- En studie i grådighet og skjødesløshet

Amerikanske politikere hudfletter Goldman Sachs.

NY KRITIKK: Goldman Sachs og konsernsjef Lloyd Blankfein må nok en gang finne seg i sterk kritikk for sine forretningsmetoder.
Publisert:

En underkomitè i det amerikanske senatet beskylder den amerikanske investeringsbanken Goldman Sachs for å ha villedet sine kunder grovt.

Nå ber de det amerikanske justisdepartementet om å etterforske banken, og konsernsjef Lloyd Blankfein.

Hva skjedde?
Det kommer frem i en 600-siders rapport som ble lagt frem onsdag ettermiddag i USA. Rapporten dreier seg om årsaken til finanskrisen, og prøver å belyse opptakten til det som utløste fullstendig stillstand i kredittmarkedene.

Dette sendte investeringsbankene Bear Stearns og Lehman Brothers utfor stupet, og forårsaket den verste finansielle krisen verden har sett siden Den store depresjonen i USA på 1930-tallet.

Nå rettes det altså nok en gang kraftig skyts mot det mest suksessrike og omdiskuterte finanskonsernet på Wall Street.

- Våre undersøkelser fant et finansielt ormebol av grådighet, interessekonflikter og feilaktighet, sier senator Carl Levin til CNN Money.

Goldman Sachs har allerede betalt 550 millioner dollar i et forlik med amerikanske finansmyndigheter (SEC), men nok en gang havner bankkonsernet i kryssild for sin rolle under finanskrisen.

Goldman Sachs Group, Inc.

Veddet mot egne kunder
Rapporten mer enn antyder at Goldman bidro til å utløse finanskrisen i 2008 med aggressiv markedsføring av verdiløse eiendomsrelaterte obligasjoner, samtidig som de skal ha veddet mot – og tjent grovt på sine egne kunder.

Flere av bankens sjefer var innkalt til høring i sentatet i 2010. De avviste alle at de har gjort noe galt.

LES OGSÅ: - Goldman Sachs er den perfekte drapsmaskin

Anklagene gikk på bedrageri ved å ha villedet klientene om interessekonflikten i at de profitterte på at de råtne lånene de solgte, ble misligholdt.

Lloyd Blankfein sa at selskapet ikke la opp til å profittere på klientenes bekostning.

UPOPULÆRE: For ett år siden var det mange som demonstrerte mot grådige banktopper under høringene i Kongressen i USA.

Abacus, Hydson, Timberwolf og Anderson
Sentralt i etterforskningen rundt Goldman var det komplekse finansinstrumentet Abacus 2007-ACI, som lå til grunn for siktelsen fra SEC i første omgang.

Ifølge SEC førte banken lientene bak lyset da de ikke informerte dem om risikoen ved Abacus-instrumentene, som tapte all sin verdi etter finanssammenbruddet.

De komplekse finansinstrumentene som ble omsatt av Goldman og andre banker, «gjorde ubotelig skade på folk som aldri hadde hørt om CDO-er, eller boliglånsbaserte derivater»uttalte kritikerne den gang.

Denne gank er både Abacus, og tre andre såkalte CDO`er fra Goldman Sachs i søkelyset. De heter Hudson, Anderson og Timberwolf.

Goldman Sachs avviser alle anklager, ifølge Marketwatch.

LES MER:

Publisert: