Tromsø kommune til ansatte: Er det helt sant at ditt liv har ingen klar hensikt?

«Er du fornøyd med utseendet ditt?», var et av spørsmålene i en spørreundersøkelse Tromsø kommune sendte ut til sine ansatte.

SPURTE OM MENINGEN MED LIVET: Tromsø kommune sendte ut en spørreundersøkelse hvor de ansatte fikk spørsmål om sine private følelser. Organisasjonen Lederne tror vi vil se mer private spørsmål fra sjefen i fremtiden.

Rune Stoltz Bertinussen
  • Maren Løhre
Publisert: Publisert:

– Arbeidsgiveren har ikke noe med hvordan man ser på seg selv i speilet, sier leder Bjørn Willumsen i Fagforbundet i Tromsø kommune.

I februar delte Universitetet i Tromsø på vegne av Tromsø kommune ut en spørreundersøkelse for å måle hvordan det sto til med de ansatte før et storstilt helseprosjekt for 2500 av de ansatte satte i gang. Målet er å få ned sykefraværet.

Der ble de ansatte blant annet bedt om å svare på «Er du fornøyd med eget utseende?» og «Jeg har funnet en tilfredsstillende hensikt med livet».

– En samlet fagbevegelse må bli mye mer våken. Dette skjer ikke bare i Tromsø kommune, men nasjonalt sprer det seg en amerikansk nyliberalistisk ideologi som utfordrer den norske modellen. Det er veldig ovenfra og ned, og krenker det den ansattes verdighet, sier Willumsen.

Slik så spørreundersøkelsen ut (saken fortsetter under bildene):

Skjermdump ledelsesbarometeret

Det var foreningen Lederne som trakk frem spørreundersøkelsen fra Tromsø kommune som et eksempel på personlige og nærgående medarbeiderundersøkelser. I sitt årlige Ledelsesbarometer, laget med forskere fra DeFacto, kan man under kapittelet «Indre kontroll ; sosial og psykologisk» lese hvordan tillitsvalgte opplevde undersøkelsen.

- SPØRSMÅLSTILLINGEN GÅR FOR LANGT: Nestleder i Lederne Tor Hehre regner med at undersøkelsen fra Tromsø er noe som vil møte norske ledere og arbeidstakere fremover.

Robert S. Eik / Lederne

Lederne tror at man i fremtiden vil se at flere sjefer vil kartlegge om man føler seg stygg og ulykkelig. De mener det er en negativ utvikling:

– Eksempelet med Tromsø kommune føyer seg inn i en trend hvor bedriften skal foreta en hel masse målinger av de ansatte. Effektivitet, trivsel og det ene med et andre. Når det går alt for langt inn i den private sfæren frykter vi at det ikke er spesielt konstruktivt for å forbedre norsk arbeidsliv, sier nestleder Tor Hæhre i Lederne.

Målte toalettbesøk

Av medlemsmassen til Lederne er flesteparten mellomledere, en del av dem har uttrykt bekymring for nærgående undersøkelser:

– Enn så lenge er ikke dette massivt innført i norsk næringsliv. Denne utviklingen foregår litt i det skjulte. Men vi har fått bekymringsmeldinger og grelle eksempler fra våre medlemmer. Et av de håpløse tilfellene var om konsulenter som sto med stoppeklokke og målte hvor lang tid de ansatte brukte på oppgaver, og også hvor lang tid de brukte på toalettet, sier Hæhre.

– Brukes til tiltak

Personalsjef Wenche Bergmo i Tromsø kommune sier at undersøkelsen kan gi innsikt de kan bruke til å jobbe videre med.

– Har en arbeidsgiver ansvar for om de ansatte er fornøyd med eget utseende og er lykkelig?

– Nei, og det er ikke et mål å få 100 prosent score på at alle er fornøyd. Men hvis du ikke trives på jobb, vil det jo påvirke deg privat, og om mine ansatte sliter privat, vil det påvirke dem på jobb. Jeg tror det handler om å se oss som hele mennesker.

Hæhre i Lederne frykter undersøkelser kan brukes til å si at de ikke har bruk for deg:

– Med disse undersøkelsene i bakhånd kan bedrifter skalte og valte på en helt annen måte enn før og det kan bli et verktøy til oppsigelser, permitteringer og omplasseringer. Undersøkelser kan brukes av toppledelsen til å klasseinndele de ansatte ut ifra hvilken score de får, sier han.

– Opp til hver enkelt hvor mye de vil dele

Bergmo vil understreke at undersøkelsen ikke er en av de faste medarbeiderundersøkelsene til kommunen:

– Vi valgte Universitetet i Tromsø til å følgeforske et prosjekt som vi har satt i gang. Det er ikke arbeidsgiver som har laget spørsmålene, og alle svar er anonyme og går til UiT. Det er opp til dem hvilke funn de får, sier hun.

– Vi fikk ikke spørsmålene til godkjenning, og jeg så dem først da jeg tok undersøkelsen selv. Det var personlige spørsmål, men jeg var ikke kritisk til dem. Jeg stoler på at forskerne ved UiT vet hva som er vanlige spørsmål å stille i slike undersøkelser.

Hun forteller at kommunen anbefalte at man svarte på undersøkelsen, men at ingen var pålagt:

– Det er opp til den enkelte hva man vil dele.

Oppfordrer de ansatte til ikke å svare

Følgeprosjektet er ikke over og snart kommer runde to av undersøkelsen.

- Jeg er veldig positiv til kosthold og helsetilbud, men dette er en veldig ekstremt individualisert lykkeforskning. Derfor har det gått så langt at vi tillitsvalgte oppfordrer de ansatte om å ikke fylle ut undersøkelsen, sier Bjørn Willumsen leder i Fagforbundet.

Skjermdump av Norsk Ledelsesbarometer
Publisert:

Flere artikler

  1. Espresso House-bråket: Ansatt svarte aldri ærlig på medarbeiderundersøkelse i frykt for å bli avslørt

  2. To av tre studenter vet ikke hvordan de skal si fra om trakassering

  3. Ny undersøkelse: Ledere mister innflytelse

  4. Ny undersøkelse: Offentlige virksomheter er nettsky-sinker

  5. Svensk rapport: Dårligere arbeidsmiljø i kvinnedominerte jobber