Kabinforening sparket leder uten å informere medlemmer

Store interne stridigheter reiser tvil om kuttavtale.

FIKK FYKEN: Elisabeth Goffeng måtte gå som leder etter store interne konflikter i Kabinforeningen. Her fra de intense forhandlingene på Kastrup i november.
Publisert: Publisert:

Styret i Norsk Kabinforening sparket sin leder Elisabeth Goffeng uten å informere verken medlemmer eller andre. Først tirsdag formiddag, etter at avsettelsen ble kjent i mediene, ble medlemmene informert.

Det var etter at Goffeng skrev under spareavtalen med SAS 19. november at styret reagerte. Årsaken var at styret mente at Goffeng signerte avtalen mot styreflertallets vilje. På et seminar 3.-5. desember ble konflikten så stor at styret erstattet Goffeng med nestleder Espen Pettersen, skriver Dagens Næringsliv.

Sparkingen av henne som styreleder ble ikke gjort kjent for omverdenen og kabinforeningens egne medlemmer inntil tirsdag denne uken.

LES OGSÅ: SAS-avtale kan være ugyldig

Uenighet om pensjon

Ifølge NA24 var det enighet i kabinforeningen om at de ville godta lønnskutt og inngå en avtale for å redde SAS. Uenigheten besto i om de burde prioritere driftsfinansiert førtidspensjon til 21 eldre medarbeidere eller bruke pengene på andre engangskostnader som ville komme alle de 900 medlemmene til gode.

Flertallet ville bruke pengene på medlemmene som skal være i SAS i årene fremover, mens Goffeng og to eldre styremedlemmer stemte imot.

Kabinforeningen mener at spareavtalen med SAS fra november er ugyldig, da Goffeng ikke hadde fullmakt til å signere en avtale mot sitt eget styres vilje, men dette avvises av SAS-ledelsen selv om den ble informert dagen før om at Goffeng ikke hadde signaturrett på vegne av foreningen.

LES OGSÅ: Tillitsvalgt i SAS: Er planen å gjøre dette til «Swedish Airlines»?

– Ikke bindende

Professor Geir Woxholth ved Universitetet i Oslo sier til NA24 at det etter hans mening ikke er tvil om at avtalen Goffeng signerte 19. november på vegne av kabinforeningen ikke er juridisk bindende.

Han mener tvert imot at SAS kan være erstatningspliktig.

– Det kan ikke utelukkes at SAS har begått en erstatningsbetingende handling overfor NKF ved å anse og forholde seg til avtalen 19. november som bindende, mener Woxholt.

Dagene etter at Elisabeth Goffeng ble erstattet som styreleder har den nye ledelsen i Norsk Kabinforening møtt SAS-ledelsen i København flere ganger med nye krav og forslag for at foreningen skal få til en ny avtale med SAS. Møtene har foreløpig ikke gitt noe resultat.

Elisabeth Goffeng er fremdeles medlem i styret i kabinforeningen.

LES OGSÅ:

Norwegian-ansatte føler seg uthengt

SAS kritisk til Norwegian-ansatte fra Bangkok

SAS brukte én milliard på sparetiltak

Publisert:
Gå til e24.no