Norske studenter kjøper «vitnemål i gull»

Avgangsstudentene ved landets universiteter og høyskoler betaler gladelig opptil flere tusen kroner for en ring som symbol på endte studier. Samtidig kan gullsmedene gni seg i hendene.

SMIL OM MUNNEN: Etter fem år med studier kan Anne-Marte Kværner gjøre seg fortjent til en kandidatring. Her fra ringfesten ved NMBU på Ås i mai i år.
 • Christian Høie Lie
Publisert:

– På Ås har ringen blitt kalt ditt vitnemål i gull. Det er kun de som har fullført mastergraden, som har mulighet til å kjøpe ringen, det gjør det litt ekstra gjevt, sier Anne-Marte Kværner, tidligere student ved Norges miljø og biovitenskapelige universitet (NMBU).

I tillegg til å være avgangsstudent ved universitetet har hun vært med i komiteen som er med å arrangere «ringfesten», en formell avslutningsseremoni med taler og underholdning for dem som har fullført en mastergrad.

E24 JAKTER LEDERTALENTER. KJENNER DU ETT? KLIKK HER!

Hun kan fortelle om lange tradisjoner og tanken bak ringen som har røtter helt tilbake til 1930.

– Emblemet skulle uttrykke fellesskap, troskap og samhold. Det skulle heller ikke virke støtende på andre. Samtidig var det viktig at emblemet skulle være hendig å bruke, det ble derfor en ring istedenfor en medaljong.

Stjernen på ringen skal symbolisere de fem opprinnelige studieretningene ved skolen som den gang het Norges landbrukshøgskole.

Les også: Dette betyr ringene deres (VG Pluss krever innlogging).

God butikk for gullsmedene

– De fleste kjøper nok ringen som et minne fra studietiden, men det er også noen som kjøper den på grunn av historie og familietradisjoner, sier Kværner.

Hun anslår at rundt 30 prosent av de nærmere 800 avgangsstudentene i år har kjøpt ringen, og at etterspørselen har holdt seg omtrent på dette nivået de siste årene.

Ringene for avgangsstudentene ved NMBU i Ås kommer i både en dame- og herreversjon, og koster henholdsvis 3.800 kroner og 4.700 kroner.

– Ringene er ganske dyre, men kan ses på som en liten premie etter flere år med harde studier. I 2001 var ringen i stål, men nå er den i gull.

NTNU i Trondheim har også lange tradisjoner for slike ringer. Allerede i 1914 formga arkitektstudent Tormod Kristoffer Hustad ved daværende NTH en ring som i dag, mer enn 100 år senere, bæres av tusenvis av tidligere studenter. I Trondheim er det to butikker som har rettighet til å selge ringen, Gullsmed Dahlsveen og Gullsmed Møller.

Førstnevnte opplyser til E24 at ringen koster 3.800 kroner, mens sistnevnte selger tilsvarende ring for 3.300 kroner.

KOSTBAR: Kandidatringene ved landets universiteter og høyskoler koster flere tusen kroner. Her er ringen avgangsstudentene ved NMBU på Ås kan kjøpe.

Gullsmed Karlgård, som i dag produserer NTNU-ringen for Gullsmed Dahlsveen, opplyser at de årlig produserer mellom 800-1.000 ringer. Med laveste prisen på 3.300 kroner og et salg ut fra butikk på konservative 800 ringer gir det en omsetning på nærmere 3,04 millioner kroner.

Gullsmed Møller som både er produsent og detaljist vil ikke oppgi hvor mange kandidatringer de produserer og selger til NTNU-avgangsstudenter per år.

Økonomistudentene ved Norges Handelshøyskole (NHH) i Bergen har også mulighet til å kjøpe seg en kandidatring som symbol på fullførte studier. Gullsmed Espeland, som produserer og formidler ringen til studentene, opplyser til E24 at de selger omkring 50 stykk per år. Det gir en omsetning på ikke mer enn 106.900 kroner.

– Ser ofte etter speilbilder av oss selv

– Kandidatringer som sådan har minimal betydning gitt at rekrutterer har et minstemål av profesjonalitet, sier rekrutteringsekspert Even Bolstad i HR Norge til E24.

Rekrutteringsekspert Even Bolstad i HR Norge.

Han mener at dersom man faller for fristelsen til å rekruttere fordi man opplever at kandidaten over bordet ligner seg selv, begår man en klassisk feil som profesjonelle rekrutterere har høy oppmerksomhet på.

– Vi ser ofte etter speilbilder av oss selv, noe som kan være selve oppskriften for gruppetenkning og dårlig fungerende team. Skolebakgrunn kan være en slik faktor, men neppe ringen i seg selv.

«Laugsfølelse»

Bolstad mener det er flere positive sider ved kandidatringer, og viser blant annet til sin egen opplevelse.

– Slike ringer gir en positiv «laugsfølelse» til dem som bærer samme ring. Man vet man har felles opplevelser bak seg og det er lett å ta kontakt.

– Jeg så for få minutter siden en med «min» ring på Charles de Gaulle i Paris, og da var det blikkontakt, smil og nikk med en gang. Det er klart det i en gitt situasjon er en god forutsetning for videre dialog.

Kværner, tidligere student ved NMBU, forteller også om positive historier med ringen.

– Jeg har hørt om tidligere studenter, som i dag er ute i jobb, at de flere ganger har sett tilfeldige personer med samme ring. Ringen blir da et naturlig samtaleemne og gjør at praten går lettere da man har noe felles å prate om.

Les også

Hjelp oss med å finne årets ledertalent!

Les også

Råder unge til å skaffe seg mentor

Les også

– For min del finnes det ikke et A-lag og B-lag i norsk næringsliv

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Ledelse
 2. Ledertalentene

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Én av seks unge voksne har sluttet å jobbe. Vi har møtt fem av dem rundt om i verden.

 2. Betalt innhold

  Øyparadiset er unikt i verden. Nå kommer et oppdrettsanlegg midt i utsikten.

 3. Betalt innhold

  – Tidligere var det bare søtt og koselig med disse ESG-damene som snakket om bærekraft

 4. Gründerne som drives av mer enn bare profitt

 5. BI-ekspert: Frykter norske styrer lider av «ubevisst inkompetanse»