Finansleder: – Håper flere kvinner får øynene opp for finans

– Jeg kan avlive mange av mytene om hvordan det er å jobbe i et mannsdominert finansmiljø, sier leder av Norsk Venturekapitalforening, Ellen Amalie Vold, som ønsker seg flere kvinnelige kolleger.

Går turer: For å koble ut går Ellen Amalie Vold i NVCA ofte lange turer.
Publisert:

Da coronapandemien var på sitt kanskje aller mest usikre i april i fjor, tiltrådte Ellen Amalie Vold (33) stillingen som leder i Norsk Venturekapitalforening (NVCA), en interesseforeningen for investorer som investerer i bedrifter i tidlig fase.

Med bakgrunn som kommunikasjonssjef og presseansvarlig i ulike bedrifter, var det ikke selvsagt at Vold skulle ha en lederkarriere i finansbransjen. Jobben som pressesjef i det statlig eide investeringsselskapet Argentum, ga henne imidlertid mersmak på finans, og i dag synes hun at hun har «verdens beste jobb.»

Når E24 ringer henne, sitter Vold på hjemmekontor, noe hun har gjort siden hun begynte i jobben i fjor.

– Hvilke tre ord beskriver deg best?

– Handlekraftig, omgjengelig, livsnyter.

Les også

Kjenner du Norges største ledertalent?

– Hvordan er det å være ung, kvinnelig leder i en mannsdominert bransje?

– En av de viktigste sakene jeg jobber med er å tiltrekke flere kvinner til finansbransjen, fordi vi mister tilgangen på mange kloke hoder når kvinner ikke er med. Fra det perspektivet, skulle jeg gjerne hatt flere kvinnelige kolleger, svarer hun og legger til:

– Når det er sagt har jeg ikke noe imot å jobbe med mange menn, og de mennene jeg møter i jobben behandler meg med profesjonalitet, respekt og rettferdighet. De er også genuint opptatt av å utvide mangfoldet og tiltrekke seg flere kvinner, og jeg opplever at de ønsker å tilrettelegge for at jeg og andre kvinner trives.

– Det er en del myter om hvordan det er å jobbe et mannsdominert finansmiljø, men jeg kan avlive mange av de mytene og jeg håper flere kvinner får øynene opp for hvor interessant, variert og morsomt det er å jobbe i finans.

Kjenner du et ledertalent under 35 år? Sammen med blant annet NHO skal E24 kåret årets ledertalent. Tips oss om ledertalenter og lær mer om kåringen her!

– Hva er den viktigste egenskapen for å være en god leder?

– Å evne å oppnå tillit. Det er vanskelig å fortelle noen hvilken vei man skal gå, hva man skal gjøre eller hvor man skal ende opp, hvis de du snakker til ikke tror på deg og historien din. Noen vil kanskje bare kunne gjøre som de blir fortalt i en periode, men de hadde gjort jobben veldig mye bedre hvis de hadde hatt tillit til deg.

– Hvordan vil du beskrive din lederstil?

– Jeg tror jeg blir oppfattet som relasjonsorientert og demokratisk, samtidig som jeg er opptatt av fremdrift og å få ting gjort. Jeg mener man er avhengig av å forstå sin «følgerskare» for å nå sine mål som leder, uansett om det er ansatte, medlemmer eller elever i et klasserom. Derfor søker jeg etter å lytte og lese behovene til interessentene rundt meg, og så er jeg tydelig på hva jeg mener skal til for å dekke de behovene.

– Hva er det mest utfordrende ved å være leder?

– Det er nettopp å prøve å møte alle behov, og å slå seg til ro med at det ikke alltid er mulig, men likevel finne noe som funker godt nok. I mitt tilfelle har vi mange ulike typer medlemmer med ulike ønsker om hva bransjeforeningen gjør for dem. Da ligger utfordringen i å prioritere slik at alle blir så fornøyde som mulig, og å stå i den prioriteringen.

– Har du stått i en skikkelig utfordring som leder noen gang?

– Ja, opptil flere, men hvis jeg skal velge en utfordring som kanskje andre unge, kommende ledere kan kjenne seg igjen i er da jeg fikk muligheten til å ta denne jobben. Jeg synes det var utfordrende fordi jeg hadde veldig respekt for den tidligere lederen, jeg følte jeg kunne mindre enn alle andre, jeg visste jeg måtte stå mye på egne bein og stole på egne avgjørelser, og jeg måtte lære meg veldig mye nytt.

– Det mest komfortable hadde vært å fortsette med det jeg allerede visste jeg kunne, samtidig hadde jeg jo veldig lyst på denne jobben. Jeg klarte heldigvis å skyve usikkerheten til side og har ikke angret ett sekund.

– Hvor er du om ti år?

– Jeg vet ikke, og jeg lever veldig godt med ikke å vite det. Jeg har aldri hatt en klar plan om hvor jeg skal ende opp, men er likevel veldig fornøyd med det jeg har gjort.

Nominasjoner til Ledertalentene kan sendes inn her!

Les også

Ledertips: – Stå i deg selv og ha selvtillit!

Publisert: