Pengetørke for studenter nå: Slik strekker de studielånet lenger

Mange studenter har eksamener langt ut i juni. Men siste utbetaling fra Lånekassen kom allerede i mai. Sjekk hva studentene gjør for å få pengene til å strekke til.

Stramt budsjett: Studentene Hege Maylen Oland, Eden Abraham og Rebecca Maylam skulle gjerne sett at studielånet også ble utbetalt i juni. Her fra innspurt før eksamen ved BI i Nydalen i Oslo.
  • Ida Aamodt-Hansen
Publisert: Publisert:

Pengetørke. Mai er den store eksamensmåneden, og mange blir ikke ferdig før i slutten av juni. Dette en stressende tid for studentene, noe som gjør det ekstra vanskelig å få tid til å jobbe ved siden av studiene.

– Det er veldig stramt økonomisk for tiden. Jeg skjønner ikke hvorfor vi ikke kan få studielån i juni? Husleien, regninger og sånt må jo betales om sommeren også, sier Rebecca Maylam (23).

– Nå i eksamenstiden har vi mindre tid til å jobbe ved siden av, mens vi egentlig burde jobbet mer, sier Hege Meylen Oland (23).

– Jeg husker at vi hadde eksamen så sent som 19. juni et år, sier Eden Abraham (23).

Hun og Oland studerer økonomi og administrasjon, mens Maylam studerer markedsføring ved Handelshøyskolen BI.

Les også:Ny rekordlav fastrente hos Lånekassen

Aktuelt tema. De tre venninnene sier at de ofte snakker om hvordan man skal få endene til å møtes økonomisk i eksamenstiden om våren. De tre har ulike metoder for å takle pengetørken:

– Jeg tyr til Mastercard, sier Eden Abraham.

– Jeg bruker av feriepengene og får utsatt husleien til august når det kommer en større studielånsutbetaling, sier Oland. Hun bor i studentbolig og har derfor mulighet til å utsette husleien. Den samme muligheten har ikke de som leier privat.

Les også:En av tre studenter lever på krita

Øyvind Berdal, leder i NSO - Norsk studentorganisasjon.

Må jobbe ekstra. Rebecca Maylam forteller at hun jobber ekstra i deltidsjobben og i tillegg kanskje utsetter en regning eller to.

– Å jobbe mer går definitivt utover eksamenslesingen, men det må til, sier hun.

Alle tre synes at mai og juni er en kjip måned, der de må prioritere å bruke penger på det som er helt nødvendig fremfor det som er gøy.

Les også:Studenter får eksklusive rabatter

Ikke lån før i august. I flere år har studentorganisasjonene jobbet for å gjøre noe med denne praksisen, slik at antall måneder med studiestøtte blir utvidet fra ti til elleve.

– Det er ingen tvil om at mange sliter økonomisk i månedene rundt eksamen og faktum er at den politiske situasjonen står på stedet hvil, selv etter at det var tverrpolitisk enighet om 11 måneder studiestøtte og at sittende regjering lover i sin regjeringserklæring at det skal være mulig å studere på heltid, sier leder i Norsk Studentorganisasjon Øyvind Berdal.

Les også:Tusenvis av studenter må leie bolig privat

Ifølge Berdal har studiestøtten derimot gått ned under denne regjeringen, når prisutviklingen tas hensyn til. Det er ifølge regjeringens egen undersøkelse Levekårsundersøkelsen.

– Alle skal ha lik rett til utdanning og det skal være mulig å studere på heltid, står det å lese i nevnte erklæring, det er ikke tilfelle for studenter, sier Berdal.

Les også:Studiene som gjør det vanskeligere å få jobb

Eie eller leie? I vår kalkulator kan du legge inn dine tall og se hva som lønner seg; eie eller leie. Du finner kalkulatoren her.

Slik strekkes studielånet

Dette gjør Dine Pengers studentvenner fra Facebook for å få pengene til å strekke til i månedene uten studielån.

"Jeg har spart fra de store studielånene som blir utbetalt i August og Januar. Jeg har også jobbet som ringehjelp/ekstrahjelp som gir meg mulighet til å si ja/nei til å jobbe alt etter om det passer, dette gir meg litt penger jevnt over hele året, men det viktigste er at jeg får feriepenger og igjen på skatten som går til leie i sommer og sydentur."

"Jeg har pantet flasker fram til sommerjobben begynner, harde tider akkurat nå!"

"Har spart fra sommerjobben i fjor, og jobbet litt ekstra gjennom året for å ha det jeg trenger i Juni Også hjelper jo feriepengene på, som kommer i Juni."

"Jobber ekstra i eksamenstiden."

"Samme her. dette bidrar åpenbart til at vi blir ferdig på normert tid..."

"Jobber som vanlig. Jeg er voksen med huslån og 3 barn og får ikke noe støtte fra lånekassen. (...) Forresten, kom på det nå: Jeg får 300 kroner i måneden i forsørgerstipend...det dekker kattematen."

"Lever på kontantstøtte, og luft og kjærlighet"

"Har spart, jobbet litt gjennom hele året og sommerjobb."

"Sommerjobb og i noen perioder deltidsjobb."

"Jobber (pluss sommerjobb)."

Følg Dine Penger på Facebook

Dine Pengers sparetips til studenter:

Det finnes en rekke sparegrep å ta dersom privatøkonomien lider i vår og sommermånedene. Her er noen:

Benytt studierabatter: Studenter er privilegert med rabatter på alt fra reiser via abonnementer til frisører og maling, ja, selv tannleger gir avslag til studenter. Sjekk hvilke hvilke rabatter som finnes på ditt studiested. Husk gyldig studentlegitimasjon.

Transport: Det billigste er selvsagt å gå eller å sykle. Har du ikke sykkel kan du sjekke mulighetene for bysykkelkort. Eventuelt studentkort på kollektivtrafikken.

Trening: Bruk naturen! Til nød kan man melde seg inn i studentsamskipnadens treningssentre.

Mat: Lag matpakke - kantinene på studiestedene er "rimelige" men en matpakke er mye mye billigere.

Kjøpe billige merker: First Price, Euroshopper, Coop og Rema 1000s egne varer. Billig, men ikke nødvendigvis dårligere. Les mer om dette her:Spis like sunt og spar 45.000 kroner

Lag middag for flere dager på rad: Prisen reduseres mye så lenge man har middag i 2-3 dager. Du sparer tid og penger.

Deler du kjøkken eller bor i kollektiv? Lag liste over middagsansvar - her er det faktisk en fordel å dele kjøkken! Her kan kollektivet fungere som en husholdning - X antall kroner inn i matkassa - skrive middagsliste, handleliste og storhandle en dag i uka. Deretter fordeles ansvaret for å lage middag på alle, en dag hver.

Vær nøye på kilopris. Kjøp en hel ost en gang selv om den er dyr, heller enn skivet ost flere ganger i uka. Følg med på tilbudsaviser.

Kjøp brukt eller få gratis: Er det noe du virkelig trenger, som ikke kan vente til du får litt mer penger på konto? Da kan Finn.no, loppemarkeder eller lignende være redningen. Tusenvis av artikler gis bort gratis til enhver tid.

Avdragsfrihet: Eier du din egen bolig? I stramme økonomiske tider kan det være vanskelig å ha nok til å betale renter og avdrag på lånet. Be banken om en periode med avdragfrihet på lånet.

Utsette regninger: Klarer du ikke å betale alle regningene en måned, kan du be om betalingsutsettelse. Får du ikke det, er det noen regninger du bør prioritere å betale før andre. Les mer om dette her:Betal staten først

Les også:Disse studiene gir best lønn

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Økonomiske bekymringer påvirker karakterene for mange studenter

  2. Studenter jubler over 11.000 kroner mer for studenter: Øker studiestøtten til elleve måneder

  3. **NSO: Dagens situasjon er uakseptabel
    **Kunnskapsdepartementet: Vi prioriterer studentboliger: Her er krisegrafen for studenter i 2013

  4. Studentene raser mot fjerning av 11 måneder: Studentleder: – Jeg gir ikke opp

  5. FrP, Venstre, Høyre og KrF ut mot rekordlav studiestøtte: – Vi har ikke råd til Rimi-studenter