EUs lønnsgap betyr at kvinner jobber gratis fra 4. november

Den store lønnsforskjellen mellom kvinner og menn i EU betyr i prinsippet at kvinner slutter å få betalt for arbeidet sitt i november, sammenlignet med menn.

Kvinner i EU tjener i gjennomsnitt 16 prosent mindre enn menn, kommer det fram i en ny rapport fra EU-kommisjonen.
 • NTB
Publisert: Publisert:

I en ny rapport fra EU-kommisjonen torsdag kommer det fram at kvinner i gjennomsnitt tjener 16 prosent mindre enn menn. Det er 0,2 prosentpoeng lavere enn i fjor.

– Det er 60 år siden likelønnsprinsippet ble skrevet inn i EU-traktatene, og likevel ser kvinner over hele Europa fortsatt ikke at loven samsvarer med virkeligheten i deres daglige liv, sier EU-kommisjonærene Vera Jourova, Marianne Thyssen og Frans Timmermans i en uttalelse.

– Selv om vi har tatt noen skritt i riktig retning de siste fem årene, må mer gjøres og raskere. Innbyggerne våre forventer at vi skal gjøre det bedre, sier de.

Påtroppende kommisjonspresident Ursula von der Leyen, som blir den første kvinnen til å lede kommisjonen, har lovet å innføre en lov som gir innsyn i lønnsnivået i EU i løpet av hennes første 100 dager i vervet.

Det, i tillegg til EUs nye regler om å gjøre det enklere for menn og kvinner å likt dele ansvaret om barnas omsorg, skal «hjelpe oss å takle de viktigste årsakene til kjønnslønnsgapet», sier kommisjonærene.

Von der Leyen hadde opprinnelig satt sammen et kjønnsbalansert team av toppembetsmenn fra hvert medlemsland, men tre av hennes nominerte ble avvist av EU-parlamentet. Det ser nå ut som hun ikke vil oppnå målet sitt om kjønnsbalanse.

Les også:

Les også

Lønnsforskjeller i finans: DNB og Nordea innrømmer at utjevning tar tid

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Lønn
 2. EU-kommisjonen
 3. Kvinner
 4. Ursula von der Leyen

Flere artikler

 1. Nå må bedriftene brette ut sitt kjønnsregnskap

 2. Norsk arbeidsliv kan lukke lønnsgapet raskere enn i dag

 3. Kvinnelige teknologer taper lønnsmessig

 4. Europeisk grønn giv: – Dette er Europas månelanding

 5. Betalt innhold

  Fortsatt skjevt i toppen – når står de siste mannsbastionene for fall?