Klokken 14 stanser Norge i politisk streik mot hans forslag: Slik slår Eriksson tilbake

Kollektivtransport, barnehager og offentlige kontorer rammes når fagbevegelsen går ut i politisk streik mot regjeringen. - Meningsløst å kalle dette århundrets største streikesak, sier industrileder.

UPOPULÆR: Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson får som ørene flagrer av en samlet fagbevegelse.

Torstein Bøe
  • E24
  • NTB
Publisert:

LO, Unio og YS protesterer mot regjeringens forslag til endringer i arbeidsmiljøloven, som blant annet vil bety oftere søndagsjobbing, mer overtid og flere på midlertidig ansettelse.

Arbeidet legges ned klokken 14, og aksjonen varer i to timer – altså godt ut i rushtiden. De tre hovedorganisasjonene samarbeider om markeringer 127 steder landet rundt onsdag ettermiddag.

Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) har fått mye kjeft for endringene han ønsker å gjøre.

Les også

Eriksson: – Flertall i Stortinget for endringer i arbeidsmiljøloven

På et frokostmøte i regi av tenketanken Civita, fastholdt han at lovforslaget var kun en moderat oppmykning av arbeidsmiljøloven.

- MENINGSLØST: Administrerende direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri.

Peder Qvale

– Man må tilpasse kartet etter terrenget. Når terrenget endrer seg, må man endre kartet, eller så kan man gå seg bort, sa Frp-statsråden.

- I stedet for å komme med en eller annen krisepakke i 2024 eller deromkring, vil regjeringen ta grep nå.

– Meningsløs streik

Tidligere statssekretær for Arbeiderpartiet, nå administrerende direktør i Norsk Industri, Stein Lier-Hansen, var heller ikke imponert over fagbevegelsen under gårsdagens debatt.

– Det er helt meningsløs med å kalle dette århundrets største streikesak. Hvis dette er århundrets største streikesak, syns jeg vi har få problemer i landet.

Les også

Sjefen i Norsk Industri: - Nødvendig å granske offshoreordningen

Det omstridte lovforslaget åpner for generell adgang til midlertidige ansettelse, men inneholder også begrensninger i form av karantenetid for bedrifter som ikke forlenger en midlertidig kontrakt, samt en makskvote på 15 prosent «nye midlertidige».

PROVOSERT: LO-nestleder Tor-Arne Solbakken.

Erlend Aas

– Fra fast til midlertidig

Nestleder i LO, Tor-Arne Solbakken mener at endringene ikke gir noen mening.

– Dette skaper ingen flere arbeidsplasser. Det forslagene gjør er en vridning fra faste ansettelser til midlertidige ansettelser. Døren til fast jobb blir trangere. Det gjør at folk blir sittende lengre i jobbene, og det blir mindre mobilitet i arbeidsstyrken, sa han under debatten hos Civita.

Eriksson sa tirsdag at han har flertall for endringene i Stortinget.

Den politiske streiken vil merkes godt. NSB og Flytoget parkerer togene mellom 15 og 16, mens T-bane og busser i Oslo står stille mellom 15 og 15.30.

Les også

LO-lederen mener Eriksson skyver svake foran seg

Også AtB i Trondheim og Skyss som driver buss og bane i Bergen, innstiller avganger under markeringen. Mange steder vil ferger ligge til kai mens streiken varer.

Flytrafikken stanser

Det blir ingen flyavganger ved landets største flyplasser i de to timene streiken pågår, men innkomne fly får lov til å lande. På Gardermoen ber man de reisende belage seg på forsinkelser. Blant annet vil håndteringen av bagasje stoppe opp.

Noen barnehager vil ifølge LO stenge under streiken, mens andre ifølge Unio vil holde åpent for det som omtales som «barnepass uten pedagogisk tilbud».

Ved tollstasjonen på Svinesund kan det bli kø inn til Norge ettersom tollklareringen for godstransport er noe av det som vil bli satt på vent under streiken. Fagbevegelsen har imidlertid understreket at samfunnsoppgaver som handler om beredskap og å holde hjulene i gang, ikke skal rammes.

Tirsdag meldte Vårt Land at også prester i Den norske kirke slutter seg til den politiske streiken. Dette er første gang norske prester er i streik.

Les også

Sjefen i Norsk Industri:  - Nødvendig å granske offshoreordningen

Les også

Eriksson: – Flertall i Stortinget for endringer i arbeidsmiljøloven

Les også

Prester streiker onsdag for aller første gang

Publisert:

Flere artikler

  1. Solberg advarer fagbevegelsen mot storstreik

  2. Varsler politisk streik mot regjeringen

  3. LO, Unio og YS varsler politisk streik mot regjeringen

  4. Parat vil ha fagbevegelsen med på storstreik

  5. Åtte av ti toppledere fornøyd med arbeidsmiljøloven