Ledertalentene 2020

Vil at hele Norge skal bli bærekraftig: – Næringslivet må ta hovedansvaret

Han gleder seg til å gå på jobb hver dag. For Erik Osmundsen, konsernsjef i Norsk Gjenvinning, er det ingen motsetninger mellom å være miljømessig og økonomisk bærekraftig.

JOBBER FOR BÆREKRAFT: – Tenk å få jobbe i en bransje som reduserer det norske CO₂-avtrykket med syv prosent, sier Erik Osmundsen, konsernsjef i Norsk Gjenvinning.

Norsk Gjenvinning
 • Karoline Johannessen Litland
Publisert: Publisert:

2021

For 13. gang skal E24 kåre årets ledertalent i norsk næringsliv.

Den årlige kåringen hedrer landets dyktigste ledere under 35 år.
Kåringen er tipsbasert, og dere E24-lesere inviteres til å komme med innspill på dyktige ledere som bør vurderes.
Kjenner du et ledertalent under 35, som fortjener å være med i kåringen? Fyll ut vårt enkle skjema, og send inn! Kanskje når din kandidat helt til topps i år?

I SAMARBEID MED
mercuri
nho
finn
bi
gjensidige

Han har hatt fire forskjellige jobber i sitt liv: konsulent, investor, gründer og leder. Erik Osmundsen, som siden 2012 har vært konsernsjef i Norsk Gjenvinning, har alltid likt å utfordre seg selv og gjøre ting han i utgangspunktet ikke kan.

– Er det ikke skummelt, da?

– Det er alltid skummelt. Jeg vil generelt si at hver gang jeg starter i en ny jobb, er det seks måneder med padling for å forsøke å få oversikt. Det er alltid vanskelig å lære seg noe nytt, og i starten er læringskurven bratt, men etter hvert begynner man å mestre, svarer han.

E24 skal for tolvte gang finne Norges største næringslivstalent under 35 år. I år er Osmundsen fagperson for kategorien «bærekraft».

Kjenner du et talent? Tips oss her!

Les også

Fikk toppjobb i Oslo Børs-datterselskap som 26-åring

Miljømessig og økonomisk bærekraftig

Osmundsen havnet i styret til Norsk Gjenvinning i 2011, og i 2012 ble han konsernsjef i selskapet. Han husker det som om det var i går, og fremdeles drar han på jobb med samme iver som for åtte år siden.

– Jeg har lyst til å gå på jobb hver dag. Tenk å få jobbe i en bransje som reduserer det norske CO2-avtrykket med syv prosent, sier han entusiastisk.

Det har vært mye å lære og sette seg inn i, spennende utfordringer og tøffe tak. Men det passer konsernsjefen bra. Tidlig var han tydelig på at selv om Norsk Gjenvinning er bærekraftig i dag, kan selskapet bli enda mer bærekraftig i fremtiden. I tiden han har vært konsernsjef har selskapet gått fra å være en ukjent avfallsbedrift til å bli selskapet i Norge med ellevte beste omdømme.

Men å være bærekraftig handler ikke bare om å være miljømessig eller sosialt bærekraftig. Det handler også om å være økonomisk bærekraftig.

Derfor satte Osmundsens team seg ned og laget en matrise, med bærekraft på den ene aksen og økonomisk betydning for selskapet på den andre.

– Det var interessant å se at de fleste prosjektene i matrisen var både miljømessig og økonomisk bærekraftige, sier han og fortsetter:

– Hvis virksomhetens bærekraftsprosjekter ikke også er økonomisk bærekraftige, vil den ikke skalere. En klassisk misforståelse er at bærekraft koster, men i de fleste sammenhenger kan bærekraft være et konkurransefortrinn og en essensiell del av å vinne anbud, tiltrekke talenter og sikre innovasjon.

TALER: Erik Osmundsen under NHOs årskonferanse i 2017.

Vidar Ruud / NTB scanpix

Sirkulærøkonomi

Osmundsen peker på forskjellige tiltak Norsk Gjenvinning gjør for å utnytte ressursene. Blant annet omdanner virksomheten gamle vindusruter til Glava, avfallsgips til nye Norgips-plater, virksomhetens gravemasser blir til nye fylkesveier, og trevirke som ellers ville blitt brent, blir til sponplater. Norsk Gjenvinning satser også stort på gjenbruk av for eksempel ståldragere, hulldekker og teglstein fra gamle bygg, som blir brukt om igjen i nye bygg.

Les også

Fulgte lederdrømmen og flyttet til New York

– Dette er sirkulærøkonomi. Vi utnytter ressursene igjen og igjen.

– Er målet at hele Norge skal bli bærekraftig?

– Ja, og jeg mener næringslivet må ta hovedansvaret for å bygge den nye sirkulærøkonomien og endre samfunnet i en mer bærekraftig retning, svarer han.

Osmundsen trekker frem utfordringene knyttet til ozonlaget og sur nedbør – som var store utfordringer for 30 år siden.

– I dag er ozonlaget reparert, og vi hører lite om sur nedbør. Det beviser at det er kraft i et næringsliv som vil lage bærekraftige løsninger som også er økonomisk lønnsomme. Vi trenger fremtidsrettede næringslivsledere som tar ansvar for å endre samfunnet i riktig retning, sier han.

Les også

Tise-gründer om suksessen: – Etter det nordiske markedet er målet Europa og verden

– En megatrend i samfunnet

Nå ser Osmundsen frem til å finne unge bærekraftstalenter i norsk næringsliv. På spørsmål om hva han ser etter, svarer han kandidater som kan gjøre en forskjell, og som har tro på at det ikke er noen motforestillinger mellom miljømessig og økonomisk bærekraft.

– Jeg tror vi kommer til å få inn mange tips, og det blir vanskelig å velge mellom mange gode kandidater. Det er en megatrend i samfunnet, og mange unge ønsker å jobbe med ting som betyr noe for samfunnet, sier han og fortsetter:

– Det dreier seg ikke lenger bare om å ha en fin bil og leilighet, det viktigste er at man går på jobb og føler at det man driver med, er meningsfylt.

Les også

Hjelp disse med å finne årets ledertalent

Les også

NHO-sjefen om coronakrisen: – Jeg er mer optimistisk enn jeg var i slutten av mars

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Ledertalentene 2020
 2. Bærekraft
 3. Norsk Gjenvinning
 4. Ledertalentene
 5. Næringsliv
 6. Gjenbruk

Flere artikler

 1. Hjelp disse med å finne årets Ledertalent

 2. – Jeg vil hedre de som har vært tøffe i motvind

 3. NHO-sjefen om coronakrisen: – Jeg er mer optimistisk enn jeg var i slutten av mars

 4. Slik beholder du talentene på arbeidsplassen

 5. Hjelp oss med å finne «årets ledertalent»: Her er de nye kategoriene