Arnstad om Innovasjon Norge-uenigheten: – Slike debatter bør ikke tas i media

Senterpartiets parlamentariske leder synes det er urovekkende at administrerende direktør Anita Traaseth og styreleder Per Otto Dyb i Innovasjon Norge velger media som arena for interne saker.

BEKYMRET: Marit Arnstad, parlamentarisk leder i Senterpartiet, ser med uro på at uroligheter i statseide Innovasjon Norge drøftes i mediene. Her avbildet under en partilederdebatt på VGTV.

Mathias Jørgensen
 • Tone Iren Sørheim
 • Ingri Gudmundsen Bergo
 • Marius Lorentzen
Publisert:,

– Først og fremst vil jeg åpne med å si at jeg synes det er bra med åpenhet. Men med åpenhet kommer det også et ansvar for at lønnsnivået og kostnadene ved omstillingen må forsvares.

Det svarer Marit Arnstad til E24 på spørsmålet om hvilke tanker hun gjør seg om Anita Krohn Traaseth og styret i Innovasjon Norge.

Arnstad, som selv er advokat av utdanning, er parlamentarisk leder for Senterpartiet samt en ivrig deltager i debatten på Twitter om omstillingsprosessen og kostnadsnivået i det statseide Innovasjon Norge.

Dagsavisen skrev forrige uke at det bare på ett år er blitt 39 flere i Innovasjon Norge som tjener over 800.000 kroner. Antall ansatte med lønn over millionen har økt fra 27 til 38.

Les også

Styreleder i Innovasjon Norge: – Jeg er ikke kjent med noen fryktkultur

Oppvask i mediene

Mandag kveld startet snøballen å rulle. Da gikk Innovasjon Norge-sjef Anita Krohn Traaseth ut i Dagens Næringsliv og sa at interne krefter driver en svertekampanje mot henne og andre i selskapets ledelse.

Styreleder Per Otto Dyb sier til E24 at han ikke er kjent med en noen fryktkultur i selskapet.

– Det som uroer meg, er at administrerende direktør Anita Krohn Traaseth og styreleder Per Otto Dyb går hver sin dag ut i Dagens Næringsliv med hver sin versjon av saken.

– De har mange arenaer der denne saken kan diskuteres på. Media bør ikke være en av dem, slår Arnstad fast.

Torsdag kveld kommer Innovasjon Norge ut med en pressemelding der de skriver at de ønsker å forklare Innovasjon Norges «syn på temaene som går igjen i ordskiftet» i mediene. Traaseth sier der at hun er innforstått med at blogger «kan og vil skape reaksjoner».

I pressemeldingen står det at Innovasjon Norge har gitt endelige kommentarer til Dagens Næringsliv torsdag, som kan komme i fredagsavisen, og at saken deretter vil bli håndtert internt.

MÅ PÅ BANEN: Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad mener Monica Mæland (til venstre) bør komme på banen for å løse striden i Innovasjon Norge, her representert ved administrerende direktør Anita Krohn Traaseth.

Tom Hansen, Innovasjon Norge

Bring næringsministeren inn

Senterparti-toppen mener imidlertid at Innovasjon Norge kan og bør få hjelp til å løse floken.

– Det hviler også et stort ansvar på næringsministeren, hun har også et ansvar for å løse dette. Hun bør vise denne saken mer oppmerksomhet, avslutter Marit Arnstad.

Næringsminister Monica Mæland (H) ønsker imidlertid ikke å kommentere hverken Traaseths blogginnlegg eller hva Innovasjon Norge bør gjøre nå. I en e-post til E24 henviser hun til styret og selskapet, og legger til at:

– Innovasjon Norge gjør en viktig jobb for landets gründere. Norge trenger flere gode gründere som skaper nye og lønnsomme bedrifter. Fremtidens arbeidsplasser vil bli skapt av mennesker som tør å ta en sjanse og som satser på egne evner, ideer og ressurser.

Les også

Vil ha slutt på «drittpakker»

Forutsetter at Mæland følger opp

I onsdagens spørretime på Stortinget stilte Arbeiderpartiets næringspolitiske talskvinne Else-May Botten spørsmål til Monica Mæland om statsråden kan forsvare det som ser ut til å være en lønnsgalopp i ledelsen i Innovasjon Norge, samtidig som selskapet nedbemanner.

– Hva synes du om svarene du fikk fra Mæland? Bør hun engasjere seg direkte i saken?

– Jeg merket meg at hun viste til selskapets årsrapportering som vil foreligge når året er omme. Den vil gi mulighet til å gå grundig inn i problemstillingene. Vi forutsetter at hun følger opp dette, og at hun vil sende signaler om behovet for moderasjon i sin dialog med selskapet, sier Botten til E24.

Det kan være behov for omstilling i Innovasjon Norge, vedkjenner Botten.

– Men omstilling må ikke forveksles med kutt i tilbud. Regjeringens kutt i regionale utviklingsmidler går ut over næringslivet i distriktene. For Arbeiderpartiet er det viktig at Innovasjon Norge har tilstedeværelse i hele landet og at distriktene blir godt ivaretatt og forbedret der det måtte være behov for det, sier hun.

Botten mener det er viktig at det stilles krav til Innovasjon Norge om at de skal drives effektivt, og viser til at Arbeiderpartiet gjorde det da de satt i regjering.

– Mandatet er ikke til hinder for å drive en effektiv organisasjon. Effektivitet handler om hvor raskt og godt du får behandlet søknader. Og det kan for eksempel være ulike kompetansemiljøer som kan brukes til å behandle ulike søknader på ulike felt, sier hun.

Les Dine Pengers portrett med Anita Krohn Traaseth: – Jeg elsker å bli undervurdert

Les også

Styreleder i Innovasjon Norge:
– Jeg er ikke kjent med noen fryktkultur

Les også

– Hun sender selv en drittpakke

Les også

Skrikende behov for IT-kompetanse

Her kan du lese mer om

 1. Innovasjon Norge
 2. Anita Krohn Traaseth

Flere artikler

 1. Dette er konfliktene med Innovasjon Norge-sjefen

 2. Gikk til valgkomiteen og fikk nei – så hoppet styrelederen plutselig av

 3. Mener han måtte gå etter Isaksen-innblanding

 4. Annonsørinnhold

 5. Næringsministeren om Innovasjon Norge-sjefen: – Styret står fritt

 6. Styrelederen i Innovasjon Norge trekker seg