Ledertalentenes første sommerjobber

Selv Norges største ledertalenter har vasket biler eller vært løpegutter.
– Arbeidet var mest for å holde meg sysselsatt, jeg gjorde ikke noe særlig nyttig.

Ledertalentene (f.v.) Martin Schütt, Børre Lobekk og Jan Christian Vestre hadde alle sin start med småjobber i ungdommen. Nå driver de hvert sitt vellykkede selskap i hver sin sektor.
Publisert: Publisert:

Nå kan du nominere ditt ledertalent for 2022!

For 14. gang skal E24 kåre årets ledertalent i norsk næringsliv.

Vi har nå åpnet for nominasjoner, og du kan nominere din kollega, leder eller venn her.

I samarbeid med
finn
gjensidige
nho
bi
pwc
mercuri

For 13. gang jakter vi Norges største ledertalent, og i disse dager renner tipsene inn. Her finner vi personer som utmerker seg som ledere innen sin næring. De har personal-, resultat, og/eller budsjettansvar og er spådd en lys fremtid i næringslivet.

Men også de største norske ledertalentene har startet et sted. E24 har vært i kontakt med flere av dem som har prestert godt i tidligere årganger av Ledertalentene, for å høre om deres første sommerjobber, og om hvordan veien derfra gikk til der de befinner seg i dag.

Les mer om kåringen og kom med dine egne nominasjoner!

Vasket bil med bestekompis

Jan Christian Vestre, arvingen og toppsjefen til Vestre, det veletablerte møbelkonsernet, er innehaveren av årets bærekraft samt sølvmedaljen i Ledertalentene 2020.

Under Vestre har familiebedriften gått svært bra, og man kan nå se de urbane møblene på både nære og kjære steder som Aker Brygge, og det mer fjerne Times Square. Vestre jobber også med å åpne verdens mest miljøvennlige møbelfabrikk, The Plus, som er planlagt ferdigstilt i 2021/2022.

– Kan du beskrive din første sommerjobb?

– Bestekompisen min Henrik og jeg vasket biler under navnet «Ren bil». Dette var på midten av 90-tallet og konseptet var enkelt: folk booket tid, la frem vannslange og vi kom syklende dit kunden ville med alt av bilpleieprodukter og støvsuger på sykkelstyret, sier Vestre til E24.

Løsningen var enkel og grei for kunden, og den kom lenge før folk kunne bestille alle mulige tjenester på app.

– Min første ansettelse med skikkelig lønnsslipp var som 12-åring i Vestre: datasjef med 7,5 prosents stillingsbrøk.

Les også

Ledertalentene er i gang: – Godt lederskap har vært ekstra viktig

– Hvordan gikk du derfra til der du er nå? Har lederambisjonen vært der siden dag en?

– Jeg har aldri hatt noen karriereplan, men vært opptatt av å gripe muligheter og gjøre en best mulig jobb der jeg er.

Dette er også Vestre sitt viktigste råd til ambisiøse, unge mennesker: gjør en bra jobb og dyrk samarbeid og fellesskap, ikke deg selv.

– De største fremskrittene i verden er oppnådd sammen, ikke hver for oss. Interessen for lederoppgaver har vel vært med helt siden elevrådet på barneskolen. Da pappa gikk bort i 2012, følte jeg et sterkt ansvar for å føre familiebedriften videre, selv om det innebar å si nei til noe annet. Jeg er veldig stolt over resultatene som hele Team Vestre har oppnådd, avslutter han.

Her står Vestre over modellen av verdens mest miljøvennlige møbelfabrikk, The Plus.

Fikset PC-er på barneskolen

Mannen bak Askeladden & co og McKinsey-alumnen Martin Schütt har over de siste årene blitt mer og mer involvert i Ledertalentene. Etter å ha blitt finalist i 2017, gjorde Schütt et enda sterkere 2019-comeback der han ble kåret til årets innovatør og var også en del av topp ti-listen. Fra 2020 av ble Schütt også en del av Ledertalentenes jury, det i en alder der han fortsatt kan bli nominert selv.

– Kan du beskrive din første sommerjobb?

– Sammen med kompisene mine hjalp vi fra barneskolealder folk med å bygge PC-er og fikse mobiltelefoner. Vi tjente våre første slanter på å hjelpe folk med det som for oss var hobby, svarer Schütt.

Selv i den unge alderen reinvesterte kompisgjengen penger på varelager, og til slutt endte opp med flere nettbutikker, blant annet en ved navn JPX.no.

– Om man kan kalle det jobb eller hobby vet jeg ikke, og det samme gjelder om Askeladden i dag. Jobber en med noe man elsker, har man egentlig ikke en jobb.

Les også

– Man vil ikke nå toppen som 30 åring

– Hvordan gikk du derfra til der du er nå? Har lederambisjonen vært der siden dag en?

– Som leder må du trives med å jobbe sammen med mange mennesker, og mange ulike typer mennesker. Jeg tror ikke gode ledere har en ambisjon om å lede, men et ønske om å skape noe sammen med andre som folk vil ha.

– Både McKinsey, Askeladden og alle prosjektene langs veien har lært meg mye om det, men der dette virkelig gikk opp for meg, var på NHH. Der fikk jeg erfare engasjementet og visjonens kraft, fortsetter han.

Under studietiden startet en Schütt og en venn Studentlekene Bergen Challenge (SLBC), en studentidrettsfestival som settes opp annen hvert år i Bergen. Selv om den sjette utgaven ble avlyst i 2020, ser utsiktene lysere ut for 2022. Askeladden-toppen legger til at flere av de originale medlemmene av studentorganisasjonen i dag er blitt næringslivsledere.

– Ambisjonen var å mobilisere kreftene i studentforeningen til å lage landets største studentidrettsfestival. Ideen fikk fotfeste og arrangeres nå for sjette gang for tusenvis av studenter fra hele landet. Det hadde aldri skjedd uten dyktige folk som trodde på en felles visjon.

Schütt understreker verdien av å ha en ambisjon om å skape noe sammen med teamet sitt. – Bergen Challenge hadde aldri skjedd uten dyktige folk som trodde på en felles visjon.

Fra treverk til stål

Børre Lobekk er en av kun et dusin ledere som kan si at de er blitt kåret av E24 til å være årets ledertalent. Topplederen i Nordic Steel vant også kategorien årets selskapsbygger. Under hans ledelse har selskapet økt omsetningen med over 500 prosent.

– Kan du beskrive din første sommerjobb?

– Faren min drev et lite byggefirma, og jeg endte opp som løpegutt på byggeplassen. Jeg var med og hjalp de som var fagfolk med bæring og flytting, og jeg fikk flytte materiale fra ene til andre siden av bygget, forklarer Lobekk.

Lobekk ble med til byggeplassen hver sommer, høst og vinter. Ofte også i helgene.

– Det var en god barndom der jeg tidlig lærte verdien av hardt arbeid, sier han til E24.

Samtidig har han i ettertid skjønt at løpingen rundt på byggeplassen nok var mest for å holde hans yngre selv sysselsatt, uten at han gjorde noe av særlig nytte.

Les også

Fjorårets vinner av E24s Ledertalenter: – Et spesielt år å være leder

– Hvordan gikk du derfra til der du er nå? Har lederambisjonen vært der siden dag en?

– Jeg har tro på jobbing. Det er fint å være flink, men resultatet avhenger uansett av innsatsen som blir lagt ned, sa Lobekk til E24 etter å ha vunnet årets selskapsbygger i fjor.

Som 25 åring ble Lobekk kontaktet av lokale investorer, og ble bedt om å satse på stål. Den daværende tømreren hadde hatt drømmer om en sånn mulighet i lengre tid, selv om stål var en uventet retning.

– Jeg hadde store ambisjoner. Jeg ville skape noe. Jeg ville inn på kontorene der avgjørelsene ble tatt.

Børre Lobekk vokste opp på byggeplass i Jæren, der lærte han fort verdien av hardt arbeid.
Publisert:
Gå til e24.no