Norwegian svarer nei og atter nei til Parat

Konflikten mellom Norwegian og pilotene fortsetter: – Nå gjenstår det å se om det blir rettssak, sier Norwegians advokat.

HOLDER PÅ SITT: Bjørn Kjos og Norwegian-ledelsen avviser kontant at piloter og eventuelt også kabinansatte skal være ansatt i morselskapet.
  • Line Midtsjø
  • Marius Lorentzen
Publisert: Publisert:

Streiken er avsluttet, men striden fortsetter.

Parat har varslet søksmål overfor Norwegian. Halvannen uke etter den opprinnelige fristen fra Parat, svarer Norwegian nei til samtlige krav fra pilotene.

Det forteller advokat Tarjei Thorkildsen i Bahr som håndterer saken for Norwegian.

– Kravet fra Norwegian handler egentlig bare om spørsmålet om pilotene er ansatt i morsselskapet. Det ser ikke selskapet at det er noe grunnlag for. Vi er ikke enige i kravene som de varsler, sier han til E24.

– Så gjenstår det å se om det blir en rettstvist, legger han til.

Les også

Norwegian bryter frist for søksmål

Thorkildsen har sammen med flere andre advokater jobbet for Norwegian siden 2012.

– Mener du at kravet fra Parat er «gått ut på dato», etter forhandlingene kom i havn?

– De må vurdere kravet har varslet opp mot løsningene de oppnådde i forhandlingene. For selskapets del er det naturlig å heller se fremover, sier han.

Ikke avgjort

Hans-Erik Skjæggerud representerer de 687 Norwegian-pilotene som er organisert i Parat. Han forteller de skal vurdere om de tar saken til retten rett over påske.

– Men det er ganske klart det at dette var svar som ikke var egnet til å løse saken, og det bidrar ikke til å endre synet vårt, legger Parat-lederen til.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

VARSLET SØKSMÅL: Parat-leder Hans-Erik Skjæggerud (t.h.) her sammen med leder i Norwegian Pilot Union, Halvor Vatnar, avgjør rett over påske om de saksøker Norwegian.

«Fredstid»

Skjæggerud avviser at det er lite konstruktivt av pilotene å ta saken videre, etter at freden endelig har senket seg i flyselskapet.

– Våre medlemmer er også opptatt av å se fremover nå, og vi har inngått en avtale som innebærer at det er fredstid. Samtidig vil det kunne oppstå uenigheter knyttet til lov- og avtaleverk om dette i fremtiden. Da har man instanser som rettsvesenet. Det lar seg gjøre også i fredstid, sier han.

Pilotene er flyttet til Bahr-selskap

Norwegians advokat mener kravet til pilotene er spesielt.

– Det finnes veldig få saker der man har slått fast arbeidsgiveransvar for et annet selskap enn man er ansatt i, og det for andre situasjoner enn vi har å gjøre med her, sier Thorkildsen.

Norwegian bekreftet overfor E24 mandag at alle pilotene nå er overført til de tre pilotselskapene i sine respektive land.

Under streiken i år kom det frem at det danske pilotselskapet ble opprettet den 20. februar.

Dette er andre gangen at pilotene i Norwegian har blitt flyttet på. For to år siden ble pilotene flyttet fra morselskapet til Norwegian Air Norway under den forrige pilotkonflikten.

Det norske pilotselskapet ble opprettet den 11. november i fjor. Det var det Norwegians advokater i Bahr som gjorde på vegne av flyselskapet.

Pilotselskapet er fortsatt forvaltet av Bahr gjennom selskapet Startfase Holding AS, og er dermed ikke offisielt oppført som en del av Norwegian-konsernet i selskapsregisteret enda.

Les også

Norwegian opprettet norsk pilotselskap allerede i november

Ba om svar innen 12. mars

Parat varslet søksmålet med svarfrist til Norwegian 12. mars. Etter kontakt om forlenget svarfrist, kom svaret på e-post fra Bahr til Parats advokat onsdag denne uken. Parat avviste den gang at de hadde gitt Norwegian kort svarfrist.

– Det er jo dette som har vært konfliktens kjerne, så denne problemstilling bør være godt kjent for begge parter. Varselet står, og vi avventer nå svar fra arbeidsgiver denne uken, sa kommunikasjonssjef Arve Sigmundstad til E24 den gang.

Les også

Jussprofessor: – Totalhavari for pilotene og Parat

Les også

Kjos feiret streikeslutt med kake: – Det tøffeste jeg har opplevd i min karriere

Les også

Vil ha nordisk samarbeid mot streikebryteri

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Norwegian

Flere artikler

  1. Parat saksøker Norwegian

  2. Norwegian bryter frist for søksmål

  3. Norwegian og NHO ber om frivillig lønnsnemnd- Utspillet kan skade forhandlingene

  4. Norwegian opprettet norsk pilotselskap allerede i november

  5. Norwegian-rettssak gjelder hele arbeidslivet, mener Parat