Fra pølseselger til salgssjef: – Jeg skulle lest mer ledelseslitteratur da jeg fikk personalansvar

I 2006 jobbet Christian Granly (29) i kassen på Statoils bensinstasjon i Asker. I dag er han leder for hundrevis av ansatte i den samme organisasjonen. Her deler han sin erfaring med andre som ønsker seg en karriere innen salgsledelse.

LEDERTALENT: Christian Granly (29), salgssjef i Statoil Fuel & Retail, ble i fjor utpekt som et stort talent i E24 sin ledertalentkåring. Her hjelper han en kunde med å velge riktig motorolje på bensinstasjonen han jobbet da han startet i konsernet for tolv år siden.
  • Christian Høie Lie
Publisert: Publisert:

– Salg er alltid vært noe jeg har trivdes med, helt fra jeg startet å selge pølser og bensin for tolv år siden, sier Christian Granly som i dag er salgssjef i Statoil Fuel & Retail.

Granly har hatt resultat-, drifts- og innkjøpsansvar for 12 bensinstasjoner med personalansvar for de daglige lederne av disse.

I fjor ble han utpekt i E24 Ledertalentene som en av de 100 fremste unge talentene i norsk næringsliv.

– Det har vært en rekke tilfeldigheter som har gjort at jeg har endt opp i den stillingen jeg har nå, men først og fremst handler det om at jeg i stor grad har valgt å gripe mulighetene når de har dukket opp, sier han til E24 om sin karriere.

– For å lykkes med salg er man nødt for å være genuint interessert i å dekke andres behov og ikke være redd for å by på seg selv.

Nå skal E24 igjen finne årets ledertalent - og du kan hjelpe oss!

Det er syvende gangen på rad vi skal finne de beste næringsliv-talentene her til lands.

Vet du om en dyktig person under 35 år, som har utmerket seg med resultat-, personal- og/eller beslutningsansvar i næringslivet? Da kan DU tipse om denne personen ved å fylle ut vårt enkle tipsskjema.

Videre mål

Granly er tilfreds med stillingen han i dag har, men ambisjonene om å ta steget videre er definitivt til stede hos 29-åringen.

– Jeg trives veldig godt i den stillingen jeg har i dag og tror jeg har en god stund foran meg før det er aktuelt med en annen stilling. Imidlertid har jeg absolutt ambisjoner videre. Det neste steget mitt er å bli «Operations-direktør».

Les også

Hjelp disse med å finne årets ledertalent

Å være leder for en bensinstasjon er kompleks oppgave, ifølge Granly.

– Jeg skulle gjerne lest mer ledelseslitteratur på den tiden jeg startet å få personalansvar. Som leder for en bensinstasjon er du ansvarlig for personer helt fra 18 til 60 år, noen jobber heltid og noen jobber deltid. Det er ofte krevende.

Det er ikke bare i E24 sin ledertalentkåring det unge ledertalentet har blitt lagt merke til. Også internt i egen organisasjon har hans prestasjoner blitt verdsatt.

Tidligere i år vant han tittelen «årets salgssjef» for regnskapsåret 2015 blant de åtte landene konsernet har virksomhet i.

Les også

- Må ikke flytte til Silicon Valley for å lykkes

Holdningsendring

Høyskolelektor Erik Mehl ved Markedshøyskolen mener at det må en holdningsendring til for å gjøre det godt innenfor salg.

I tillegg til å undervise i salg har han mer enn 20 år med praktisk erfaring innen det samme feltet.

– Det aller viktigste for å lykkes med en salgskarriere er en holdningsendring. Vi ser at veldig mange som velger å studere markedsføring ikke ser på salg som en relevant jobb. Dette er noe de som jobber med rekruttering merker med en gang og kan være ødeleggende for videre karriere, sier Erik Mehl til E24.

(saken fortsetter under bildet)

UTFORDRENDE: - Å holde en stab med selgere motivert er krevende, sier førstelektor Gorm Kunøe ved Handelshøyskolen BI.

Mehl forteller at de aller fleste studenter ikke vet hva de går til når de er ferdig med studiet.

– Under studiet har de ofte jobbet i butikk med salg over disk. En fremtidig salgsjobb handler veldig ofte om noe helt annet, da det ofte er snakk om salg til bedriftskunder.

Les også

Jobbekspertene: Slik blir du en bedre leder

– En utsatt stilling

– Det er veldig vanlig å oppgradere de beste selgerne til et høyere stillingsnivå, men det er mange eksempler på at gode selgere ikke blir gode ledere. Ønsker man seg en lederstilling med personalansvar er det viktig å bygge formell lederutdanning i tillegg, sier Erik Mehl ved Markedshøyskolen.

Han får støtte fra førstelektor Gorm Kunøe, ved institutt for markedsføring ved Handelshøyskolen BI.

– Fordi man er den beste selger, er man ikke nødvendigvis den beste leder. En salgslederjobb er noe helt annet enn en selgerjobb. Å holde en stab med selgere motivert er krevende, sier Kunøe.

Les også

Les hennes råd til unge talenter: OL-vinnerens suksess i næringslivet

Granly i Statoil Fuel & Retail er enig med akademikerne i at salgsledelse ikke er en enkel oppgave.

– Som salgssjef skal du være genuint interessert i tall. I tillegg må du trives å være i en utsatt stilling. Som leder er man ofte den man ser til når det går dårlig i bedriften.

– Jeg tror det er en ekstremt fordel å ha hatt en salgsstilling på et lavere nivå før man trer inn i en salgslederjobb, fordi man da har bedre forståelse for deres jobb og får mer troverdighet.

Les også

Slik finner hodejegerne de fremste ledertalentene

Les også

Norske studenter kjøper «vitnemål i gull»

Les også

Gründerne som drives av mer enn bare profitt

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Ledelse
  2. Ledertalentene

Flere artikler

  1. – Nå er det bare å trykke pedalen gjennom gulvet

  2. God ledelse har ingen aldersgrense - hvem blir årets ledertalent?

  3. Salgsekspert: – Man kan ikke spare seg til suksess

  4. Hun er «årets salgsleder» i Ledertalentene 2016

  5. Disse egenskapene ser hodejegeren etter