Disse studiene er vanskeligst å komme inn på

Rekordmange har fått tilbud om studieplass i høst. Alle de ti øverste på listen med de høyeste poenggrensene er helsefag.

Publisert:

Aldri før har så mange fått plass ved landets universiteter og høyskoler. 110.119 søkere fått tilbud om studieplass, viser tallene fra Samordna opptak. Det var over 154.000 som søkte om studieplass ved årets opptak, noe som også er ny rekord.

– Flere av dem som søker er kvalifisert og flere får tilbud om førstevalget sitt, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) på fredagens pressekonferanse.

Kjønnsfordelingen på dem som har fått tilbud om studieplass er 60,2 prosent kvinner og 39,8 menn.

Asheim sier at det også i årets opptak, som i fjor, er en corona-effekt av at flere velger å studere under pandemien.

Det er siviløkonomutdanningen ved Norges Handelshøyskole (NHH) som har vært førstevalg for flest søkere.

Likevel er alle de ti vanskeligste linjene å komme inn på helsefag i de største byene.

Dette er studiene med høyest poenggrense (ordinær kvote):

Dette er studiene med høyest poenggrense (førstegangsvitnemål):

Dette er fjorårets liste over studiene med høyest snitt.

I faktaboksen under kan du se hvordan snittene regnes ut:

STUDENTER: Flere søkte seg til høyere utdanning i 2021. Her er studenter i Bergen under fadderuken i Nygårdsparken i fjor.

Trangest nåløye

En ny bachelorgrad som heter «Toll, vareførsel og grensekontroll», ved Universitetet i Stavanger (UiS) er det studiet hvor konkurransen om plassene er hardest. 2.064 søkere kjempet om 35 planlagte studieplasser.

I tabellen under ser du oversikten over studiene med flest søkere per plass:

Tirsdag snakket VG med Frida Lomeland Waldow (18) som var frustrert over høye snitt. Hun har jobbet for å komme inn på medisin siden ungdomsskolen og gikk ut av videregående skole med 60,3 skolepoeng, men det holdt ikke til å nå drømmen om medisinstudier på Universitetet i Bergen (UiB).

Snittet for dem som søker medisin på UiB med førstegangsvitnemål er nå på 60,5 – i fjor var den på 60,1. Til sammenligning var snittet 57,8 for syv år siden.

På medisinstudiet (høst) på UiO har snittet for ordinær kvote økt betraktelig. I 2015 var poenggrensen på 68,1. I 2021 er grensen 69,5. Grensen har økt med 0,5 poeng siden 2020.

Søkere over hele Norge fikk denne uken svar fra Samordna opptak om de kom inn på studiene de har søkt på. Innen 24. juli kl. 23.59 må de takke ja til studieplassen de er tilbudt.

Les også

Sykepleierstudent utestengt et helt år for selvplagiering

Publisert: