De verste CV-bløffene

Ærlighet varer ikke alltid lengst, men få ting er like farlig å bløffe med som CV-en din.

 • E24
Publisert:

Det som var en nødbløff for å få foten innenfor engang for lenge siden, kan følge deg som en mare karrieren ut. Og om du avsløres, er det fort game over.

Nettutgaven til den anerkjente britiske avisen Times har laget en liste over de største juksemakerne på toppnivå internasjonalt.

Les også om de største tabbene du kan gjøre på jobbintervjuet.

Opp og ut

Patrick Imbardelli ble nylig fjernet som Asia-sjef i hotellkjempen InterContinental Hotels Group. Han hadde skrytt på seg en MBA fra det anerkjente amerikanske universitetet Cornell og en bachelor i hotelledelse fra Victoria University i hjemlandet Australia.

Etter opprykket valgte selskapet å kjøre en sjekk på ham. Det viste seg at han hadde vært innom begge skolene, men ikke avlagt noen eksamener.

Jukseprest

Dave Edmondson trakk seg raskt fra sjefsjobben i Radio Shack, USAs tredje største elektronikk-kjede, da selskapet fant ut at CV-en hans slett ikke var så imponerende som påstått da han ble ansatt i 1994.

Han hadde skrytt på seg eksamener i både psykologi og teologi.

I virkeligheten hadde han sluttet ved Pacific Coast Baptist Bible College etter bare to semestre.

Ble tryglet om å bli

Bedre gikk det for toppsjef og styreleder hos linsemakerne Bausch & Lomb, Ronald Zarrella.

Det ble avslørt at han slett ikke hadde den MBA-en fra Stern School of Business ved New York University som han hevdet.

Han søkte om å få ta sin hatt og gå, men styret overtalte ham til å bli. Straffen begrenset seg til at selskapet sløyfet en bonus på 7 millioner kroner.

Les også: Tidenes jobbtabber

Nekt på alt

William Maguire ble derimlot sparket som sjef for Citigroups meglervirksomhet i 2003.

Han skal ha løyet om sine kvalifikasjoner, men nektet selv å kommentere beskyldningene. Det talte åpenbart ikke til hans fordel.

Foreldreløs flyger

En av de virkelige høydepunktene i CV-bløffingens historie står sjefen for IBMs Lotus-virksomhet Jeffrey Papows for. Han måtte trekke seg da Wall Street Journal i 200 avslørte at han hadde pyntet på sin militære og akademiske karriere.

Verst var det kanskje at han påstod å være foreldreløs. Foreldrene levde nemlig.

Han hevdet også å ha tatt en doktorgrad ved prestisjeskolen Pepperdine University, men hadde i virkeligheten bare tatt et brevkurs ved et mindre kjent college. Han hadde heller ikke vært flyger i elitestyrkene, men bare flygeleder uten høyere rang enn løytnant.

Papows ble på toppen av alt anklaget for seksuell trakassering. Han innrømmet for øvrig at han hadde overdrevet litt i merittlisten sin.

Svindler

Sparken fikk også Ann Wilson i BBC Technology i 2004.

Det ble kjent at hun var tidligere dømt for svindel, noe som hadde gjort at hun ble sparket hos Philips på 90-tallet.

Selv etter at BBC hadde gitt henne tuppen, fikk hun raskt en ny toppjobb, men bare fire måneder senere trakk hun seg ”av personlige årsaker”.

Dumme ansatte

Richard Li, sjef i telekomkonsernet PCCW i Hong Kong måtte fjerne påstanden fra selskapets hjemmeside om at han var uteksaminert fra Stanford University som dataingeniør.

Stanford hadde nemlig bekreftet at han slettes ikke hadde blitt tildelt noen ”degree”. Li skyldte på sine ansatte som skulle ha lagt ut feilinformasjonen.

Skrev attesten selv

Charles Thomson, sjef for Equitable Life innrømmet i 2005 at den strålende attesten han hadde fått fra sin tidligere sjef i virkeligheten var skrevet av ham selv.

Han hadde blant annet skrevet at han hadde hatt ”eksepsjonell stor suksess og at de ville savne hans intellekt, integritet, energi og var sikre på at han ville skape stor verdi i andre organisasjoner på høyeste nivå".

Send ham langt bort

Nick Leeson var ansvarlig for at Barings Bank kollapset i 1995 etter å ha tapt nærmere 10 milliarder kroner.

Da han skulle søke om å bli lisensiert derivathandler "glemte” han å ta med i søknaden at han hadde en dom på seg for ubetalt gjeld. Han fikk ingen autorisasjon og ble så sent til Singapore av Barings Bank.

Det gikk som kjent ikke så bra.

Les også: Skandalemegleren handler igjen

Prestisjeuniversitet

Jimmy Gulliver tidligere sjef for Argyll, hevdet å ha blitt uteksaminert fra Harvard University.

Sannheten kom frem under en knallhard oppkjøpskamp med Guinness og Agryll om Distiller’s, det skotske whiskeyselskapet, på 1980-tallet.

Med Gullivers troverdighet i ruiner vant til slutt Guinness slaget.

Flere nyheter på E24.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

 1. På innsiden av Google-opprøret

 2. Betalt innhold

  Ekspert om dårlige arbeidsforhold: – Vanskelig å si om det er verdt kampen

 3. Betalt innhold

  – Han skulle være best. I alt

 4. - Steve Jobs ventet for lenge med behandling

 5. Betalt innhold

  Mannen som veltet Englands eldste bank