Dan P. Neegaard

Fredrik «gikk på en smell» på hjemmekontoret. Nå trener han i arbeidstiden – med sjefens velsignelse

– Jeg har mer energi, og det er lettere å sovne om kvelden, sier forsikringsrådgiver Fredrik Moseng Staff.

 • Dan Petter Neegaard (Aftenposten) - foto
 • Vilde Bratland Hansen - Aftenposten
Publisert: Publisert:

Da koronaen kom og treningssentrene i Oslo stengte, ble det mye stillesitting og «mer enn én lunsj om dagen» for Fredrik Moseng Staff.

– Etter noen måneder med hjemmekontor, hadde jeg gått opp ti kilo. Jeg følte meg mer sliten på jobb, sier han og legger til:

– Jeg er nok ikke den eneste som gikk på den smellen.

Dan P. Neegaard
Mer enn annenhver person i arbeidsstyrken i Oslo oppgir at de hovedsakelig jobber fra hjemmekontor.
– Vanene våre er brått og drastisk endret på kort tid. Mobiliteten til befolkningen er kraftig redusert, sier doktorgradsstipendiat i fysisk aktivitet ved NIH Melina Magulas.
I hovedstaden rapporterer 50 prosent at de har fått smerter i nakke, rygg eller liknende plager på grunn av en mer stillesittende tilværelse. Nå tar flere Oslo-bedrifter grep for å aktivisere ansatte.

– Vanene våre er blitt brått og drastisk endret på kort tid. Mobiliteten til befolkningen er kraftig redusert, bekrefter Melina Magulas.

Hun er doktorgradsstipendiat i fysisk aktivitet ved Norges idrettshøgskole (NIH). Med hjemmekontor mister man mye hverdagsaktivitet: Transportetapper til og fra jobb, kantine og møterom.

– Hvis aktivitetsnivået reduseres betydelig fra normalt nivå, tar det ikke mange dager eller uker før det merkes på formen. God fysisk form er ferskvare, sier Magulas.

I en fersk undersøkelse fra Norsk koronamonitor/Opinion oppgir mer enn annenhver person (54 prosent) i arbeidsstyrken i Oslo at de hovedsakelig har hjemmekontor. Ser man på hele Oslos befolkning, svarer 64 prosent at de er hjemmeværende.

Kettlebell i lunsjen

Da 2021 kom, hadde Staff nyttårsforsettet klart for seg: Han ville få inn mer bevegelse i hverdagen.

– Siden har jeg kjørt en halvtimes intervalløkt med kettlebell i lunsjen. Etter det går jeg en tur med hunden, sier han.

Staff trener som regel etter videoer på Youtube.

Dan P. Neegaard

Staff jobber som rådgiver i forsikringsselskapet Fremtind som for tiden har 950 ansatte på hjemmekontor. Det siste året har medarbeiderne fått utvidet lunsj fra 11–12. Oppfordringen fra arbeidsgiver er å bruke tiden på aktivitet og frisk luft.

Alt fra kløyving av ved til klassisk utholdenhetstrening kan logges i aktivitetsappen Avantas aktiv. Du scorer poeng ut fra hvor aktiv du er. Det handler ikke om mest, hardest eller lengst, men om å være i bevegelse hver dag.

Fremtind er ikke den eneste bedriften som sverger til Avantas aktiv-appen for å få medarbeidere på hjemmekontoret i aktivitet.

Daglig leder i Avantas aktiv Martin Svarva forteller at de har fått flere kunder under pandemien.

– Totalt hadde vi cirka ti prosent flere aktive brukere i mars 2021 enn i mars 2020, sier han.

Rundt 40 prosent av brukerne befinner seg i Oslo-området. Svarva kan også røpe at deres kunder har mosjonert like mye som før.

– Når vi vet fra undersøkelser at befolkningen generelt er blitt mer inaktive etter at koronaen kom, er vi fornøyde med at det ikke gjelder våre brukere.

Hjelper ansatte å «gå til Mount Everest»

Dytt har siden 2007 solgt aktivitetskampanjer til bedrifter og privatpersoner. I mars i fjor stoppet hele driften opp, men på nyåret snudde trenden. Daglig leder Pål Henrik Hagen ble kontaktet av bedrifter som blant annet ville få ansatte til å «gå» til Mount Everest på 60 dager.

Det som har overrasket mest, er at Dytt ikke har fått tilbake sine tidligere kunder.

– Før pandemien hadde vi gjerne klassiske industribedrifter som kunder, i tillegg til folk fra helse- og oljesektoren. Nå er det kommet mange nye, særlig i bransjer som driftes fra hjemmekontor, forteller han.

Med hjemmekontor mister man mye hverdagsaktivitet. Det merket forsikringsrådgiver Fredrik Moseng Staff.

Dan P. Neegaard

Forskning har vist at for mye stillesitting og for lite fysisk aktivitet medfører forhøyet risiko for dårlig helse og tidlig død. I tillegg har undersøkelser vist at mange tror de sitter mindre stille enn de faktisk gjør. Nordmenn er også de slappeste i Norden. Kun 1 av 3 nordmenn tilfredsstiller anbefalingen fra Helsedirektoratet om 150 minutter med moderat aktivitet i uken.

Magulas ved Idrettshøgskolen synes det er bra at Oslo-bedrifter oppfordrer ansatte til å mosjonere i arbeidstiden.

– Det er viktig for helsen å redusere og avbryte langvarig stillesitting. Hver eneste bevegelse teller positivt.

For mye stillesitting kan motsatt lede til blant annet dårligere insulin og blodsukkerregulering, forhøyning i blodtrykket, redusert evne til prosessering av fettstoff og dårligere blodårefunksjon. På sikt kan dette ha mer alvorlige konsekvenser for helsen, forteller Magulas.

Hun understreker at de negative effektene ser ut til å være reversible:

– Det er ikke mye som skal til for å opprettholde god helse.

Walk-and-talk

HR-rådgiver i Oslo havn Elisabeth Idland har tidligere slitt mye med smerter i rygg og skuldre. Etter at arbeidsplassen satte i gang med en gå-kampanje i regi av Dytt i februar, er smertene borte.

Privat

I undersøkelsen Norsk koronamonitor oppgir hver tredje nordmann at de har fått smerter i nakke, rygg eller lignende plager på grunn av en mer stillesittende tilværelse. I Oslo rapporterer 50 prosent at de sliter med slike plager.

En av dem er HR-rådgiver Elisabeth Idland i Oslo havn. Men etter at arbeidsplassen satte i gang med en gå-kampanje i regi av Dytt i februar, er smertene borte. Idland er blitt spesielt glad i walk-and-talk-møter og gjennomfører intervjuet med Aftenposten samtidig som hun lufter hunden.

– Oslo havn har som mål at ansatte skal gå 7000 skritt hver dag. Du kan også få skritt ved å gjennomføre bonusoppdrag. Det kan være alt fra å ta en digital lunsj med kolleger eller fem knebøy, forteller Idland, som har hatt ansvaret for kampanjen i bedriften.

De som er med, sier at de merker det blant annet på humøret.

– Folk er veldig positive. Flere har følt seg isolert på hjemmekontor før vi begynte. Men under kampanjen har de vært mye mer aktive og rapporterer om at de har det mye bedre, sier Idland.

Etter at Fredrik Moseng Staff tok grep rundt nyttår, har også han fått lønn for strevet.

– Jeg har blant annet vunnet en Polarklokke fordi jeg var den i Fremtind med mest fremgang. Det er motiverende å få litt anerkjennelse., sier han.

Dan P. Neegaard

Staff påpeker imidlertid at heder og ære ikke er det viktigste.

– Det siste året er jeg blitt mer likegyldig til vektløfting som utholdenhetstrening. Det viktigste er at jeg kjenner at kroppen har vært i bevegelse. Jeg har mer energi, og det er lettere å sovne om kvelden, sier han.

Les på E24+

Har syv videomøter hver dag: Derfor bli hun sliten

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Hjemmekontor

Flere artikler

 1. – Hjemmekontor skal ikke være et lovløst område

 2. Betalt innhold

  Har syv videomøter hver dag: Derfor bli hun sliten

 3. Betalt innhold

  Gjør deg klar for «hybridkontoret»

 4. Betalt innhold

  DNB-sjefen tror mange jobber blir lettere med tiden. Bortsett fra toppjobbene.

 5. Betalt innhold

  Adam har innført firedagersuke: – Gjør et mye bedre arbeid