siden 2012 og vært en del av selskapets ledelse siden 2009.

- IKT-Norge jubler over at Anita Krohn Traaseth i dag er utnevnt til ny adm. dir i Innovasjon Norge. Det er synd for HP at Anita slutter, men veldig gledelig for IKT-næringen og kunnskapsbedriftene at Anita bir ny leder i Innovasjon Norge, uttalte generalsekretær Per Morten Hoff i IKT-Norge i en pressemelding fra torsdag.

Generalsekretær Per Morten Hoff i IKT Norge

Traaseth er også kjent for bloggen «Tinteguri». Her kan du lese jobbsøknaden hennes som sikret henne toppjobben i Hewlett-Packard.

Bakgrunn fra IKT- og gründervirksomhet

Innovasjon Norge har rundt 40 ulike hovedoppdrag, utformet i såkalte oppdragsbrev. I disse er det gjerne bakt inn enda flere mål.

- Det er nettopp kompleksiteten som er motiverende. Som man vet er både eierstruktur og oppgaver mange og komplekse. Det å sette seg inn i dette blir den første jobben min, sier Traaseth.

- Kan man mellom linjene her kanskje ane en vilje til å forenkle Innovasjon Norge?

- Jeg tror at alle selskaper - om man heter Hewlett-Packard, Innovasjon Norge eller Det Norske Veritas må forenkle. Det er en kontinuerlig prosess. Innovasjon Norge består av en rekke ulike statlige organisasjoner som ble slått sammen i 2004. Formålet var jo nettopp å forenkle dengang, sier hun.

- Ett av de mange mandatene?

- Det er selve hovedmandatet. Så forenkling er viktig. Innovasjon Norge er 10 år i år, nå må vi se på læringen av de første 10 årene, ikke bare vi har har levert av gode resultater, men også være ærlige på hva vi opplever som hindringer for å bli enda bedre. Det skal bli en spennende oppgave å bidra til å forenkle det komplekse.

PÅ FEST: Harald Norvik fra Jens Ulltveit-Moes 70års selskap i 2012. Norvik har vært styremedlem i Umeo Gruppen siden 2006.

Konfererte med Harald Norvik

Traaseth har siden 2000 hatt Harald Norvik (67) som mentor.

Han har blant annet vært styreleder i Telenor fra 2007 inntil han i 2012 kom i en mye omtalt unåde hos daværende næringsminister Trond Giske (Arbeiderpartiet). Norvik har også vært konsernsjef i Statoil fra 1988 til 1989.

Traaseth snakket sist med styregrossisten og den erfarne næringslivslederen for bare en uke tilbake.

- Jeg vil ikke referere til innholdet i private mentorsamtaler, men det er klart jeg har rådført meg om denne oppgaven før jeg takket ja. Jeg har rådført meg med flere enn Harald Norvik. Det er slik jeg jobber, jeg ber om råd og innspill. Det håper jeg alle gjør før man takker ja til en så viktig oppgave, sier hun.

E24 gransket i 2013 Innovasjon Norge, hvor det blant annet ble avdekket at de ikke har en systematisk oversikt over hvor mye eller hvilke bedrifter ikke lykkes, etter at de mottok støtte(se linker under).

Les også:


Innovasjon Norge deler ut milliarder - har ingen konkurs-oversikt
Hun deler ut 13 millioner kroner om dagen
- Jeg synes synd på Gunn Ovesen
- Blir ikke mer innovasjon av at vi slutter med landbruksstøtte
Giske vil vurdere IT-løsning - som har eksistert i to år

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Tar over i Innovasjon Norge

  2. - Venner meg aldri til nedbemanninger

  3. Betalt innhold

    Leder for enhver pris?

  4. Betalt innhold

    Hvordan får jeg min første jobb?

  5. Spør Yrja og Anita om karriere og ledelse