Pilotforeningen etter flykaos: Nytt avtaleforslag ikke akseptert av Norwegian

Lørdag ble flere av Norwegians fly kansellert etter at en avtale om kjøp av pilotenes fridager gikk ut, og et stort antall ringte inn syke. Likevel har ikke selskapet bedt om nye forhandlinger, melder pilotforeningen.

UENIGE: Når forhandlingene mellom Norwegian og pilotene om ny avtale om kjøp av fridager vil starte er fortsatt uklart, melder partene.
 • Cecilie Storbråten Gjendem
Publisert:

Lørdag ble flere Norwegian-passasjerer tvunget til å utsette ferien da et tosifret antall fly ble kansellert. De siste dagene har mediene vært proppfulle av skriverier om flyselskapet Norwegian etter at selskapet så seg nødt til å kansellere flere avganger lørdag.

Senere kom det frem at kanselleringene skyldtes at selskapets avtale om kjøp av pilotenes fridager utgikk 1. juli, og dermed fikk selskapet problemer da flere piloter ringte inn syke.

Nestleder Alf Hansen i Norwegians pilotforening bekrefter overfor E24 at det har ligget et nytt forslag til avtale på bordet, men at de ikke har hørt fra Norwegian etter lørdagens kanselleringer.

Gir dobbel lønn

– Vi har lagt frem et nytt avtaleforslag for Norwegian som ikke ble akseptert ved et tidligere møte, og vi forholder oss derfor til tidligere avtale. Men vi har også sagt at de får ta kontakt hvis de synes løsningen er akseptabel, sier han.

– Det er viktig å understreke at pilotene ofte flyr på overtid ved eventuelle forsinkelser og lignende, men at avtalen som gikk ut fredag, dreier seg om kjøp av pilotenes fridager.

Han vil ikke gå nærmere inn på hva den nye avtalen innebærer før foreningen har gitt informasjonen til sine medlemmer.

Les også

Professorer om pilotbråket: – Skadelig for Norwegian

Norwegian har mandag morgen sendt ut et tilbud til pilotene om dobbel lønn for dem som er villige til å jobbe i feriedagene sine. Pilotforeningen bekrefter at alle fast ansatte piloter i Skandinavia har fått dette tilbudet.

– Kommer du til å benytte deg av dette og gi opp ferien?

– Nei, jeg vil ha ferie, sier Hansen lattermildt på telefon fra feriehuset.

Synes det er rart

– Jeg må innrømme at jeg synes det er litt rart at Norwegian ikke har akseptert vårt forslag eller bedt om flere forhandlinger slik at situasjonen løses. En skulle tro de ønsket å komme tilbake til normalen så raskt som mulig, sier Hansen.

– Folk er slitne, og mange ønsker selvsagt ikke å jobbe i ferien uten kontrakt eller før dette er avklart.

Han legger til at TV 2s rapport om at Norwegian Pilotforening har bedt medlemmer holde seg hjemme, ikke stemmer.

Fagforeningen Parat, som også representerer flere av Norwegians piloter, understreker at de ikke anser dette som en konflikt og at for foreningens medlemmer vil avtalen som utgikk 1. juli fortsatt gjelde til nye forhandlinger er gjennomført eller arbeidsretten har avklart uenigheten etter sommeren.

– Uenigheten som en har hatt rundt denne avtalen, går ut på at selskapet har behov for piloter utover det de har, og dermed i for stor grad belager seg for mye på kjøp av pilotenes fridager og ferie, sier Parat-leder Hans Erik Skjæggerud til E24.

Les også

Dette har du krav på om flyet kanselleres

Han kjenner ikke til at de ligger noe nytt forslag på bordet, men bekrefter at partene ikke ble enige om en ny avtale før sommeren.

– Jeg kjenner ikke til at det ligger et nytt forslag på bordet, og som sagt forholder vi oss til den tidligere avtalen, sier Skjæggerud.

Normal trafikk

Mandag melder Norwegian om at det er normal flytrafikk, og at de har tilbudt pilotene dobbel lønn for å fly selv om de skulle vært på ferie.

Det tror Norwegian-analytiker Jon Gjertsen i Pareto kan bli en kostbar affære for selskapet.

– I vår mening var de økonomiske virkningene av kanselleringene lørdag trolig begrensede. Vi regner at det kostet selskapet mellom 5 og 6 millioner kroner i tapte inntekter.

– Når det gjelder tilleggslønnen til pilotene er vår innledende antagelse en kostnad på rundt 30 millioner kroner i juli og august, skriver Gjertsen i en rapport videresendt til E24 mandag morgen.

I forrige uke preget også selskapet mediebildet etter at de bekreftet kraftig overbooking i sommer, og at de måtte leie fly fra andre selskaper for å få fraktet alle passasjerene sine. De innleide flyene er mindre enn selskapets vanlige fly, og enkelte passasjerer måtte dermed tåle en reduksjon av håndbagasjen på 40 prosent.

Les også

Parat bekrefter konflikt mellom pilotene og Norwegian

Les også

Professorer om pilotbråket: – Skadelig for Norwegian

Les også

Dette har du krav på om flyet kanselleres

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Norwegian
 2. Reiseliv
 3. Luftfart
 4. Arbeidsliv
 5. Parat

Flere artikler

 1. Norwegian: Kan ikke love erstatning for alle

 2. Ingen Norwegian-fly innstilt mandag

 3. Parat bekrefter konflikt mellom pilotene og Norwegian

 4. Ingen Norwegian-fly innstilt søndag

 5. Norwegian kjøper pilotenes fridager for dobbel lønn