«Selvdyrkede» toppsjefer gjør det bedre

Internt rekrutterte sjefer leverer bedre resultater og koster mindre, viser ny studie. Oppsiktsvekkende, mener BI-forsker.

SELVDYRKEDE STJERNER: Både konsernsjefene Rolv Erik Ryssdal i Schibsted, Bjørn Wiggen i Orkla og Svein Richard Brandtzæg i Hydro er rekruttert fra egne rekker. Ifølge en amerikansk undersøkelse gjør denne type sjefer det best.
Publisert:

Toppsjefer som hentes inn utenfra leverer langt dårligere resultater og koster mer enn sine internt rekrutterte kolleger.

Det viser en undersøkelse hvor USAs 500 største selskaper med unntak av finanssektoren ble fulgt gjennom 20 år, gjengitt i Management Issues.

- Det er oppsiktsvekkende at de har funnet så klare sammenhenger, sier Ole I. Iversen, BI-amanuensis og lederutvikler i Assessit til E24.

Han mener også norske ledere har noe å lære av dette.

- Det er altfor lett å tro at det å hente inn en ekstern kandidat er den eneste løsningen.

Leverer varene

Forskerne fant 36 selskaper som i løpet av 20 år kun hadde rekrutterte fra egne rekker til toppjobbene, blant dem var McDonald`s, Nike, Exxon og Honda.

Disse selskapene leverte langt bedre enn resten når det gjaldt blant annet avkastning og vekst.

Iversen advarer mot å trekke for bastante konklusjoner fra funnene, men ser samtidig flere fordeler ved å rekrutter internt, slik for eksempel norske Orkla har hatt tradisjon for å gjøre.

Da internt rekrutterte Dag Opedal sluttet i fjor overlot han roret til Bjørn M. Wiggen, som også kom fra konsernet.

LES OGSÅ:Hodejeger: - Orkla har trolig gjort et klokt valg

- Fordelen er at du får en som kjenner virksomheten godt, og som kan gjøre en god jobb raskere. Er du helt ny, kan det gjerne gå et års tid før du kan yte 100 prosent, sier han.

- I tillegg er det et signal om at «her hos oss er det mulig å gjøre karriere».

Billigst i drift

UTVIKLER LEDERE: Ole I. Iversen er førsteamanuensis ved BI og jobber med lederutvikling i Assessit. Han mener norske bedrifter burde bli flinkere til å teste eksterne søkere til toppjobber.

Studiene viste også at ikke bare gjør internt rekrutterte sjefer det bedre, de gjør det langt billigere:

Lønnssnittet lå 65 prosent høyere for sjefer som ble ansatt utenfra.

Til tross for at de er lønnsvinnere sammenlignet med sine internt rekrutterte kolleger, så blir toppsjefene som kommer utenfra kortere i jobben.

Undersøkelsen viser at fire av 10 toppsjefer blir i jobben maks to år, mens to tredjedeler er ute av døren innen det har gått ett år - mange med høye etterlønner.

Enkleste løsning

Kandidater utenfra har ofte større sjanse til å lykkes i en rekrutteringsrunde enn interne, mener Iversen.

- Det er lettere for eksterne kandidater å gli gjennom rekrutteringsprosessen fordi metodene mange norske selskaper bruker ikke er gode nok.

Han mener relevante jobbøvelser er det eneste middelet mot å bli «lurt».

- Mer casejobbing og flere øvelser vil vise hva man faktisk behersker. Man kommer ikke langt med selvskryt om man ikke klarer å både lage og presentere en god strategi under press.

Resten taper

Studien er gjennomført av Kelley School of Business sammen med konsulentselskapet A.T. Kearney.

- Styrer feiler ofte når det kommer til å planlegge toppsjefens etterfølger, sier styreleder Paul A. Laudicina i A.T. Kearney til nettstedet.

- I stedet for å fokusere på å utvikle lederskap og lage en kvalifisert stall av interne toppsjefkandidater, så ender styrene ofte med å gå utenfor organisasjonen for å fylle sjefsstolen. Uheldigvis er det de som er involvert i selskapet som oftere enn ikke må betale en høye pris for jakten.

Siste saker fra E24 Jobb:

Terra Markets får ny toppsjef

Tiltalen mot Liv Løberg klar

Sjefens morgenhumør avgjør dagsinnsatsen

Norske Skog-direktør slutter

Les flere nyheter på E24 Jobb

Publisert:
Gå til e24.no