500.000 nordmenn vil starte for seg selv

En halv million nordmenn drømmer om å starte for seg selv. Halvparten av disse har konkrete planer om å starte sin egen bedrift.

BRA TIMING: Småbedriftsøkonom Ellen Dokk Holm mener at timingen for å starte egen bedrift er bedre enn på lenge.
  • Øyvind Lillestrøm Knudsen
  • Ida Hanstad
Publisert:

250.000 nordmenn har konkrete planer om å starte sin egen bedrift. Det kommer frem i en undersøkelse gjort av Ipsos MMI for DNB.

- Dette lover godt. Timingen for å starte bedrift er bedre nå enn på lenge, sier småbedriftsøkonom i DNB, Ellen Dokk Holm.

Dessuten drømmer så mange som 500.000 nordmenn om å starte for seg selv. Av disse har en av ti velidg konkrete planer om å starte sin egen bedrift. Fire av ti har ganske konkrete planer.

Dermed har altså halvparten av drømmerne mer eller mindre konkrete planer om oppstart.

Penger viktigst

Den klart viktigste forutsetningen for at skal kan kunne starte for seg selv er penger. Mer enn halvparten mener dette er viktigst. Deretter følger kompetanse.

Undersøkelsen viser også at det er kvinner som har flest ideer, mens menn har mest pågangsmot og selvtillit. Felles for begge kjønn er mangelen på kapital og kompetanse.

E24 Bedrift kan du sjekke nøkkeltallene til norske selskaper.

Professor Sjur Dagestad ved NTNU er ekspert på entreprenørskap og innovasjon. Han mener tallet på antall nordmenn som ønsker å starte eget selskap er svært høyt, og ber folk om å være klar over at det er langt ifra noen selvfølge at man vil klare å holde hodet over vannet.

- Selv har jeg startet i alt ni selskaper, enten alene eller sammen med andre. I tillegg har jeg hatt dobbelt så mange forsøk på å starte bedrifter, hvor det ikke gikk så bra, sier han til E24.

1. januar i år ble egenkapitalkravet til nye selskaper redusert fra 100.000 til 30.000 kroner, og Dagestad mener dette lokker flere til å prøve seg.

Få overlever

Ifølge Statsistisk sentralbyrå (SSB) var kun 30 prosent av foretakene som ble etablert i 2005 fortsatt aktive i 2010.

Det er ifølge tallene, som ble publisert i oktober i år, først og fremst aksjeselskapene som klarte seg. 47 prosent av disse var i drift fem år etter oppstarten. Bare 22 prosent av enkeltpersonforetakene overlevde samme periode.

- Det er bra at mange dør ut. Vi skal ikke grine over det, for det er faktisk ikke plass til alle, mener Dagestad.

LES OGSÅ: Kraftig økning i antall nye aksjeselskap

Fire av ti foretak etablert i Sogn og Fjordane var aktive fem år etter, og hadde med det landets høyeste overlevelsesgrad. Dårligst gikk det med foretak i Oslo, hvor kun ett av ti selskap fortsatt eksisterte i 2010.

Gjør de samme feilene

Ifølge DNB gjør mange de samme feilene når de skal starte for seg selv. Blant annet er mange for optimistiske, har for dårlig plan og har ikke økonomien på plass.

Dagestad mener at man kan sammenligne det å starte en bedrift med å kjøre bil.

- Man kan si at ferske bilførere er svært opptatt av motor og duppeditter på bilen, selv om det som egentlig er viktig er å ha fokus på å bli en god sjåfør. Her er man i det jeg kaller «kløtsjfasen». På samme måte er en fersk gründer i en «momsfase», hvor papirarbeid og ikke selve driften står i fokus, sier han.

- Når man blir mer erfaren kan man fokusere på det som faktisk er viktig, nemlig å «kjøre» bedrift, sier han.

Videre trekker professoren frem at det er tre ting som må være i orden når man skal starte for seg selv.

- Både produktet, forretningen og en eller flere kunder må være på plass før man setter i gang. Svikter det på ett av disse punktene, så raser alt sammen. Man bør derfor bruke god tid før man starter opp, sier Dagestad.

Gir råd

Dokk Holm har laget en liste over hva man bør og ikke bør gjøre:

Les også:

Norsk regnjakkeduo fikk entreprenørpris

Wordfeud-gründer vant prestisjepris

Setter Norges gründere på kartet

12.079 kroner fikk Bipper-Silje til å true med å flytte

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. 250.000 nordmenn står klare: – God timing å starte for seg selv nå

  2. Flere kvinner vil bli sin egen sjef

  3. Ung gründer folkefinansierer klokker med lakseskinn

  4. Slik vil partiene gjøre det lettere for gründere i Norge

  5. Én million ideer rett ut av vinduet? Vi må heie på dem som våger å satse