73 kvinner nådde toppen på 50 år

Godt og vel 4 milliarder av den nålevende befolkningen på jordkloden har aldri hatt en kvinne som stats- eller regjeringssjef.

ENSOM PÅ TOPP: Tysklands forbundskansler Angela Merkel er omringet av mannlige kollegaer på NATO-toppmøtet i Chicago. På 50 år har 73 kvinner nådd helt til topps i politikken.
  • Kristin Norli
Publisert:

Samtidig har det aldri vært flere kvinnelige, politiske toppledere enn i dag.

Felles for de 73 kvinnene som har nådd toppen de siste 50 årene, er at veien stort sett har vært kronglete, ifølge Torild Skard, forfatter, forsker og leder for Norsk Kvinnesaksforening.

I den ferske boken «Maktens kvinner» gir Skard en fullstendig oversikt over alle kvinnelige stats- og regjeringssjefer mellom 1960 og 2010.

Labyrint

- Det har vært en labyrint for svært mange av dem. Mange tilfeldigheter har spilt inn. Og de har strevd svært mye, sier Skard til E24.

Labyrint-metaforen er bevisst valgt for bryte det Skard mener er en feilaktig forestilling om at «hvis en kvinne først har nådd opp, ligger veien åpen for neste generasjon».

- Det er ikke bare én eneste hindring, ofte omtalt som et glasstak, som ligger i veien, skriver Skard i boken. - Bildet av et glasstak er for enkelt. Ett slag, en gang for alle, er ikke nok.

Begrenset innflytelse

- Spørsmålet er også hva slags lederskap det er snakk om at de har kunnet utøve, påpeker forskeren.

Og en avgjørende faktor for hvor stor innflytelse de kvinnelige lederne har hatt - er om de har vært ensomme eller har omgitt seg med andre kvinner i maktsjiktet.

- Disse kvinnene er sjeldne fugler i en verden med kun menn. Det er ingen av de som har klatret til topps i kvinnedominerte systemer.

Systemendring

MAKTENS KVINNER: Leder i Norsk Kvinnesaksforening og forsker Torild Skard har skrevet bok om de 73 kvinnene som nådde toppen av politikken mellom 1960 og 2010.

- Det er ikke mange som har klart å endre systemet, men man kan trekke frem Michelle Bachelet, som ble Chiles første kvinnelige president i 2006. Hun utnevnte kvinner til halvparten av regjeringsposisjonen, og gjorde en rekke andre ting som ingen andre har gjort før, sier Skard til E24.

Andre «gamechangers» er Ellen Sirleaf Johnson (president i Liberia siden 2006, vinner av Nobels fredspris i 2011) i Liberia, og Gro Harlem Brundtland.

- Politisk system spiller en stor rolle. I presidentsystemene i Afrika ser vi nesten uten unntak at kvinnene som har nådd toppen har fått rollen som statsminister - uten noen reell makt, sier Skard.

Veien til virkelig innflytelse er langt lettere i demokratiske land med parlamentarisk styresett - og særlig hvis man klatrer på innsiden av et etablert partiapparat.

Innside-klatrer

Denne såkalte innside-veien til makten gjelder for nær halvparten av de 73 topplederne mellom 1960 og 2010.

Resten faller i to kategorier. 14 av de 73 kom til makten som «stedfortredere» - altså en kvinne som overtar maktposisjon etter et familiemedlem, som regel en ektemann. 11 av de 73 kjempet seg inn fra utsiden, uten forankring i et større partiapparat.

For verdens mektigste kvinne i øyeblikket - ifølge Forbes og en rekke andre - bidro også tilfeldighetene til at veien åpnet seg.

DISKRIMINERENDE: Angela Merkel har funnet seg i en behandling fra pressen, kollegaer og motstandere som mannlige makthavere sjelden ser maken til.

Da pengerot og korrupsjon felte partitoppene Helmut Kohl og Wolfgang Schäuble i de tyske kristendemokratene CDU, kunne nestleder Angela Merkel rykke opp.

Tretten år senere er Merkel regjerende forbundskansler i Tyskland, fem ganger kåret til verdens mektigste kvinne - og er regnet som den kanskje mest sentrale politikeren i kabalen for å løse gjeldskrisen i Europa, uavhengig av kjønn.

Mener alvor?

- Kan likestillingskampen avblåses?

- Selv de som vil avblåse likestillingskampen burde stikke fingeren i jorda, sier Skard til E24.

For selv om det er aldri før har vært flere kvinner på samme tid i politikkens toppsjikt som nå, går det sakte.

Hvis veksten i antall kvinner i toppstillinger fortsetter i samme tempo som de siste 50 år - vil det ta over 200 år før halvparten av de øverste lederstillingene i verden er besatt av kvinner.

- Men heldigvis ser du jo i løpet av de 50 årene jeg har undersøkt at det blir flere og flere kvinner. Så man skal jo tro at det blir lettere etterhvert.

Les også:

Kristin Skogen Lund:- Menn som støtter opp om konas karriere blir sett ned på

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. NHO-presidenten Norges mektigste kvinne – igjen

  2. - Dette er verdens mektigste

  3. Disse personene avgjør krisen i Hellas

  4. Forhandlet i 15 timer før enighet

  5. - Britisk nederlag øker sjansen for EU-avstemning