Én av tre i leverandørnæringen frykter for jobben

Oljebremsen har satt sine spor blant norske oljeansatte.

TØFFE TIDER: Kraftige jobbkutt har satt en støkk i oljebransjen.

Marit Hommedal
  • John Thomas Aarø
Publisert:

ARENDAL (E24): Én av tre ansatte i leverandørindustrien er redd for å miste jobben. Hos ansatte i oljeselskapene frykter én av fem for jobben, ifølge en rykende fersk rapport fra fagforeningen Tekna.

Foreningens medlemmer har master eller høyere utdanning i teknologi- eller realfag, og rundt 12.000 av foreningens rundt 68.000 medlemmer er sysselsatt i oljebransjen. Omtrent 1.000 Tekna-medlemmer har besvart undersøkelsen.

Fredag presenteres funnene i rapporten på Arendalsuken.

– Det er mye dystert, men også enkelte lyspunkt sier Teknas president, Lise Lyngsnes Randeberg, til E24.

Bakteppet er at investeringene på norsk sokkel trolig vil avta kraftig i år, som følge av et galopperende kostnadsnivå siden 2010. På toppen av dette er oljeprisen halvert (se faktaboks).

Oljebremsen er en av de store «snakkisene» under Arendalsuken i år. Næringslivet er sterkt representert, og flere av arrangementene har konsekvensen av et kjøligere Olje-Norge som utgangspunkt for debatter.

Les også

Analytiker tror oljeprisen kan falle til 30 dollar fatet

Økende ledighet

Tekna hadde en omtrent tilsvarende undersøkelse før sommeren i fjor. Da viste den at antallet ledige blant Tekna-medlemmer var på én prosent.

Teknas president, Lise Lyngsnes Randeberg

Cf Wesenberg

I undersøkelsen som presenteres fredag, kan man lese at det nå er 2,8 prosent ledige. Det tilsvarer nesten en tredobling i løpet av ett år.

– Turbulensen i markedet har medført at det har forsvunnet mange jobber. Det er fortsatt lave tall, men det er en ganske stor stigning på bare ett år, sier hun.

Over 23.500 jobber har forsvunnet i Norge siden januar i fjor, ifølge oversikten til DNB Markets, mens arbeidsledigheten tikker jevnt og trutt oppover.

Tøft hos leverandørene

I undersøkelsen har Tekna dratt et skille mellom de som er ansatt i oljeselskaper og de som jobber i selskapene som leverer varer og tjenester til dem.

– Det er helt klart i leverandørindustrien at ting er tøffest akkurat nå, sier Lyngsnes Randeberg, og legger til:

– Blant de ansatte i leverandørindustrien sier halvparten at bedriftene at de allerede har sagt opp nøkkelpersonell.

Tekna-presidenten beskriver nøkkelpersonell som «teknologimuskelen i selskapet. De som er essensiell for videre drift og utvikling».

Videre sier hele 71 prosent av leverandøransatte at de anser det som vanskelig å få ny jobb i bransjen, mens 61 prosent fra oljeselskapene mener det samme.

Ansatte i leverandørindustrien er mindre tilbøyelig til å velge den samme sektoren om igjen, dersom de skulle byttet jobb. Bare 18 prosent av de spurte har imidlertid huket av «lett» eller «svært lett» for mulighetene om å få jobb utenfor oljebransjen.

Imidlertid mener svært mange at de har kompetanse til å jobbe i andre næringer enn oljeindustrien.

Rundt halvparten av medlemmene i leverandørnæringen har erfart at bedriften har innført ansettelsesstopp.

Ansettelsesstopp er problematisk, mener hun.

– Det betyr at nyutdannede ikke vil velge denne bransjen, det vil på sikt gi negative ringvirkninger for rekrutteringen, sier Lyngsnes Randeberg.

Tekna har også spurt sine medlemmer om de tror bedriften de jobber i, har stor eller veldig stor mulighet til å vokse i nye markeder.

Mens 40 prosent svarte positivt på dette i fjor, er det bare 25 prosent som i år svarer positivt.

Les også

Spår iskalde år på norsk sokkel

Administrerende direktør i bransjeforeningen Norsk Olje og Gass, Karl Eirik Schjøtt-Pedersen.

Lysglimt

Selv om tidene er tøff nå, viser undersøkelsen at de ansatte ser lyset i tunnelen.

40 prosent av de leverandøransatte tror at det blir bedre tider i oljebransjen om ett til to år. 12 prosent av dem sier at selskapet vokser. Tilsvarende tall for oljeselskapene er henholdsvis 23 prosent og 7 prosent.

Selv om Lyngsnes Randeberg beskriver deler av rapporten som «dyster», er hun klar på at turbulente tider også har positive elementer.

– Det er ikke beksvart, og det ligger nye muligheter, sier hun.

Les også

Oljeanalytiker tror på laber høst for oljeprisen

– Smertefull

– Jeg forstår at mange ansatte er urolig for jobben sin, sier Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, leder i interesseorganisasjonen Norsk olje og gass, til E24.

– De ser rundt seg at det skjer til dels store omstillinger i mange av bedriftene og frykter naturlig nok at dette kan ramme dem selv.

Han er rask med å legge til at det vi nå ser i oljebransjen i stor grad er varslet, som følge av en kolossal investeringsvekst og en enda mer kolossal kostnadsvekst på norsk sokkel.

Han peker videre på at selv om over 20.000 jobber nå har forsvunnet fra norsk sokkel siden starten av fjoråret, er vi tilbake til 2011-nivået når det gjelder antallet oljeansatte.

Men også Schjøtt-Pedersen er klar på at det fortsatt vil være tøft i oljebransjen.

– Vi er inne en omstilling som vil være smertefull i en tid fremover. Men det er grunn til å tro at det vil ta seg opp igjen om noen år, sier han.

– Tror du styrken av jobbkutt nå vil tilta som følge av det nylige oljeprisfallet?

– Det vil jeg ikke spekulere i.

Nytt oljeprisfall

Etter at ha stabilisert seg på rundt 65 dollar fatet (Brent spot), har oljeprisen igjen snudd kraftig ned. De siste ukene har oljeprisen ligget rundt 50 dollar fatet.

Det er stor usikkerhet hvordan oljerelaterte bedrifter vil svare på en enda lavere oljepris.

– Oljeprisbildet nå og utsiktene fremover gjør at vi kan få en ny runde med oppsigelser til høsten. Den verste runden med oppsigelser kan ligge foran oss, sa seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets til E24 i forrige uke.

– At oljeprisen har falt igjen, gjør situasjonen mer dramatisk. Det kan være starten på en seig prosess der ressursbruken på sokkelen går mer ned enn vi tidligere trodde, sa Gonsholt Hov.

Les også

Verre enn fryktet fra norsk industri

Les også

– Ikke en umulighet at oljeprisen holder seg så lav hele høsten

Les også

– Den verste runden med oppsigelser kan ligge foran oss

Her kan du lese mer om

  1. Oljebransjen
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Tekna-president: - Håper Aker Solutions vet hva de driver med

  2. Teknas president om kuttene i oljebransjen: – Vi har kun sett starten

  3. Tekna-president frykter flere konkurser

  4. Annonsørinnhold

  5. – Det stopper opp i bransje etter bransje

  6. – Få utdannede arbeidsledige ut av NAV-fella