HYPEN ER OVER: - Ingen vil kalle seg coach

Tittelen har mistet sin glans i Sverige. - Et «tommelen ned-uttrykk» også i flere miljøer i Norge, sier leder av coaching-skole til E24

ENDRER TITTEL: I Svergie har tittelen coach blitt så belastet at man nå bruker andre betegnelser. I Norge blir for eksempel sparringspartner stadig mer brukt.

Istock/Illustrasjon
  • Mona Bristøl
Publisert:,

For noen år tilbake registrerte arbeidsformidlingen i Sverige på rekordtid drøyt 900 selskaper som ville inn i jobbcoach-bransjen, skriver svenske Chef.se.

Men etter en rekke kritiske artikler i media om at coachene brukte metoder som hypnose og healing, har det nå snudd fullstendig.

Coachene vil ikke lenger bli kalt for coacher.

Bruker nye titler

Nye titler som nå har dukket opp, er fasilitator, lederskapstrener, sparringspartner og kommunikolog.

- Ordet coach har dalt noe i popularitet blant allmennheten. Etter medias gransking av jobbcoachene blir alle som har ordet coach i sin tittel blitt truffet av kritikken, sier Ulrik Lork, leder i International Coaching Federation (ICF) i Sverige til Chef.

Jan Georg Kristiansen, som driver en av coaching-skolen Erickson i Norge, bekrefter det er ganske likt her til lands.

- Ordet coach er et "tommelen ned-uttrykk" i en del miljøer og i noen andre miljøer et "tommelen opp-uttrykk". Det avhenger av hvilken sammenheng man bruker ordet, sier Kristiansen til E24.

Frittstående sparringspartnere

Også i Norge ser han tendensen til at coachene nå bruker andre navn på det de gjør.

- Vi ser at en del av trenerne i Vancouver, som sannsynligvis egentlig fungerer som coacher, av OLs presseansvarlige blir kalt frittstående sparringspartnere. Mens andre miljøer kaller det for bedriftsrådgivere fordi det klinger bedre, sier han.

Han anslår at det i dag totalt finnes over 1000 personer som har gått på kurs og som kaller seg coacher i Norge.

- Vil ikke ha "kreti og pleti"

Leder Rune Frøyslie i ICF i Norge, som er en av to foreninger som serifiserer coacher i Norge, forteller at de her til lands har rundt 130 medlemmer, mens det i Sverige derimot er tre til fire ganger så mange.

- I europeisk sammenheng har vi i Norge aldri opplevd den "hypen" vi har sett i andre land. Bølgen av coacher ble aldri særlig stor her. Det vi kanskje ser her til lands er større edruelighet i coaching-bransjen, sier Frøyslie til E24.

Han forteller at blant annet så har rådgivingsselskaper, som for et par år tilbake hadde coaching på sine produktlister, nå tatt det bort.

- De ser at det ikke er det de faktisk driver med. Samtidig har kundene fått større kompetanse og vil ikke vil at "kreti og pleti" driver med coaching. Det har også ført til at det er vanskeligere nå for lykkejegere å kalle seg for coach, sier Frøyslie.

- Helt feil

Kristiansen mener at har ordet coach blitt et "keiserens nye klær-begrep" for veldig mange.

- Det typiske er at man opplever en leder som kommer tilbake fra et ukes kurs i Lederen som coach og som så skal coache sine medarbeidere. Det blir det helt feil. Det kan bli rådgiving eller mentoring, men det er neppe coaching, sier Kristiansen.

- En coach har ditt hele som fokus for øye. Da blir det helt feil at en leder, som har sin egen prestasjon for øye, skal drive coaching. Derfor er coach-begrepet for en god del mennesker utvannet og gir en vond smak i munnen. Andre miljøer bruker begrepet trygt om noe de liker, og da spesielt dem som betaler for coaching, sier han.

Les også: Én av to sjefer har følt seg som en bløff

Flere nyheter fra E24 Jobb

Flere artikler

  1. Poteten på jobben

  2. Advarer mothjernevask av ansatte

  3. Forskere: Frp erhøyrepopulistisk

  4. Annonsørinnhold

  5. PR-bransjens forsøk på hvitvasking

  6. Kun én av tre bedrifter som starter her, overlever