De med lav inntekt ivrigst på usikrede lån: En av fem unge vil ha forbrukslån

Stram studentøkonomi gjør kredittkortet ekstra forlokkende. Det er flere unge under 30 år som planlegger opptak av forbrukslån det neste halve året, viser ny undersøkelse.

Mange unge planlegger forbrukslån. Det er flest unge med lav inntekt som planlegger forbruksgjeld. Kredittkortet bør ikke brukes til å dekke dine faste utgifter.
  • Tone Iren Sørheim
Publisert:

Bruk kredittkort med måte. Kredittkort bør i utgangspunktet bare brukes hvis du har råd til å betale tilbake gjelden så raskt som mulig.

Kredittkort er spesielt gunstig når du bestiller reiser, og ved spesielt gode tilbud når du venter penger inn rett etterpå. På reiser når du bestiller hotell og leiebil reserverer gjerne selskapet et ekstra beløp for å sikre seg mot tyveri og skade.

LES OGSÅ:- Ikke push kredittkort på unge

Men ved bruk av kredittkort opptar du et forbrukslån, og det er lett å la seg rive med og oppta nye forbruksgjeld oppå gammel forbruksgjeld.

Det kan raskt bli en dyr affære.

– Unngå å sette deg selv i en situasjon der du er nødt til å leve på lånte penger. Bruk ikke kredittkortet til å dekke faste utgifter, råder ungdomsøkonom Maria Setsaas i Fokus Bank.

Les også:Smålån til 9000 prosent rente

Flere planlegger forbrukslån. Fire av ti i aldersgruppen 30 år eller yngre planlegger låneopptak. Brorparten av disse lånene går til boligformål, viser Fokus Banks undersøkelse.

Mer bekymringsfullt er det at unges planer om å ta opp utsikrede lån som øker mest. Hele 21 prosent av unge i samme aldersgruppe planlegger forbrukslån (lån uten sikkerhet). Det er de med bruttoinntekt på under 200.000 kroner som er ivrigst med kredittkortgjelden.

Ikke bruk kredittkortet ukritisk. – Skal du benytte deg av et kredittkort må du være i stand til å innbetale beløpet ved neste lønning, sier Maria Setsaas, ungdomsøkonom i Fokus Bank.

Undersøkelsen består av et landsrepresentativt utvalg på 1000 personer over 18 år. Intervjuene ble gjennomført 7-21. mai 2012.

Skylder i snitt 30.000 kr. Totalt skylder disse unge nærmere 530 millioner kroner, eller i snitt 30.000 kroner som de ikke greier å betale, viser tall fra tidligere i år. Banknæringen har måttet tåle kraftig kritikk fra forbrukermyndighetene og Barne-, likestillings-, og inkluderingsdepartementet for at tilby kredittkort i enkelte bankers studentpakker.

LES OGSÅ:- Unge må ta ansvar selv

Høy forbruksgjeld? Dersom du allerede har forbruksgjeld bør du prioritere å få nedbetalt den snarest.

Rentebeløpene vokser seg raskt store på selv små og uskyldige forbrukskjøp.

– Hvis man allerede er i en situasjon med flere tusen kroner i kredittkortgjeld er det viktig å prioritere nedbetaling av disse. Lag en nedbetalingsplan og forsøk å følg denne, sier Setsaas.

Unge skylder mer enn før. De siste årene har det vært en stor økning av dårlige betalere blant unge voksne i aldersgruppen 18-19 år til 25 år.

Unge i aldersgruppen 20 til 24 år skylder 30 prosent mer enn i 2008. Totalt har 41.700 personer mellom 20 og 29 år ikke klart å gjøre opp regningene i tide.

UNGE KVINNER ØKER: - Flere unge kvinner enn før klarer ikke å betale regningene, sier pressekontakt Tina Sandnes Rellsve i Experian.

I alt har over 16.700 unge mellom 20 og 24 år betalingsanmerkninger første halvår i 2012. Dette er 5 prosent av befolkningen i denne aldersgruppen, og en svak nedgang fra 2009.

Det er en litt større nedgang blant menn enn kvinner, viser tall fra kredittopplysningsselskapet Experian. I aldersgruppen 25-29 år er det tusen flere som har betalingsanmerkninger enn for tre år siden, totalt 25.000 personer.

– Vi har sett en generell nedgang i betalingsanmerkninger generelt sett, noe som kan skyldes lavt rentenivå, men ungdom er fortsatt overrepresentert. Nytt er at kvinner, og særlig yngre kvinner ser ut til å benytte stadig mer kreditt og dette gjenspeiles i betalingsanmerkningsstatistikken, sier Tina Sandnes Rellsve hos Experian.

Setsaas minner om at førjulstiden som snart er rundt hjørnet, er en tid for kjøp på kreditt.

– Man bør være smart og bruk både oktober og november måned til å jobbe litt ekstra eller kutte utgifter slik at man får mulighet til å spare opp en reservekonto. På den måten unngår man å bruke kredittkort og sette seg i en kjedelig situasjon på nyåret, sier ungdomsøkonomen Maria Setsaas.

Usikker på hvor pengene går?

De aller fleste bankene har i dag grafiske oversikter i nettbanken der du enkelte kan se hvor pengene løper hen.

For hver gang du drar kortet i butikken, eller betaler en faktura i nettbanken «tagges» betalingen i ulike kategorier. Det gjør at du ser hvor mye penger som går til mat, klær, uteliv, underholdning, strøm, mobil, bredbånd og så videre.

De aller fleste bankene kan også hjelpe deg med å sette opp budsjett basert på ditt forbruk og dine behov.

Menn er dårligst betalere. Menn har flere betalingsanmerkinger enn kvinner, viser statistikk fra kredittselskapet Experian.

– Ikke bare blir det stadig flere som har betalingsanmerkninger, men det er også snakk om stadig større beløp, sier Tina Sandø Rellsve hos Experian.

LES OGSÅ:Unge har minst forbruksgjeld

Populær tjeneste. Skandiabanken er en av bankene som kan hjelpe deg med å skaffe oversikt over ditt forbruk ved hjelp av grafiske løsninger i nettbanken.

– Tilbakemeldingene fra kundene er svært gode. De synes det er både morsomt å se hva pengene egentlig går til, og at det er godt med en oversikt. De kan selv bli sin egen regnskapssjef med å sammenligne pengebruk i ulike perioder, sier informasjonssjef Johnny Anderson.

Skandiabanken relanserte tjenesten «min økonomi» i vår, og nå er 85.000 av bankens 365.000 kunder aktive brukere av denne tjenesten.

Andre banker som DNB, Storebrand og Sparebank1 har lignende tjenester.

OVERSIKT: Mange skjønner ikke hvor pengene tar veien. En slik oversikt kan gjøre det enklere å få kontroll med økonomien, som denne fra Skandiabanken.

Følg Dine Penger på Facebook

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Derfor har menn mer kredittkortgjeld enn kvinner

  2. Sliter med å betale regninger til rett tid: Aldri har flere vært svartelistet

  3. Slik blir krita krise: Derfor går vi i kreditt-fella

  4. Dyster inkassoutvikling: I Bærum har snittgjelden økt til 300.000

  5. Mest forbrukslån i Skandinavia: Norsk ungdom er gjeldsverstinger