Statoil snur om gratis kaffe

Statoils forslag om å kutte kaffen til offshoreansatte ble møtt med vantro og sinne hos de ansatte. Nå har Statoil-ledelsen ombestemt seg.

SNUR: Statoil snur i forslaget om å kutte ut gratis kaffe til offhoreansatte. Bildet viser konsernsjef i Statoil Helge Lund på besøk på Statfjord C.

ESPEN SJØLINGSTAD HOEN
 • NTB
 • E24
Publisert:

Tillitsvalgte i Industri Energi opplyser til Stavanger Aftenblad at Statoil likevel ikke vil kutte kaffen til offshorearbeiderne som venter i helikopterterminalen.

Statoil vurderte å kutte kaffeserveringen for å spare 3,3 millioner kroner årlig.

Men i Statoil-ledelsen nøler man med å bekrefte at de snur i kaffesaken.

– Vi serverer kaffe inntil noe annet er bestemt, sier Jannik Lindbæk, informasjonsdirektør i Statoil til avisen.

– Vi har en dialog i selskapet om hvor vi kan styrke konkurransekraften, og den dialogen fortsetter – der inngår ulike tiltak, sier Lindbæk.

I begynnelsen av februar varslet Statoil store kutt i drift og investeringer. Over 30 milliarder kroner skal spares fram til 2016, deretter 8 milliarder årlig.

- Dette vil muliggjøre en positiv organisk fri kontantstrøm etter utbyttet fra 2016, skrev selskapet i sin melding 7. februar.

Slaktet forslaget

Motivasjonseksperter slaktet Statoils forslag om kaffekutt.

- Dette er så smålig at det nesten virker latterlig. Jeg hadde vanskelig for å ta denne opplysningen på alvor da jeg hørte den, sa Sven Svedbak, professor i medisin, til E24 like etter at forslaget ble kjent.

Professor Stig Berge Matthiesen ved Institutt for ledelse og organisasjon på BI uttalte at forslaget var en symbolhandling.

- 3,3 millioner kroner er jo lommerusk for Statoil, og derfor kan forslaget tolkes som en markering overfor ansatte og omverdenen om at de skal kutte utgifter, sa han.

- En pinlig avledningsmanøver

Også Sammenslutningen av Fagorganiserte i Energisektoren (SAFE) reagerte negativt på kaffe-forslaget.

- Det er ingen tvil om at de offshoreansatte opplever dette som provoserende og smålig, og mange føler seg rett og slett støtt. Det koker godt i salen, sa SAFEs nestleder Roy Erlig Furre.

Han mente at forslaget var en «pinlig avledningsmanøver» for å få fokuset vekk fra store kostnadsoverskridelser og mislykkede utbygginger.

- Blant annet har dårlige lederbeslutninger ført til at Yme-skandalen har kostet over 12 milliarder kroner uten at en dråpe olje er hentet opp. I tillegg velger Helge Lund å selge Statoil ned i mange prosjekter for å kunne betale ut større utbytte til aksjonærer, noe som er kostnadsdrivende, utdypet han.

Ledere i oljeindustrien har hatt en lønnsøkning på i snitt 21 prosent det siste året, viser ferske tall.

Les også:

Motivasjonseksperter slakter Statoils kaffekutt-forslagSAFE raser over at Statoil vurderer å kutte gratis kaffeVurderer å kutte ut gratis kaffe til offshoreansatte

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Equinor

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Statoil snur om kutt av gratis kaffe på heliporten

 2. SAFE raser over at Statoil vurderer å kutte gratis kaffe

 3. Motivasjonseksperter slakter Statoils kaffekutt-forslag: - De bør si unnskyld

 4. Betalt innhold

  Kan bli slutt på gratis kaffe

 5. 200 årsverk må bort på Mongstad