I fjor forsvant 656.000 årsverk i Norge

For tredje året på rad gikk antallet tapte årsverk ned. Men denne trenden vil ikke fortsette neste år, mener økonomene.

VENTER ØKNING: Nav forventer at oljebremsen vil føre til en økning i antall arbeidsledige i inneværende år. Det vil få konsekvenser for antall tapte årsverk.

Marit Hommedal
  • Cecilie Storbråten Gjendem
Publisert:

Til tross for økt arbeidsledighet og oljebrems sank antall tapte årsverk i Norge i fjor.
Dette var tredje året på rad med fall, viser nye beregninger fra Nav.

– Tallene viser i hvert fall en positiv utvikling, noe som er bra. Men antallet er fortsatt relativt høyt, og kunne gjerne vært lavere, sier seniorrådgiver Johannes Sørbø i Nav.

Fredag kommer nye arbeidsledighetstall fra Nav - Følg fremleggelsen på E24!

Totalt gikk 656.000 årsverk tapt i 2014 av den norske arbeidsstyrken, det samme i antall som året før. Men grunnet befolkningsveksten er det prosentvis ned, fra 19 til 18,8 prosent.

Med antall tapte årsverk menes hvor mange årsverk som kunne vært fylt dersom norske arbeidstagere ikke var blitt syke, uføre eller arbeidsledige.

Nav har beregnet at det var om lag 1,5 millioner personer som sto bak de 656.000 tapte årsverkene i fjor.

Sørbø legger til at dette ikke nødvendigvis er mennesker som blir stående utenfor arbeidsmarkedet for alltid. I tillegg kan mange for eksempel jobbe 50 prosent ved siden av en gradert ytelse, og da blir de regnet som et halvt tapt årsverk i Navs beregninger.

TROR PÅ ØKNING: Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank

Frode Hansen

– Norge kan bli bedre

– Tallet fra Nav er høyt, men det har heller ikke blitt høyere. Det er positivt, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank.

Han legger likevel til at dette viser at Norge har en del å lære fra andre land når det gjelder å få folk ut i arbeid.

– Mange av dem som går uføre i dag, kan nok utføre enkelte arbeidsoppgaver i det norske samfunnet. Vi ser at de som tester ulike alternativer til å få folk i arbeid gjerne lykkes godt i Norge, sier Andreassen.

Han mener det ville vært mulig å krympe antall tapte årsverk dersom det ble satset litt mer på det.

– Nav er flinke på mye, men kanskje ikke på alt. Når det er sagt, har vi et godt fungerende arbeidsmarked her i Norge med svært mange i jobb, særlig om vi sammenligner med landene rundt oss, sier han.

Les også

SSB spår arbeidsledighet på 4,3 prosent i 2016

Nye Nav-tall fredag

Fredag kommer nye arbeidsledighetstall fra Nav. På forhånd venter økonomene at disse vil vise at stadig flere nordmenn står uten jobb. Sørbø i Nav tror også den potensielt kraftige økningen i antall ledige vil bryte den positive trenden en har sett i årsverkstallene.

Les også

– 130.000 ledige innen året er omme om dette tempoet fortsetter

– Nedgangen vi nå ser i oljebransjen bidrar til at arbeidsledigheten vil øke i år, og dermed vil også flere årsverk gå tapt som følge av ledighet enn det tilfellet var i fjor. Det er med andre ord grunn til å tro at antall tapte årsverk kan bli høyere i 2015 enn i 2014, sier Sørbø.

Han er ikke alene om dette, også sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank tror den gode trenden vil snu i løpet av året.

– Spådommene til Nav stemmer godt med den utviklingen vi har sett så langt i år, og flere vil bli ledige i løpet av året, sier han til E24.

Jullum legger til at han mener den registrerte Nav-ledigheten så langt har vært lavere enn han hadde ventet på forhånd.

– Vi ser for oss at den antall registrerte hos Nav vil stige gjennom sommeren og utover høsten. Vi regner at antall ledige vil ha økt med rundt 5.000 personer fra måneden før, sier sjeføkonomen.

Spår ledighet opp mot 5 prosent

Andreassen er enig med Jullum om at Nav-tallene vil vise at flere nå står uten jobb, men tror de fleste anslag til nå er for lave.

– Ved utgangen av året vil vi se en ledighet opp mot 5 prosent, sier han til E24 og legger til at Nav-tallene de siste månedene har vokst mye saktere enn de fleste på forhånd hadde ventet.

Les også

Her kan de tjene på oljenedturen

Norges Bank forventer at den totale ledighetsveksten vil ende på 4 prosent i løpet av inneværende år, mens Statistisk Sentralbyrå tror ledigheten vil ende på 4,3 prosent ved utgangen av året.

Minst 21.438 oljejobber er allerede blitt borte siden 1. januar i fjor, viser anslag fra DNB. Og i løpet av de neste årene vil over 50.000 oljejobber bli borte fra markedet, har Andreassen og Swedbank tidligere spådd.

– Jeg er svært spent på fredagens Nav-tall, og jeg blir overrasket om de ikke viser en økning, og selvfølgelig vil dette også resultere i at antall tapte årsverk øker de neste årene. I 2014 fikk vi ikke den fulle effekten av oljeprisnedgangen. Den vil komme nå fremover, sier sjeføkonomen.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Arbeidsledigheten stiger

  2. Nav: Laveste arbeidsledighet siden januar 2009

  3. – En skuffelse vil gjøre renteheving i september uaktuelt

  4. Annonsørinnhold

  5. – Foreløpig har vi bare sett den første bølgen

  6. Økonomer om Nav-tallene: – Stille før stormen