Gravide er stadig mer borte fra jobb

Sykefraværet blant gravide har økt markant. Forskerne vet ikke hvorfor.

ØKT SYKEFRAVÆR: – Vi synes det var overraskende at sykefraværet har økt blant de yngre gravide. Sosiologer bør se nærmere på dette, sier Kjetil Telle i Statistisk sentralbyrå til Aftenposten.
Publisert: Publisert:

Fra 1995 til 2007 økte sykefraværet blant gravide kvinner fra 16 til 24 prosent. Etter fødselen blir sykefraværet normalt igjen. Det viser en ny studie utført av Karsten Marshall Elseth Rieck ved Universitetet i Bergen og Kjetil Telle i Statistisk sentralbyrå. Studien, som har navnet «Sick leave before, during and after pregnancy», ble offentliggjort mandag.

Undersøkelsene tar for seg sykefraværet til 175.000 yrkesaktive kvinner som fikk sitt første barn i perioden 1995-2008. Tall fra studien viser at sykefraværet begynte å øke allerede fra første måned kvinnene var gravide.

Forskerne har undersøkt om stadig høyere gjennomsnittsalder for førstegangsfødende og økt sannsynlighet for tvillingfødsel kan forklare det økte sykefraværet, men dette har de ikke funnet noe holdepunkt for.

– Vi synes det var overraskende at sykefraværet har økt blant de yngre gravide. Sosiologer bør se nærmere på dette, sier Kjetil Telle i Statistisk sentralbyrå til Aftenposten.

Marit Heiberg, leder for Den Norske Jordmorforeningen, mener at grunnen ofte kan være at omgivelsene forventer at gravide skal bli sykmeldt.

– Statistikken viser at tallene stagnerer rundt 2003, så det er ikke sånn at sykefraværet er på full fart oppover, sier Heiberg.

Publisert: