Statoil snur om gratis kaffe

Statoils forslag om å kutte kaffen til offshoreansatte ble møtt med vantro og sinne hos de ansatte. Nå har Statoil-ledelsen ombestemt seg.

SNUR: Statoil snur i forslaget om å kutte ut gratis kaffe til offhoreansatte. Bildet viser konsernsjef i Statoil Helge Lund på besøk på Statfjord C.
 • NTB
 • E24
Publisert:

Tillitsvalgte i Industri Energi opplyser til Stavanger Aftenblad at Statoil likevel ikke vil kutte kaffen til offshorearbeiderne som venter i helikopterterminalen.

Statoil vurderte å kutte kaffeserveringen for å spare 3,3 millioner kroner årlig.

Men i Statoil-ledelsen nøler man med å bekrefte at de snur i kaffesaken.

– Vi serverer kaffe inntil noe annet er bestemt, sier Jannik Lindbæk, informasjonsdirektør i Statoil til avisen.

– Vi har en dialog i selskapet om hvor vi kan styrke konkurransekraften, og den dialogen fortsetter – der inngår ulike tiltak, sier Lindbæk.

I begynnelsen av februar varslet Statoil store kutt i drift og investeringer. Over 30 milliarder kroner skal spares fram til 2016, deretter 8 milliarder årlig.

- Dette vil muliggjøre en positiv organisk fri kontantstrøm etter utbyttet fra 2016, skrev selskapet i sin melding 7. februar.

Slaktet forslaget

Motivasjonseksperter slaktet Statoils forslag om kaffekutt.

- Dette er så smålig at det nesten virker latterlig. Jeg hadde vanskelig for å ta denne opplysningen på alvor da jeg hørte den, sa Sven Svedbak, professor i medisin, til E24 like etter at forslaget ble kjent.

Professor Stig Berge Matthiesen ved Institutt for ledelse og organisasjon på BI uttalte at forslaget var en symbolhandling.

- 3,3 millioner kroner er jo lommerusk for Statoil, og derfor kan forslaget tolkes som en markering overfor ansatte og omverdenen om at de skal kutte utgifter, sa han.

- En pinlig avledningsmanøver

Også Sammenslutningen av Fagorganiserte i Energisektoren (SAFE) reagerte negativt på kaffe-forslaget.

- Det er ingen tvil om at de offshoreansatte opplever dette som provoserende og smålig, og mange føler seg rett og slett støtt. Det koker godt i salen, sa SAFEs nestleder Roy Erlig Furre.

Han mente at forslaget var en «pinlig avledningsmanøver» for å få fokuset vekk fra store kostnadsoverskridelser og mislykkede utbygginger.

- Blant annet har dårlige lederbeslutninger ført til at Yme-skandalen har kostet over 12 milliarder kroner uten at en dråpe olje er hentet opp. I tillegg velger Helge Lund å selge Statoil ned i mange prosjekter for å kunne betale ut større utbytte til aksjonærer, noe som er kostnadsdrivende, utdypet han.

Ledere i oljeindustrien har hatt en lønnsøkning på i snitt 21 prosent det siste året, viser ferske tall.

Les også:

Motivasjonseksperter slakter Statoils kaffekutt-forslagSAFE raser over at Statoil vurderer å kutte gratis kaffeVurderer å kutte ut gratis kaffe til offshoreansatte

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Equinor

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Statoil snur om kutt av gratis kaffe på heliporten

 2. SAFE raser over at Statoil vurderer å kutte gratis kaffe

 3. Motivasjonseksperter slakter Statoils kaffekutt-forslag: - De bør si unnskyld

 4. Betalt innhold

  Kan bli slutt på gratis kaffe

 5. 200 årsverk må bort på Mongstad