Byttet kontor med bakeri: – Aldri hatt det så gøy på jobb noensinne

Tora Teig (32) sa fra seg en trygg jobb med høy lønn for å få livsgnisten tilbake. Nå stortrives hun som baker. – Har du gått med en tanke om å skifte beite, bør du gjøre det nå, sier hodejeger.

 • Caroline Grundekjøn
Publisert:

– De rundt meg så at jobben «drepte sjelen min,» og oppfordret meg til å slutte, forteller Teig til E24.

Etter flere år som markedsfører i et software-selskap, kjente hun at noe ikke stemte. Jobben var både trygg og godt betalt, men det rutinepregede arbeidet fra cellekontoret ble kjedelig i lengden for den sosiale og kreative Oslo-kvinnen. Arbeidsoppgavene opplevdes som mindre og mindre meningsfulle, og sakte, men sikkert mistet hun motivasjonen og gleden.

– Jeg snakket løst om å bytte jobb i flere år før jeg vurderte det seriøst i seks måneder, forteller Teig.

VILLE UT AV CELLEKONTORET: Å sitte mutters alene på et lite kontor hele arbeidsdagen uten særlig kontakt med andre, opplevdes i lengden som tungt for den unge kvinnen.

Med «drahjelp» fra samboeren og venner, gjorde Teig noe som var svært ulikt henne: I juli 2019 sa hun opp jobben hun hadde hatt i syv år – uten å ha en ny stilling å gå til. Nå skulle den ellers så trygghetssøkende 32-åringen sette sin egen livskvalitet i fokus.

– Det var kjempeskummelt, men også helt sykt befriende.

Med en IT-utdanning i bunn og en solid buffer på sparekontoen, hadde Teig sikkerhetsnettet hun trengte til å bruke god tid på å finne riktig jobb.

Lidenskapen ble til drømmejobb

Koronapandemiens inntog i mars 2020 spolerte Teigs store reiseplan. I stedet brukte hun mye tid på å slappe av, lage god mat, pleie vennskap og å jobbe med egne prosjekter.

Halvannet år etter at hun hadde sagt opp jobben, kom hun over en spennende stillingsutlysning på Instagram: Det nettbaserte bakeriet Cake Sisters søkte en ny baker. Den kvinnedrevne startupen lager veganske kaker på bestilling. Kakene er kjente for sine lekre, Instagram-vennlige design, og er gjerne formet som enhjørninger eller andre dyr.

– Det var den første stillingen jeg søkte på, og den fikk jeg, forteller Teig.

Matlaging har alltid vært en av hennes store lidenskaper, og nå kunne hun leve ut «alles drøm» og gjøre karriere av hobbyen sin.

DEKORATIVE KAKER: Cake Sisters leverer blant annet kaker til restauranten Nordvegan i Oslo sentrum.

I februar har hun jobbet der i ett år. Bakejobben byr ofte på lange arbeidsdager, og er både slitsom og krevende.

– Men jeg har aldri hatt det så gøy på jobb noensinne.

– Nå er jeg sliten etter jobb fordi jeg har jobbet hardt og utrettet noe, og ikke fordi jeg føler på en konstant kjedsomhet, sier hun.

MATNERD: Teig anser seg selv som en matnerd, og elsker å bruke god tid på både kakebaking og annen kokkelering.

Flere nordmenn vurderer å skifte yrke

Tora Teig er ikke alene om å ha stilt spørsmål ved hvor vidt jobben passer inn i livet. Pandemien har gjort at flere og flere nordmenn spør seg om nettopp dette, ifølge en undersøkelse av HR- og bemanningsselskapet Randstad. Rapporten viser at åtte av ti arbeidstagere har revurdert arbeidsplassen sin de siste 18 månedene.

Les mer om den rekordstore «jobbjakten» her.

At nordmenn verdsetter andre verdier på jobb enn tidligere, er ikke den eneste endringen rekrutteringsbransjen nå erfarer.

– Vi ser også at langt flere kandidater enn tidligere er åpne for helt nye yrker, forteller Henrik Andersson, partner i rekrutteringsselskapet Meyer Haugen.

Andersson mener at det nå er «lettere enn noensinne» å skifte karriere, og viser til at flere og flere stillinger kan bekles bare man er rett person.

VIL HA MYKERE VERDIER: Henrik Andersson sier at den økende trenden er at arbeidstagere ser etter myke verdier, som en tilstedeværende leder og godt arbeidsmiljø.

– Færre jobber krever spesialkunnskap, og det er derfor mer aktuelt enn tidligere å «hire for attitude, train for skills,» sier han.

Dette kombinert med rekordmange utlyste stillinger på Finn.no, gir et godt utgangspunkt til dem som vil prøve seg innen noe nytt.

– Har du gått med en tanke om å skifte beite, bør du derfor gjøre det nå, sier Andersson.

Tre trinn: Slik bytter du karriere

Men hvordan går man egentlig frem for å bytte karriere?

Hodejeger Henrik Andersson anbefaler disse tre trinnene:

1) Kartlegg arbeidsmarkedet.
Bruk sider som Linkedin og Finn.no til å finne ut hvilke selskaper du ønsker å jobbe for og hva du vil jobbe med. Gå inn på selskapenes hjemmesider for å bli bedre kjent med dem og hva de ser etter.

2) Test markedsverdien din.
Søk på stillingene du ønsker deg, og se hva slags respons du får. Responsen du får er også en fin test av din potensielle arbeidsgiver, fordi måten du blir håndtert på i en rekrutteringsprosess kan si mye om kulturen på arbeidsplassen

3) Vurder kurs og tilleggsutdanning
Dersom du mangler nødvendig kompetanse ref. punkt 1) og 2), bør du vurdere om du skal investere tid i å skaffe deg denne.

LYKKELIG: Selv om hun kjente at markedsføringsjobben ikke var riktig for henne, tok det flere år før Tora Teig turte å si opp. Nå jobber hun som baker, og er lykkelig igjen.

– Hva er egentlig det verste som kan skje?

Tora Teig angrer ikke ett sekund på karrierebyttet, og er glad for at hun turte å følge magefølelsen.

Til dem som sitter på gjerder, sier hun:

– Dersom du er i tvil om du burde bytte jobb, er tvilen et rødt flagg du bør ta alvorlig.

Teig anbefaler å lage lister med argumenter for og mot et jobbskifte, og å spørre seg: – Hva er egentlig det verste som kan skje?

– Dersom du ikke trives i den nye jobben, er det ikke uvanlig å gå tilbake til den gamle, sier hun og legger til:

– Koronapandemien har dessuten skapt en usikker fremtid for alle, og da kan man jo like gjerne ta sjansen på å følge drømmen!

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Jobb
 2. Karriere
 3. Bytte jobb
 4. Jobb-bytte
 5. Jobb og karriere
 6. Tips
 7. Utdanning

Flere artikler

 1. Rekordmange på jobbjakt: – Lojaliteten til arbeidsgiver er svekket

 2. Betalt innhold

  Tabbene du bør styre unna på jobbintervjuet

 3. Betalt innhold

  Guro Evensen har fått flere jobbtilbud. Slik dro hun fordel av det, uten å skifte jobb.

 4. Betalt innhold

  Motedronningens nye klær

 5. Betalt innhold

  Leder og MS-syk: – Jeg var livredd for at hele karrieren var over