BI-rektoren blir
sittende

Tom Colbjørnsen beholder jobben tross ramsalt kritikk fra ansatte ved BI.

HAR STYRETS TILLIT: Tom Colbjørnsen forblir rektor på Handelshøyskolen BI - tross mistillit fra ansatteorganisasjoner. Det konkluderte styret på et ekstraordinært styremøte mandag
  • Dag Yngve Dahle - Teknisk Ukeblad
  • Eric B. Utheim
Publisert:

Det besluttet styret på et ekstraordinært styremøte ved Handelshøyskolen BI mandag.

- Styret har konkludert med at vi har full tillit til rektor. Nå ser vi frem til at han i samarbeid med fagforeningene får til et godt samarbeid videre, sier styrets leder Terje Venold.

Mistillitsbrev

Det var i begynnelsen av februar at fagforeningene Forskerforbundet og Parat kom med skarp kritikk av rektorens lederstil - i form av mistillitsbrev.

Både Colbjørnsen og styreleder Venold var etter dagens ekstraordinære styremøte åpenbart opptatt av å tone ned konflikten som har ridd utdanningsinstutisjonen overfor de fremmøtte pressefolkene.

Men ting tyder på at saken ikke var fullt så enkel å håndtere som de i etterkant ga inntrykk av.

Styremøtet startet klokken åtte i dag tidlig, og de fleste regnet med at det ville være over til lunsj.

BIs kommunikasjonsavdeling inviterte til pressekonferanse 12.30.

Men det var først klokken 15, to og en halv time senere enn planlagt, at rektor og styreleder var klar til å møte pressen.

- Det har som dere forstår vært en lang dag, sa Colbjørnsen etter møtet.

- Vi har hatt en åpen og fri utlufting av relevante spørsmål.

Beskyldt for fryktkultur

Fagforeningene som kom med mistilliten mot rektoren, deltok på dagens møte, og fikk legge fram sine innvendinger - som også delvis rammer styreleder Venold. Han var derfor kjent inhabil i behandlingen av deler av kritikken.

- Vi har ikke hatt tid til å sette oss skikkelig inn i styrets vedtak ennå, men vi var selvfølgelig forberedt på at dette var et mulig utfall, sier Tor Grennes fra Forskerforbundet, som signerte mistilltsbrevet mot Colbjørnsen tidligere i vinter.

STYRELEDER: Terje Venold sier BI-styret har tillit til rektor Tom Colbjørnsen.

- Det er ingen bombe at styret har valgt å gi rektor fornyet tillit. Når det gjelder ytterligere kommentar ut over det ber jeg om at vi får litt tid til å sette oss inn i vedtaket.

I en pressemelding sendt ut etter styremøtet heter det at «styret legger stor vekt på at ledelsen ved rektor og fagforeningene sammen finner formen for videre samarbeid, hvor BIs beste står i fokus».

Grenens fortelelr E24 at han ønsker at BI-ledelsen skal være mer spesifikk i hva de legger i dette.

- Jeg registrerer at ledelsen legger opp til et styrket samarbeid i fortsettelsen, uten at det er konkretisert så mye. Vi må gi ledelsen litt tid til å konkretisere dette ytterligere, sier han til E24.

- Jeg har i løpet av dagen hatt lengre samtaler - i en god tone - med representanter for fagforeningene, sier Colbjørnsen selv.

LES OGSÅ: Pressemeldingen til BI etter dagens ekstraordinære styremøte

Da fagforeningene rettet ramsalt kritikk mot ham i vinter, var noe av det mest oppsiktsvekkende i mistillitsbrevene at de ansatte hevdet Colbjørnsens måte å lede på har skapt en fryktkultur på BI.

Rektoren fortalte i dag pressen at det er noe som har gått personlig innpå ham.

- Ja, det er noe av det jeg har reagert mest på i denne saken. Det gjør et veldig sterkt inntrykk at noen er redd for å ytre sin mening. Men jeg har ikke fått konkretisert hva denne fryktkulturen går ut på.

Colbjørnsen understreket også at det ikke er hans hovedinntrykk at ansatte på BI ikke tør å si hva de mener.

LES OGSÅ: Colbjørnsen-intervju i BIs internavis, om hans egen lederstil

- Kjenner meg ikke igjen

Overfor E24 fastholdt Colbjørnsen at kritikken fra fagforeningene tidligere i vinter kom overraskende på ham.

- Jeg kjenner meg stort sett ikke igjen i kritikken. Jeg var klar over at noen av mine beslutninger den siste tiden, særlig spissingen av BIs profil, kunne skape kontroverser blant de ansatte. Men jeg ble overrasket over at kritikken var så sterk, sier han.

Det skal ha skapt sterke reaksjoner da nyheten om å legge ned i to av landets største byer kom rett før jul.

LES OGSÅ: BI legger ned i Drammen og Kristiansand.

- I hvilken grad vil du endre din lederstil nå?

- Kritikken har vært veldig allment formulert. Når jeg får konkretisert hva dette dreier seg, kan jeg jobbe med å tilpasse min lederstil til de tillitsvalgtes rolle, sier Colbjørnsen til E24.

- Jeg kan ikke lage et forbedringsprogram for meg selv før jeg vet mer eksakt hva kritikken går på, sa BI-rektor Tom Colbjørnsen.

- Nå vet jeg dog ikke om jeg skal ha et slikt forbedringsprogram.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. BI-rektorens fremtidfortsatt usikker

  2. Ny rektor ved Handelshøyskolen BI

  3. Direktøren i Forbrukerrådet anklagesfor å ha skapt fryktkultur

  4. Opprør på NHH

  5. Thommessen var Fleslandshemmelige motkandidat