Tre forsikringer du må ha som student

Å sikre seg mot alt er dyrt, men som ung student kan du kjøpe deg mye trygghet til under 200 kroner i måneden. Sjekk forsikringene du må ha – og de du bør styre unna.

Forsikre deg mot ulykke: En av forsikringene du trenger som student er ulykkesforsikring.

Illustrasjonsfoto: Taral Jansen
  • Karl Wig
Publisert: Publisert:

På egne ben. Et nytt studieår står på trappene, og tusenvis av unge åpner studentlivet med å flytte hjemmefra for første gang.

Det er spennende nok i seg selv, og som fattig student på bar bakke er det ingen grunn til å søke for stor økonomisk spenning i tillegg.

Men det gjør du – dersom du nå står uforsikret. I så fall er du i godt selskap. En undersøkelse gjort av Senito for forsikringsselskapet If i 2009, viste at 1 av 5 spurte studenter er uten noen som helst forsikring.

– Vi ser til stadighet at studenter ikke forsikrer seg. Du har de som rett og slett ikke tenker på det, men det er nok også mange som nedprioriterer det. De velger å ta en kalkulert risiko, fremholder informasjonssjef i If forsikring, Jon Berge.

Han tror lite penger gjør at mange studenter føler de ikke kan ta seg råd til forsikringer, og heller satser på å ikke rammes av uflaks.

Men med skrapt studentlommebok blir også veien til økonomisk katastrofe kortere.

Les også:Slik drøyer du studielånet

Hvem betaler? Som produkter er ikke forsikringer lønnsomme for deg i det lange løp. Likevel er noen av dem lure investeringer. Dersom uflaksen først rammer deg, er du i stand til å takle det økonomisk uten at livet vendes på hodet.

Uten forsikring er dét langt ifra noen selvfølge. Du trenger ikke å eie mange dyre ting før et innbrudd i hybelen eller leiligheten knekker studentbudsjettet for et par år.

Jon Berge i If forsikring forteller om en stor brann i Trondheim sentrum som rammet flere hybler.

– Vi var ute på plassen og var i kontakt med en drøss av studenter som ikke hadde innboforsikring. Flere trodde selv de var forsikret, forteller han.

Og hvem betaler egentlig regningen på flere hundre tusen kroner etter sykehusbesøket på en uheldig tur til USA?

Les også: Pass opp for ulovlige prishopp på husleien

Reiser, ting, og deg. Dine Penger mener studenter bør sørge for å ha minst tre forsikringer på plass: Innbo, reise og ulykke. Det koster ikke all verden.

For rundt 2000 kroner i året kan du forsikre feriene dine, tingene dine og deg selv (kun mot ulykker) hos de største forsikringsselskapene.

I tillegg kan du vurdere å ta deg råd til uføreforsikring. Denne sikrer helsen din komplett, men kan alene være dyrere enn alle de andre forsikringene til sammen.

Les også:Studenter har ikke vært fattigere enn på 37 år

Sjekk foreldredekning. Før du løper og kjøper deg trygghet, bør du sjekke om du allerede kan være delvis dekket og hvordan.

– Ved å først sjekke om foreldrenes forsikring passer, kan du unngå overlapp og spare penger, sier pressetalsmann i forsikringsselskapet Tryg, Roald Stigum Olsen.

Ifølge Tryg er det minst én viktig forsikring du kan droppe dersom foreldrene dine er kunde hos dem, og du fortsatt er registrert som hjemmeboer i folkeregisteret: Innboforsikring. Den dekker tingene du eier og har i hjemmet.

Også If bekrefter at innboforsikring ofte kan droppes med riktige grep.

– Når du flytter hjemmefra, så kan du be om å beholde bostedsadresse hjemme. Da kan du være dekket av foreldrenes innboforsikring en stund, sier Berge.

Også reiseforsikring kan være unødvendig å tegne, men det avhenger av alderen din. Hos Tryg, If og de fleste andre store forsikringsselskap kan du være dekket av foreldres reiseforsikring frem til du fyller 21 år.

Les også:Unge lokker boligeierne med bilde

Lokker med pakketilbud. Ingen av de store forsikringsselskapene Dine Penger har sjekket har spesialtilbud til studenter. Både If, Tryg og Gjensidige tilbyr imidlertid pakkeløsninger for unge til relativt like betingelser.

«If Start» er ferdig sammensatt og inneholder innboforsikring, reiseforsikring og ulykkesforsikring. Det samme gjør Tryg sin «Young Living», dog med innboforsikring som valgfritt. Begge forsikrer deg dessuten mot juridisk klammeri ved å gi dekning til rettshjelp.

Gjensidige kaller sitt tilbud til unge for «Startpakken». Basisversjonen inneholder reise- og ulykkesforsikring, men pakken kan sys sammen med innboforsikring for et tillegg.

Haken med å velge pakketilbudene sammenliknet med å plukke i enkeltforsikringer, er at du ofte må ta til takke med en lavere erstatningsssum når noe først skjer. For innbo begrenser for eksempel erstatningen seg til 100.000 kroner som standard. Beløpsgrensen kan utvides til et tillegg i prisen.

Les også:Unngå feriens mobilfeller

Sammenlikn prisene. Prisforskjellene er på samlepakkene er små, men både Tryg og Gjensidige gir individuelle pristilbud basert på bosted og alder. Det kan være verdt en sjekk.

LOVER DET LØNNER SEG: Informasjonssjef i If Jon Berge.

Pressefoto

If er alene om å tilby pakken til en fast månedspris uansett, som er 160 kroner i måneden eller 1920 kroner i årspris.

– Kan dere garantere at pakken alltid vil være billigere enn å kjøpe forsikringene enkeltvis?

– Ja, hos oss vil det i alle fall være det. 160 kroner måneden er veldig lavt. Bare reiseforsikring vil i mange tilfeller bli dyrere, fremholder Berge.

Hos Tryg beregnes prisen etter at du legger inn fødselsnummer og adresse. Dine Pengers 25-årige journalist havnet på 2290 kroner i årspris for basispakken hvor innboforsikring er tatt med.

Hos Gjensidige må du legge inn flere opplysninger og «be om tilbud» ved å bli kontaktet på telefon eller epost av en saksbehandler. Selskapet reklamerer med at pakken kan koste så lite som 100 kroner i måneden, men da er kun reise- og ulykkesforsikring med.

Ifølge informasjonsrådgiver Pål Eklo vil prisen inkludert innboforsikring ligge på rundt 2000 kroner i året.

Les også:Her får du billigst fastrente nå


Styr unna disse

Det er ikke alle forsikringer du skal ha. Siden forsikringer tross alt er ulønnsomt rent økonomisk, mener Dine Penger at du bør prioritere de som dekker hendelser med store innhugg i din økonomi, som at du blir ufør, langvarig syk, eller frastjålet alt du eier hjemme eller på ferie.

Risikerer du kun noen tusenlapper, er det oftest best å ta risikoen.

Elektrokjedene tilbyr såkalte trygghetsforsikringer på en drøss elektronikk. Hensikten er at du dekkes mot uhell du selv er skyld i, der du ellers ikke er dekket av garanti og reklamasjonsrett.

Forsikringspremien er ofte en engangssum som utgjør en stor andel av kjøpsprisen. Med mindre du absolutt ikke ville hatt råd til kjøpe ny smarttelefon dersom den knuser, vil det skjelden lønne seg å bli med i et slikt spleiselag blant uforsvarlige.

Publisert:

Flere artikler

  1. Sjekk hvilke du trenger: Disse forsikringene må du ha som student

  2. Rekordmange studerer utenlands: Studenter lever farlig i utlandet

  3. Disse forsikringene må du ha, dropp resten!

  4. «Feil» pakking gir erstatnings-nekt: Tingene du ikke bør sjekke inn på flyet

  5. Sparte 17.000 kroner på å bytte forsikringer