Arbeidsinnvandring får unge til å sky byggfag

Ungdom vraker utdanning i byggfag på grunn av den kraftige arbeidsinnvandringen i bransjen, viser en studie.

SKYR BYGGFAG: Norsk ungdom tror det er mindre vits i å ta byggfagsutdanning ettersom arbeidsinnvandrere i stor grad tar jobbene.
Publisert: Publisert:

I takt med at polakker og andre østeuropeere har strømmet inn i norsk byggenæring, ønsker stadig færre norske ungdommer å lære seg bygg- og anleggsfag, viser studien fra Institutt for samfunnsforskning, skriver fagbladet Magasinet.

– Fra 1995 til 2008 har arbeidsinnvandringen redusert andelen som velger byggfag med 21 prosent. Det er en betydelig effekt, sier seniorforsker Marianne Røed til Klassekampen.

Røed og kollegene Idunn Brekke og Pål Schøne har sett på hvor mange som søker seg til byggfagsutdanning etter ungdomsskolen, hvor mange som fullfører de to årene med skoleundervisning, og hvor mange som får lærlingplass. Etter at de også har sammenlignet fylker med ulik andel arbeidsinnvandring, og sett om det er forskjeller, er funnene tydelige.

– Alle de tre trinnene i utdanningsløpet – søking, frafall og lærlingplass – påvirkes av hvor mange arbeidsinnvandrere det er i arbeidsmarkedet der de er, sier Røed.

Forskernes hypotese er at ungdom opplever at det er mindre vits å ta byggfagsutdanning, siden det er så stor konkurranse om jobbene i bransjen.

Publisert: