BI-forsker: Ledere må lytte til de som saboterer og sutrer

Her er ledertipsene for å ikke drepe kreativiteten når man løser problemer.

- MÅ VÆRE ÅPEN: - Prossesser der en foreslår løsninger på et problem må være åpen. Dette for at folk ikke skal sabortere i det skjulte, sier Ragnhild Kvålshaugen som er førsteamanuensis ved BI .
Publisert: Publisert:

I jobben møter vi fra tid til annen på utfordrende oppgaver hvor det finnes mange mulige svar, og hvor det ikke er klinkende klart hva som er den åpenbare løsningen.

Da er det viktig at lederen ikke dreper kreativiteten i søken etter nye løsninger. Det er i alle fall BIs Ragnhild Kvålshaugens oppfordring i sin nye studie «Constraint-Shattering Practices and Creative Action in Organiations».

Kjenner du til et ledertalent? Tips E24 her!

- La oss si at bedriften står overfor et strategisk problem. Skal man legge ned en produktlinje eller fortsette som før? Er det lurt at bedriften ekspandere i et nytt marked? Hva skal man gjøre i utbyggingsprosjektet? Det finnes mange løsninger og da er det viktig å ikke gå glipp av de gode løsningene, sier førsteamanuensis ved BI Ragnhild Kvålshaugen til E24.

Les også

- Mange vegrer seg for å sette av tid til mentor-rollen

Hun er en av forskerne som har sett nærmere på hvordan ansatte reagerer når de møter hindringer i prosessen mot en løsning.

De identifiserte fire ulike måter å møte en hindring:

  • Protestere
  • Foreslå
  • Forlede
  • Sabotere

Forleding og sabotering foregår i det skjulte og ødelegger for kreativiteten. Protester og forslag er i det åpne og det er bra for kreativiteten.

- Se for deg at du har en gruppe som skal være med på en problemløsning. Noen av deltakerne reagerer negativt på noe. Da begynner prosesser på bakrommet. De legger ikke inn full energi eller skaper splittelse. I stedet for å være i det konstruerende hjørnet er de i det sutrete hjørnet. Det de gjør er å klage og sabotere, sier Kvålshaugen.

Lederen må ta grep

SABOTØRFORSKER: Førsteamanuensis Ragnhild Kvålshaugen forsker på sabotører.

Dersom man som leder ikke gjør noe med dette, vil man gå glipp av nye og kreative løsninger som sabotørene kunne bidratt med. En leder må derfor være klar over disse fire måtene å møte hindringer på for å kunne gjøre noe med det.

- En leder må være lydhør og adressere dette. Hvis man ser at folk saboterer, må man ta tak i det, få det opp og frem, og prate om det. Som leder må man snu problemløsningen til en åpen prosess.

- De som saboterer, representerer et annet syn på problemet - en løsning som er interessant å høre. Det nyttig å få frem deres nye perspektiver og invitere til å se alle muligheter, sier hun.

På denne måten vil lederen kunne styre gruppens reaksjoner på hindringer slik at resultatet blir kreative og gode løsninger, i stedet for at man går glipp av disse.

Les også

Fem næringslivstopper: Dette angrer de på at de ikke gjorde i 20-årene

Her er ledertipsene

  • Skap og gi rom for å utfordre etablerte oppfatninger av hindringene som oppstår i problemløsningen. Dette må kunne diskuteres åpent i gruppen som har ansvar for å løse problemet.
  • Pass på at problemdefinisjonen ikke blir for satt. Vær åpen for å tenke på om det er mulig å finne nye måter å strukturere problemløsningsprosessen på underveis. Vær heller ikke for opphengt i den spesifikke løsningen man så for seg i utgangspunktet.
  • Vær også bevisst på at kreative handlinger kan oppstå selv om man ikke planlegger for det. Hindringene er generatoren for kreativitet. For å få til kreativ problemløsing er det viktig å ha rom for å la nye ideer komme frem.
  • Kreative handlinger er ikke bare individuelle, de er i stor grad gruppebaserte. Deltakerne i en problemløsningsgruppe gir hverandre ideer som det kan spinnes videre på.
  • Som leder av problemløsningsprosesser er det viktige å sørge for at hindringer kan diskuteres underveis i alle faser av problemløsningsprosessen også når problemet først defineres. Det betyr at fleksibilitet og vilje til å se problemet fra en annen synsvinkel er et viktig kjennetegn ved problemløsning som oppfordrer til kreativitet og nytenking.
  • Det er fortsatt viktig å konkludere etter hver fase i problemløsningsprosessen, problemdefinisjon, problemløsning og valg av alternativer, før man går videre til neste fase i problemløsningsprosessen.

Les også:

DNB «speed dater» for å finne de beste traineene- Lurer på om det er janteloven som gjelderKari Krogstad er én av fem kvinnelige toppsjefer på Oslo BørsDette er de yngste toppsjefene på Oslo Børs- Det er ikke uvanlig å føle seg mye alene i starten som leder

Publisert:

Her kan du lese mer om