Slik bruker «toppselskapene» testverktøy i rekrutteringen

Tester hjelper store arbeidsgivere å sile store mengder jobbsøkere, men testresultat kan koste noen søkere jobbtilbudet.

ANBEFALER TESTER: HR-leder Glenn Menkin i DNB mener tester er et nyttig verktøy som bør brukes når det er mange gode søkere.
Publisert:

– I en prosess hvor vi har flere tilnærmet like kandidater så vil testresultatene kunne være avgjørende, sier Bjørn Vihovde til E24. Han er partner i Nordic Talent i revisjons- og rådgivningsselskapet EY (tidligere Ernst & Young).

Han legger til at testene er en faktor av flere i totalvurderingen.

– Type rolle vil også avgjøre hvor mye et testresultat vil bety. For oss er det viktig at kandidatene skårer over et gitt nivå på evnetestene, noe som betyr at du kan ryke ut på testen, men samtidig får du ikke jobben kun basert på testresultatet.

KAN BLI AVGJØRENDE: Partner Bjørn Vihovde i EY sier at testresultatet kan bli avgjørende for ansettelsesprosessen der det er flere tilnærmet like kandidater.

Har du blitt vraket fra jobben på grunn av testresultat? Tips våre journalister

E24 har tatt ringerunden til tre av de mest populære arbeidsgiverne blant ingeniør- og økonomistudenter, ifølge Universum-kåringen fra 2015.

EY, DNB og Statoil har gitt svar på hvor viktig testresultatene er i forbindelse av rekruttering av nyansatte.

Les saken: – Jeg vet knapt om rekrutteringsprosess uten tester

Kun til informasjon

– I den endelig vurderingen vil testen kun være til informasjon, og ikke beslutningsgrunnlag alene, sier Tone Rognstad til E24, rekrutteringssjef i Statoil.

Rognstad opplyser at det er veldig få som har ikke ønsket å svare på testene. De aller fleste ser det på som spennende og utfordrende.

INGEN "FASIT": Statoil rekrutteringssjef Tone Rognstad sier st de ikke utarbeider en drømmeprofil basert på testresultatene.

Øverste hode for rekruttering hos DNB, Glenn Menkin, sier:

– Testene brukes som et supplement til intervjuet, så det er viktig at det er riktig type tester og at testene gjør rekrutteringen mer rettferdig. Testene gjør at alle søkerne gis den samme muligheten.

Menkin understreker imidlertid at testresultatet alene ikke vil avgjøre om en kandidat får jobbtilbud eller ikke.

Les også

NITO: Ingeniører uten jobb kan flytte fra Vestlandet

Øvelse gjør mester?

I Norge er det selskapet DNV GL som kvalitetsstempler tester til bruk i rekruttering, en prosess som på fagspråket heter sertifisering. Både DNB, EY og Statoil bruker tester som er sertifisert av DNV GL, rekrutterne i selskapene er også sertifiserte testbrukere.

Les også

– Hjelper ikke med de beste testene, dersom rådgiveren er dårlig

Tester, både evne- og personlighetstester, sendes ut til jobbsøkere både før en intervjuprosess og mellom intervjurunder.

Er det mulig å øve seg opp til bedre resultater på testene?

– Ja, til et visst nivå. På testene våre er det også mange øvingsoppgaver som kan løses før den virkelige testen settes i gang. Men desto bedre du gjør det i starten jo raskere stiger den i vanskelighetsgrad, sier Menkin i DNB.

Han sier videre at brorparten av tester sendes ut til jobbsøkere med mindre erfaring som ønsker seg inn i bankkonsernet. I tillegg kommer caseoppgave. Evnetester brukes hyppigere enn personlighetstester.

Bjørn Vihovde i EY mener det ikke er mulig å trene seg opp til bedre resultater i evnetester. Han sier:

– På gode tester med tilfredsstillende reliabilitet og validitet skal ikke dette være mulig. Evnetester skal si noe om iboende potensial. Er det snakk om ferdighetstester så vil man naturlig nok kunne øke en ferdighet, for eksempel en engelsktest gjennomført på to ulike tidspunkt vil gi ulikt resultat avhengig av hvor mye kandidaten bruker språket på en gitt tid.

Les også

Tror på langt flere jobbkutt: – Vi vil nå 60.000 før det er slutt

Hodejegeren: Testen gir oss hypoteser

For mer erfarne søkere kan veien til ny jobb gå gjennom andre kanaler enn den formelle stillingsannonsen. Tips kan gå i nettverk om gode kandidater.

HYPOTESER: Håkon Sæther i Boyden bruker tester for å avkrefte og bekrefte hypoteser i senere intervjurunder.

Hvordan bruker dere tester i rekrutteringssammenheng?

– Vi bruker i hovedsak personlighetstester og i noen tilfeller ferdighetstester, sier Håkon Sæther til E24, partner i Boyden executive search.

Selskapet Boyden arbeider med rekruttering av kandidater til lederposisjoner, samt styre- og lederevaluering.

– Vi bruker ikke tester som et utvelgelsesverktøy, men som en av flere kilder i vår vurdering av kandidatene. Vi bruker testene hovedsakelig som e utgangspunkt for en dybdesamtale et stykke ut i rekrutteringsprosessen.

Testen vil med andre ord gi hypoteser som vil bekreftes eller avkreftes i et dybdeintervju, og senere i referanseintervjuer sier Sæther.

– Vi tror imidlertid ikke at testen er alfa omega, og overfor kandidater er vi opptatt av å avmystifisere testbruken, sier Boyden-partneren.

Les også

Hodejeger om direktørene: – Hvit, etnisk norsk mann i 40-50-årene

– Kommet for å bli

Bransjeorganisasjonen for HR-ansatte, HR Norge, støtter testbruken til Håkon Sæther:

POSITIV: HR Norge-sjef Even Bolstad stiller seg positiv til bruk av tester i rekruttering så lenge de utføres av kvalifisert personell.

– Tester viser heller ikke hele sannheten og de har en del begrensninger, men de er en viktig del av rekrutteringsprosessen om de utføres riktig. Testene kan gi gode indikasjoner på hva søkeren står for, sier Even Bolstad til E24, daglig leder i medlemsorganisasjonen HR Norge.

Bolstad vender tommelen opp til bruk av tester, såfremt det er gode tester med riktig metodikk og tester som utføres av kvalifisert personell. Testerne må også, ifølge HR Norge-sjefen, ha i bakhodet at testene ikke forteller alt.

Hvordan ser dere på utviklingen av testbruken?

– Bruken av tester har økt med årene, ja de siste 10–15 årene. Flere og flere rekruttere ser verdien av testverktøyet og samtidig har leverandørindustrien av tester vært aktive pådrivere for å bygge seg et marked. Kvaliteten har i det samme tidsrommet økt på testene, og de aller fleste useriøse aktørene i bransjen har blitt utkonkurrert.

Bolstad avslutter:

– Testene har kommet for å bli.

Les også

Derfor kan du bli nedbemannet etter bare to uker i ny jobb

Les også

Hvordan hindrer jeg de ansatte fra å «rappe» bedriftens kunder?

Les også

Jobbekspertene: Slik setter du foten ned for Facebook på jobben

Publisert:
Gå til e24.no