Ledertalentene 2021

Yara-topp får internasjonalt toppverv

Mer teknologi til bøndene og bevisstgjøring av konsumentene. Yara-topp Pablo B. Lopez skal sammen med internasjonale giganter som Nestlé og Univelever gjøre global matproduksjon mer bærekraftig.

Helge Mikalsen
 • Benedicte Storm Bamvik
 • Ina Vedde-Fjærestad
Publisert:

2021

For 13. gang skal E24 kåre årets ledertalent i norsk næringsliv.

Den årlige kåringen hedrer landets dyktigste ledere under 35 år.
Kåringen er tipsbasert, og dere E24-lesere inviteres til å komme med innspill på dyktige ledere som bør vurderes.
Kjenner du et ledertalent under 35, som fortjener å være med i kåringen? Fyll ut vårt enkle skjema, og send inn! Kanskje når din kandidat helt til topps i år?

I SAMARBEID MED
mercuri
nho
finn
bi
gjensidige

Pablo Barrera Lopez ble årets Ledertalent i 2018. Da var han konserndirektør for forsyningstjenester i gjødselgiganten, med ansvar for en innkjøpsportefølje verdt 72 milliarder kroner.

Nå er Barrera utnevnt som spesialutsending fra Yara for å lede initiativet Imagine Food Collective, hvor en rekke internasjonale selskaper sammen skal ta for seg utfordringer i dagens verdikjede for mat, fra produksjon til konsum.

– I dag lever vi i et samfunn som trenger mer mat ettersom befolkningen vokser, samtidig som at maten må bli mer næringsrik. Denne verdikjeden står også for en stor del av klimagassutslippene, så vi må sørge for at matsystemet blir bærekraftig, sier Lopez.

Les også

Pablo Barrera (33) helt til topps i Ledertalentene 2018

Teknologi til bøndene

Imagine ble etablert av Paul Polman, Valerie Keller, Kees Kruythoff og Jeff Seabright i 2019 for å få næringslivsledere rundt i verden mer engasjert i FNs bærekraftsmål.

Nå har Imagine samlet konsernledere fra de største matvareselskapene i verden, som Unilever, Nestle og Walmart, for å sammen prøve å bidra til endringer i denne verdikjeden. 

– Vi skal for eksempel jobbe sammen for å skape økonomiske insentiver til bøndene for å hjelpe dem med å produsere mat på en bærekraftig måte. Dette kan blant annet skje gjennom kunnskapsdeling og god tilgang til teknologi, sier Lopez.

Mer bevisste forbrukere

Initiativet skal også jobbe for å bevisstgjøre forbrukerne mer.

– Når vi handler i dag vet vi lite om maten vi kjøper. For å få til en endring her må man jobbe for å skape mer transparens i verdikjeden, slik at kundene blant annet vet hvor maten kommer fra, og produksjonens karbonavtrykk. Dette gir forbrukerne muligheten til å ta bærekraftige valg. 

Også mer transparens i økonomien i verdikjeden er noe Imagine og Lopez vil jobbe med.

– Veldig lite av det du betaler for maten går til bøndene. Visste man at bøndene hadde fått en større del av pengene når de produserer mer bærekraftig mat, kunne det vært et insentiv for å kjøpe mer bærekraftig. Vi mener initiativet til Imagine er unikt, fordi utfordringene vi jobber med er globale.

Les også

DNB-toppens første lederjobb: – Det ble en skjellsettende erfaring

Pablo B. Lopez.

Helge Mikalsen

Skal angripe bredt

Gjennom initiativet skal Imagine blant annet fokusere på hvordan man kan effektivisere bruken av vann, ivareta det biologiske mangfoldet, ta vare på jorden som blir brukt i produksjonen, og hvordan man kan minske matavfall.

– Vi skal altså angripe bredt og effektivisere matvaresystemet, sier Lopez som blir lånt ut av Yara som en spesialutsending.  

– Jeg synes det virker kjempespennende, og det er en fantastisk mulighet både for meg, men også for Yara og våre ansatte. Dette oppdraget gir en fin mulighet til å kunne jobbe internasjonalt, knytte relasjoner og jobbe med aktører som blir viktig for Yara i fremtiden.

Les også

Erna, vi må snakke om mat

Kjenner du et ledertalent under 35 som fortjener å være med i årets kåring av Ledertalentene? Send inn ditt tips til oss.

Vårt enkle skjema tar kort tid å fylle ut – og kanskje er det nettopp din kandidat som når helt til topps i år?

Her er tipsskjema for Ledertalentene 2021!

Les også

Pablo Barrera (33) helt til topps i Ledertalentene 2018

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Ledertalentene 2021
 2. Bærekraft
 3. Landbruk
 4. Yara
 5. Ledertalentene

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Unge ledertalenter: Slik fant de sin lederstil

 2. Betalt innhold

  Slik velger forvalteren sine blå favoritter

 3. Sammen skaper vi fremtidens matproduksjon i sjø

 4. Betalt innhold

  Nedringes av ivrige studenter: – Det er en voldsom interesse

 5. Equinor støtter italienske 3D-printgründere: – Her går vi fra grav til vugge