Kryptoeksperten

Kryptoekspert Torbjørn Bull Jenssen drev utlånsvirksomhet på skolen og fikk tidlig øynene opp for valuta. Men da han skulle investere i Bitcoin for første gang fikk han kalde føtter.

Publisert:

– Da jeg giftet meg for noen år siden, kunne min søster minne meg på at jeg lagde noe som het Tobbenpoeng, som bror og søster kunne få tildelt om de gjorde ulike oppgaver, sier Torbjørn Bull Jenssen.

Norges første og fortsatt mest kjente ekspert på kryptovaluta fattet tidlig interesse for valuta, altså. Tobbenpoeng hadde dog mer til felles med vanlig valuta enn kryptovaluta.

– Der var det åpenbart en maktrelasjon. Tobbenpoeng krevde en storebror som kunne finne på noe krøll, for å overbevise om sirkulasjon.

Bull Jenssen spinner fort over i prat om lidenskapen, som for alvor tok av da han skrev masteroppgave om emnet – lenge før akademia hadde fått øynene opp for fenomenet. Konklusjonen ble blant annet at Bitcoin kan løse problemer der det ikke finnes tillit – for eksempel til en storebror-diktator.

– Det kreves ikke en rettsstat for å håndheve betaling i Bitcoin, sier Bull Jenssen i ukens episode av E24s podkast Voksenpoeng.

Hør hele intervjuet der du vanligvis finner dine podkaster, eller i spilleren under.

Lenge var det advokat Bull Jenssen skulle bli. Han elsket å diskutere, og irriterte moren ved å være «prinsipielt uenig». Bestemoren, derimot, så et talent.

– Jeg visste ikke helt hva advokater var, men jeg skjønte at det var et yrke hvor jeg kunne tjene penger på å kverulere. Så jeg tenkte at det ville treffe meg perfekt.

Ved siden av kverulantgenet hadde han tidlig en viss kommersiell teft. Han investerte i aksjer da han som ung arvet en liten slant penger. Han pantet flasker. Og han drev utlånsvirksomhet i kantina på skolen. Første dag var rentefri. Var medelevene tregere enn det, møtte de renter selv en forbrukslånsbank ville misunt.

– Det var ikke alltid like populært, sier Bull Jenssen med et smil.

Han tviler på at noen av ungdomssvennene hans ble overrasket over at han ble gründer med årene. Han rakk stadig opp hånden, endte med lederverv fordi han ikke greide å la være å komme med ideene sine.

– Driven min er å løse problemer. Hvis jeg ser noe som ikke funker, klarer jeg ikke helt å sitte stille.

Ned i kaninhullet

Interessen for å løse problemer fortrengte advokatplanene mens han gikk på videregående. Både fysikk og økonomi ga ham muligheten til å koke ned problemer til små bestanddeler – og analysere dem ut fra bestemte regler og modeller.

Ved en tilfeldighet falt studievalget på samfunnsøkonomi fremfor ingeniørstudier ved NTNU. Kjæresten bodde i Oslo, og da ble det mer populært å studere på Blindern.

Han trivdes godt med studievalget, men interesse for kryptovaluta var det ikke Universitetet i Oslo som vekket.

– Mainstream samfunnsøkonomi har beveget seg helt vekk fra spørsmål om makt, det presenterer økonomi som helt ahistorisk. Det er mange nyttige innsikter du kan få likevel, men som resultat av at makt er helt ute av ligningen, så er også penger helt ute av modellen. Penger blir ikke sett på som noe spennende analyseobjekt i seg selv, sier Bull Jenssen.

Bla i galleriet eller følg Voksenpoeng_med_Nora på Instagram for å lese skoledagboken til Torbjørn Bull Jenssen.

Da han dro på utveksling til University of London i 2012, fikk han servert helt andre perspektiver. Først skjønte han ingenting, og lurte på hva slags «visvas» det egentlig var de drev med her. Etter et halvår ble «vissvasset» til en fascinasjon for den bredere forståelsen av økonomifaget.

– Jeg falt ned i kaninhullet hvor jeg ble kjempefascinert av spørsmålet «hva er penger, hva gjør at noe har verdi?».

På samme tid foreslo en kompis å investere i Bitcoin. Det fnøs Bull Jenssen av. Helt til han innså at kryptovaluta var den perfekte «casen» å analysere for å finne ut hva penger egentlig er. Midt på natten kjøpte han to mynter for 10.000 kroner.

– Jeg fikk kalde føtter og ringte DNBs kundeservice og spurte om de kunne reversere transaksjonen. Det kunne de ikke.

Det hele gikk fint – Bitcoinene kom frem som de skulle.

– Gruet meg som en gal

Da Bull Jenssen begynte med krypto, var interessen liten i Norge. De norske entusiastene var få, men møttes innimellom. I Oslo var kjelleren på Ophelia det foretrukne møtestedet.

– Tenkte du da at det kunne bli en karriere?

– Jeg tenkte på det, men det som slo meg var at om dette skulle det bli en karriere, så måtte jeg enten starte noe selv, eller flytte ut av landet. Og jeg var ferdig med å studere akkurat idet bitcoinprisene var i fritt fall.

Bull Jenssen trodde ikke prisfallet signaliserte enden på Bitcoin. Men det trodde de fleste andre. Han tok jobb som konsulent i Menon Economics, og Bitcoin ble en «svært aktiv» hobby, som han beskriver det selv. 3–4 timer av kveldene hans gikk med til å lese og holde seg oppdatert på kryptoverdenen.

Rundt 2015 begynte interessen for digital valuta igjen å ta seg opp. NRK ville lage dokumentar, og ønsket seg et debattinnlegg fra noen ved Universitetet i Oslo. Der var det ingen som kunne levere – men en stipendiat kom på masteroppgaven til Bull Jenssen og sendte henvendelsen videre.

Slik startet ekspertkarrieren: Det ble først kronikk, så opptreden på debattprogrammet Torp i beste sendetid.

– Jeg gruet meg som en gal til å gå live på debattsending, men ved å gjøre det selv om jeg gruet meg ... Det er det som har tatt meg videre, sier Bull Jenssen.

Snart var han fast inventar i alle mulige medier, og han ble invitert som foredragsholder både i privat næringsliv og statlige organer. De mange opptredenene følte han i starten var som en hard treningsøkt.

– Du gruer deg i forkant, det er ikke så gøy underveis, men idet du er ferdig får du den der euforiske følelsen. Nå er jeg mer avslappet, pulsen er litt lavere, men jeg fikk jeg alltid utrolig vondt i underarmene før jeg skulle på scenen. Jeg var alltid utrolig stresset, kvalm, uggen, svimmel.

«Hei, kan du gründe for oss?»

Bull Jenssen trivdes godt som «vanlig» konsulent i Menon – han fikk tross alt gjøre det han liker best: Å løse problemer.

Men da to investorer tok kontakt i 2018, ble det umulig å si nei til ny jobb. Ketil Skorstad og Kristian Lundkvist hadde tro på det langsiktige krypto-potensialet, i en tid hvor kursene på ny falt. Og de ville ha Bull Jenssen til å lede det nye selskapet deres, Arcane Crypto.

– At investorer kommer og sier «Hei, kan du gründe for oss?», det er ikke ofte, altså. De fleste gründere må stå med lua i hånden og gå fra dør til dør, kjempe inn pengene, sier han.

Bull Jenssen hadde ikke tenkt at ledelse var et mål, men fant seg fort til rette i sjefsstolen – selv om han beskriver jobben som å «snuble oppover», mens han lærer.

– Det føles som det eneste jeg gjør er å rette opp i feil, fikse problemer. Men hvis man bare aldri stopper med det, så ser det tydeligvis ut som det går an å bygge verdi på den måten.

Dårlig kryptoinvestor

Noen store tabber i karrieren kan han ikke komme på – utover at han generelt mener han kan være for konfliktsky.

– Hva med at du ikke er kryptomilliardær?

– Ja, det er jo en kjempetabbe! Jeg gjorde alle de gale investeringsbeslutningene.

Bull Jenssen ler og forteller at selv om han ikke har lyktes så godt som kryptoinvestor, tror mange at han sitter på en Bitcoin-formue. Når skattelistene kommer, fylles postkasten hans av meldinger om skattelistesøk og kredittsjekker.

Istedenfor å sitte på bitcoinene han kjøpte da kursen var relativt lav, brukte han dem – for å se hvordan det egentlig funket som betalingsmiddel.

– Mens kursen var på 200 dollar, fartet jeg rundt i Øst-Europa og kjøpte øl, mat og overnatting for Bitcoin. Jeg har veldig mange gode minner fra det.

Selv om han hadde brukt opp det meste av beholdningen da kursen begynte å stige igjen, ser ikke samfunnsøkonomen mørkt på den tapte investeringsgevinsten. Han minnes at de første to pizzaene som ble solgt for kryptovaluta, kostet 10.000 Bitcoin – altså rundt fem milliarder kroner i dagens kurs.

– Det er et morsomt regnestykke. Men sannheten er at de pizzaene kostet det dollarprisen var da, fordi den som brukte Bitcoin enkelt kunne kjøpt seg flere. Å være bitter for det er som å være bitter for at du ikke kjøpte den vinnende lottorekken.

Vil du lese flere voksenpoengsaker? Her finner du alle.

Publisert:
Gå til e24.no