- Utfordrende å endre stereotypiene

TROMSØ (E24) E24 har startet jakten på Norges fremste ledertalenter, og begynner letingen i den «vanskeligste» landsdelen.

PRIMUS MOTOR: Thomas K. Føre har to ganger vært på listen over Norges fremste ledertaleneter. Nå ønsker han å hjelpe andre opp og frem.
Publisert: Publisert:

- Når folk tenker på Nord-Norge, så tenker de kanskje på «Rorbua» og «Du skal høre mye». Men vi har jo så mye mer, sier Thomas K. Føre til E24.

Til høsten er det sjette gang E24 kårer Norges fremste ledertalenter høsten 2014.

År etter år har det vist seg at næringslivet i nord er tregest på avtrekkeren når det kommer til å nominere sine egne talenter.

Føre ser både praktiske og kulturelle årsaker til at det kan være lengre mellom ledertalentene i nord.

- Det er nok blant annet en kulturell greie. Jeg tror nok det sitter lengre inne å slippe til folk i Nord-Norge. Omløpshastigheten på folk er kanskje lavere, og det er færre plasser på vei oppover, sier Føre.

** Vil du bryte trenden? Kjenner du et ledertalent i Nord-Norge? Send inn tips **

Sivilingeniøren er et godt eksempel på at de gode nordnorske talentene finnes.

Han har figurert på ledertalentlisten to ganger, og jobber i dag som supply manager i Aker Solutions i Tromsø.

Færre folk, færre store bedrifter

- Bedriftene er mindre. Vi har flere små og mellomstore bedrifter, men med noen hederlige unntak få store lokomotiver. I mindre bedrifter er det kanskje ikke like gode muligheter for å tilrettelegge for karriereutvikling, og i mindre grad ventet at man skal stige i gradene og ta lederposisjoner, sier Føre.

Han har tidligere jobbet i PA Consulting Group i Oslo. Han forteller at det der nærmest var forventet at man skulle opp og frem dersom man skulle ha en fremtid i bedriften.

- I en mindre bedrift er det kanskje bare én lederposisjon, og det er topplederen.

Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) bekrefter at det er færre bedrifter i nord, og at disse er mindre:

  • Av totalt 526.703 norske virksomheter, befinner 47.114 seg i Nord-Norge. Dette tilsvarer 8,9 prosent.
  • Det er totalt 666 norske bedrifter med mer enn 250 ansatte. Av disse befinner 36 seg i Nordland, Troms og Finnmark, tilsvarende 5,4 prosent.
OVERVELDET: Håvard Lillebo mottok førstepremien i Ledertalentene i 2011.

Bygger nettverk

Flere av de nordnorske talentene E24 har blitt tipset om, har gjort det svært bra i kåringen:

Et eksempel på dette er Innotech Solar-gründer Håvard Lillebo, som gikk helt til topps i 2011.

Ledertalentene i nord har også selv tatt grep for å dyrke frem flere unge ledere i landsdelen.

Dette har blant annet resultert i et nettverk bestående av 22 ledertalenter fra Nord-Norge.

Disse har elektronisk kommunikasjon med hverandre, og i tillegg inviteres det hvert år til en middag. I februar i år møttes ti ledertalenter til erfaringsutveksling og et bedre måltid i Tromsø.

**Har du kandidater til Årets Ledertalent 2014? Send inn tips her!

NETTVERK: Tidligere ledertalenter møtes årlig i Tromsø. Fra venstre: Niclas Aafos, Håvard Hamansen Wallstad, Andreas Nilsen, Svein-Tore Griff With, Kriss Rokkan Iversen, Tommy Torvanger, Knut Figenschau, Yngve W. Bergheim, Thomas K. Føre og Kim Daniel Arthur.

- Vi synes at det både er gøy og nyttig å høre om de andres erfaringer. Jeg tror bransje spiller liten rolle. Det er flere likheter enn forskjeller når det kommer til hvordan vi tenker om ledelse og karriereutvikling, sier Føre, som er «primus motor» etter å ha overtatt stafettpinnen fra Lillebo.

Nå håper han at nettverket kan bygges ut med flere ledertalenter.

- Vi er en landsdel med mye kompetanse, en sterk offentlig sektor, dyktige forsknings- og utdanningsinstitusjoner og et spennende næringsliv. Det er grunn til optimisme, sier han.

- Når vi får besøk blir de ofte overrasket og imponert. Det er flott, men også litt dumt. For da satt de egentlig med et galt inntrykk av hva vi har, hva vi kan og hvordan ting fungerer her i nord. Slike stereotypier er det utfordrende å endre.

Les noen av sakene om fjorårets Ledertalenter:

Han er 2013s fremste LedertalentDette er Nord-Norges fremste ledertalenterÅrets ledertalent i Nord-Norge: - Mange er ikke nok tilstede i stillingen de har her og nå

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om