Her vil økonomistudentene helst jobbe

Flere av de store bankene rangeres høyt på listen over mest attraktive arbeidsgivere for økonomistudentene.

DRØMMER OM Å JOBBE HER: DNB har vært i hardt vær den siste tiden etter Panama Papers-avsløringen om at banken har hjulpet kunder å etablere selskaper i skatteparadiser. I Universums studentundersøkelse, som er gjennomført i perioden oktober 2015 til februar 2015, havner DNB på førsteplass i økonomistudentenes rangering av mest attraktive arbeidsgivere.
Publisert: Publisert:

De store bankinstitusjonene er populære arbeidsgivere blant økonomistudentene. For andre år på rad innehar DNB førsteplassen på studentenes rangering av mest attraktive steder å jobbe i Universums studentundersøkelse.

Rekrutteringsansvarlig i DNB, Glenn Menkin, har klare meninger om hvorfor.

– Vi har åpnet dørene for mange unge og studenter, både gjennom deltidsjobbing, traineestillinger og internships. Studentene snakker seg imellom, og mange har etter hvert fått høre om mulighetene og hvordan det er å jobbe hos oss, sier Menkin, og legger til:

– DNB-ansatte er for øvrig våre beste ambassadører, og mange som har begynt å jobbe her, har blitt tipset av folk som allerede er ansatt her.

Norges Bank, Sparebank 1, Nordea og Danske Bank er alle inne på topp 30-listen til økonomistudentene.

Sjekk topp 30 i alle listene her!

Blant bedriftene som klatrer flest plasser i rangeringen fra i fjor, finner vi både

NR. 1 PÅ LISTEN: DNB, her ved rekrutteringsansvarlig Glenn Menkin.

Swedbank, SEB og Danske Bank.

Menkin i DNB tror oljebremsen kan være én åpenbar grunn til denne utviklingen.

– I tillegg har flere fått øynene opp for at en bank ikke bare er en bank lenger – vi er mye mer enn vi var før. Bare tenk på Vipps, for eksempel. Der fikk vi blant annet pris for markedsføringen vår, forteller han.

Universums undersøkelse er gjennomført i perioden oktober 2015 til februar 2016, altså før Aftenposten avslørte, gjennom de såkalte Panama Papers, at DNB hadde hjulpet kunder med å etablere selskaper i skatteparadiser.

Menkin mener det er et hypotetisk spørsmål hvorvidt oppmerksomheten rundt avsløringen kan påvirke fremtidig rekruttering til DNB, og ønsker ikke å kommentere det.

– Mange sikter mot bank og finans

– Synet på DNB etter Panama Papers-avsløringen blir nok noe annerledes, men jeg vil ikke si at avsløringen preger mitt syn på DNB som potensiell arbeidsplass. Jeg tror dessuten de jobber på høykant for å unngå at noe slikt skal skje igjen.

Det sier BI-student Mohamed Shukur til E24.

Samtidig som et mildt og vårlig aprilvær trekker folk ut i hovedstadens gater, kryr det av studenter inne på Handelshøyskolen BI i Nydalen i Oslo.

Eksamensperioden nærmer seg, og mange sitter bøyd over skolebøkene.

E24 treffer Shukur på studentforeningen SBIOs kontor, hvor han jobber som økonomiansvarlig, ved siden av å være bachelorstudent på andreåret i økonomi og administrasjon.

STUDERER ØKONOMI: Mohamed Shukur er student, økonomiansvarlig i SBIO og jobber som HR-assistent gjennom et bemanningsbyrå.

– For de fleste som studerer økonomi er det nok bank og finans de sikter mot. De store bankene er nok drømmearbeidsgiver for mange. Jeg ser også på disse som interessante arbeidsgivere, sier Shukur.

Det blir mer og mer vanlig at de store bankene er til stede på karrieredagene på skolen, forteller han.

– Vi forstår at mulighetene for å få jobb der finnes, sier han.

Les også

Ingeniørstudenter ser mot det offentlige

For Shukur er det ideelle å finne en jobb hvor han kan blande økonomi og HR. Han har erfaring fra å jobbe med HR gjennom å ta jobber som staffing and recruitment assistant (HR-assistent) i et bemanningsbyrå.

– Det jeg ser etter når jeg skal søke jobb er først og fremst et sted hvor jeg kan utvikle meg og tilegne meg mer erfaring, hvor det er spennende oppgaver og utfordringer. Dette kommer fremfor det å ha en god lønn, sier Shukur.

Klatret flest plasser

Den største klatreren på økonomistudentenes liste er Danske Bank, som er opp hele 21 plasser fra i fjor.

– Merkenavnet Danske Bank har etablert seg mer i markedet. Vi jobber hele tiden med å være synlige og er en aktør som har tatt utfordrerrollen i norske markedet, sier People & Culture Manager Siv Hjellegjerde Martinsen.

BEVISST STRATEGI: Siv Hjellegjerde Martinsen er People & Culture Manager i Danske Bank.

– I tillegg har vi en bevisst strategi for å tiltrekke oss de beste kandidatene. Som en internasjonal og moderne bank kan vi tilby jobbmuligheter utenfor norske landegrenser, fortsette hun.

Danske Bank er ikke bare en arbeidsplass for økonomer, påpeker Martinsen.

– Vi har et større mangfold både med hensyn til utdanning, alder, kjønn og nasjonalitet.
Martinsen mener det at bank og finans er en bransje i kontinuerlig utvikling og endring kan virke tiltrekkende på nyutdannede, og dermed en av grunnene til at bankene kommer godt ut i rangeringen.

Har økt bankens synlighet

– Det skjedde et skifte fra de store, attraktive bedriftene innen oljesegmentet i fjor, da disse fikk helt andre utfordringer og problemer enn tidligere. Da dukket bank og finans opp som en solid bransje, sier rekrutteringsansvarlig Eivind Hoff i Nordea til E24.

Les også

Stavanger blør oljejobber - nå har kommunejobb blitt poppis

Nordea er opp to plasser fra i fjor, og ligger dermed på 15. plass.

– De fleste av bedriftene innen bank og finans, oss selv inkludert, har vært synlige til stede på mange arenaer for å markedsføre seg. Så det vi ser nå er nok en payoff på investert satsing, sier Hoff.

Mens Nordea klatrer, faller imidlertid Norges Bank og Sparebank1 henholdsvis to plasser ned.

– Vi har vært trofaste mot de målene vi har satt opp. Vi har hatt mål om å nå spesifikke studenter på spesifikke institusjoner, for eksempel BI, norske studenter ved Copenhagen Business School og Høgskolen i Oslo og Akershus, sier Hoff, og legger til at de har økt bankens synlighet ved å jobbe aktivt med å vise frem fagmiljøene, internship-programmene og graduateprogrammet.

– Samtidig er vi inne i en tid hvor det er litt tråere å få seg jobb, og vi merker til en viss grad at vi har økt tilgang på flinke folk. Vi ser også at det er flere flinke folk som er i omløp litt lenger, sier han.

Les også

Oljeselskapene faller på studentenes drømmeliste

Les også

Ingeniørstudenter ser mot det offentlige

Les også

Nordmenns drømmejobber endres etter oljebremsen

Publisert: