Spar utringninger og buksehull til byen: Slik skal du kle deg til jobbintervjuet

Puss skoene, ikke fjern barten, dress deg ned hvis du er for pen, og spør mamma og pappa om du er for utfordrende. Her er ekspertenes tips for å treffe kles-blink på jobbintervju.

VALGETS KVALER: Er det hvite skjorter som gjelder i bedriften du vil jobbe for, eller blir det for stivt? Dersom du ikke aner hva du skal ha på deg, er det ingenting i veien for å ringe og spørre før jobbintervjuet, ifølge ekspertene.
  • Karl Wig
Publisert:

Gir plusspoeng. Få arbeidsgivere ansetter på utseende, men på jobbintervju kan klesbom gi en dårlig start.

Helene Tronstad Moe er fagsjef i Adecco Search & Select og førsteamanuensis ved Markedshøyskolen. Hun mener det er uungåelig at klærne dine er med på å forme helhetsinntrykket.

– Man skal som intervjuer være varsom med å dømme folk etter hvordan de kler seg. Men når man vet så lite annet om de som møter opp, er det fort gjort at klesvalg får en betydning, sier hun.

Les på DP+: Slik forbereder du deg til jobbintervjuet

Konserndirektør i bemanningsbyrået Manpower, Thor Bendik Weider, påpeker at jobbintervjuer er hektiske situasjoner hvor fremmede er nødt til å bedømme deg raskt.

– Lik det eller ikke, men det er nå en gang slik at førsteinntrykket settes på få sekunder. Da blir det viktig å se så fresh ut som man kan, sier Weider, som har mange års erfaring med rekruttering.

– Det går på noe så banalt som personlig hygiene. Vær nydusjet og nybarbert. Og kle deg riktig for jobben.

Deg selv, oppgradert. Klesstilen er en viktig del av identitenen for mange, og Weider synes ikke man skal gå på akkord med egne verdier.

– De fleste arbeidsgivere vet at unge arbeidstakere har forskjellig stil, og hverdagsklær blir stadig mer akseptert i jobbsammenheng. Går du med bart, så ikke barbér den bort. Har du en stor tatovering, kan du velge plagg som toner den ned, sier han.

En tommelfingerregler er å ta på deg de fineste hverdagsklærne du fremdeles føler deg komfortabel i. Da blir du en oppgradert versjon av deg selv, heller enn noen du ikke er.

– Du bør helle mot å være litt nøytral i klesveien. Kle deg i det fineste du pleier å gå i, men husk også å tilpasse deg jobben du søker på. Skal du jobbe litt fysisk kan du ha en mye mer avslappet stil enn hvis du skal jobbe i et kundemottak, sier Weider.

Moe i Adecco mener det er viktig å tenke over både stillingen og bransjen man jobber i.

– Generelt kan man si at dess høyere stillingsnivå, dess mer formell er kleskoden. Men det kommer også veldig an på branjen. Søker du stilling i en hipp frisørsalong, gjelder andre regler enn dersom man søker seg i en bank. Og for en jobb i barnehage, er ikke nødvendigvis dress og slips mest hensiktsmessig.

Les også: Dette bør du tenke på i jobbjakten

Kle opp eller ned? NA24-kommentator Elin Ørjasæter er tidligere personaldirektør, hodejeger for flere selskaper, og forfatter av «Lederboka». Der påpeker hun at unge jenter ofte er «helt på viddene» når de kler seg til jobbintervjuet, og risikerer å «kle seg ut av» jobbene de søker på – ofte ved å gå for utfordrende kledd. Hun foreslår følgende test:

«Hvis du er under tredve og skal på jobbintervju, prøverkjør klærne og sminken for foreldrene dine. Hvis de synes du er utfordrende kledd, har de rett.»

Hun mener dessuten at klesstilen burde justeres utseendet ditt. Hennes erfaring med andre hodejegere er at å være en sjuer på «penhetsskalaen» fra én til ti er det optimale. Grunnen er at svært pene jenter har en tendens til å distrahere, og må derfor ta grep for å dresse seg ned.

«Hvis du er veldig pen i utgangspunktet, må du bare sørge for å skille mellom jobb (kle deg ned) og fritid (se ut som du vil). Er du tvert imot under fem på skalaen, må du kle deg opp», mener Ørjasæter.

Les også:Slik får du ny jobb når du er senior

Ta fram finstasen? I noen jobber blir du nødt til å bite i det sure eplet, og gå i noe du kanskje aldri pleier.

– I enkelte bransjer er det streng dresskode på jobb, og man må bare akseptere at disse bransjene fortsatt er sånn, sier Weider.

Finstasen er selvskreven i bank- og finansverdnen. For gutta betyr det nystrøkne penskjorter og dressbukser med pussede skinnsko til, og kanskje en dressjakke. Jenter går i drakt, eller en kombi av bukse og matchende jakke.

Konserndirektør i Manpower, Thor Bendik Weider. Foto: Manpower.

Kundeskille. Weider mener det går et viktig skille mellom kontorjobbing, og yrker som involverer kundebehandling. Da er det ikke bare intern kultur, men også selskapets forhold til sine klienter som står på spill igjennom hvordan du opptrer. For å bli oppfattet som en god representant utad, må du kle deg deretter.

Ørjasæter er klar på at det er nøytrale antrekk som gjelder om jentene vil se proffe ut.

«Det er en grunn til at menn har gått i dress på jobben til alle tider. Kvinner bør gå i dressens motstykke, drakten. Drakt – enten det er jakke og bukse eller jakke og skjørt – er et nøytralt og profesjonelt antrekk. Det tar fokuset bort fra utseendet ditt og over på jobben.», skriver hun i Lederboka.

Les også:Tjener en halv million som avisbud

«Byen-fella». Dropp utringninger, korte skjørt, veldig høye hæler, skranglende smykker og hard sminke, er hennes oppfordring til jentene.

Både Moe i Adecco og Weider i Manpower er enige, og advarer jenter mot å kle seg for utfordrende.

– Man skal ikke pynte seg på samme måte som hvis man skal på byen. Sterk sminke, mange armbånd og store øredobber bør unngås. Det er viktig å være seg selv, men prøv å tone deg selv ned slik at du får et mer nøytralt uttrykk, råder Moe.

Bedre å ta i for mye.

Når man skal i intervju bør man uansett gjøre litt research i forkant. Selskapets visjon og verdier kan gi en god pekepinn på hvordan arbeidskulturen er.

– Det vil også gi en god pekepinn på hvordan du bør kle deg. Er du likevel i tvil, kan du ringe til resepsjonen og si «hei, jeg skal i intervju, er det greit at jeg kommer i skjorte og olabukse eller bør jeg ha dress?» Det er helt ufarlig å gjøre, mener Weider.

– Vil de ikke stusse over at du måtte ringe og spørre?

– Nei, jeg tror tvert imot det vil oppfattes positivt. Det viser initiativ, og at du har evnen til å selv spørre når du står fast, forklarer Weider.

– Det er jeg helt enig i. Er man i tvil, kan man rett og slett ringe HR-avdelingen og spørre, sier Moe.

Les også:Slik briljerer du på andregangs jobbintervju

Elefanten i rommet. Blir du likevel ikke klok på hva som er dresskoden før intervjuet ringes inn, mener Weider det er bedre å møte overpyntet.

– Å være stivpyntet på fest er faktisk bedre enn å komme på fest og være dårlig kledd. Kommer du i dress på jobbintervju og de andre sitter i jeans og t-skjorter, blir du tilgitt for det. De som gjør intervjuet vil innse at du har forsøkt å framstå godt. Og man man alltids kneppe opp skjorta og brette opp ermene! legger han til.

Om du går på en skikkelig klesbom, kan det ifølge Weider ære lurt å være åpen om det med det samme:

– «Hei, her ser jeg at jeg har kledd meg helt feil», kan du si. Det viser selvinnsikt og at du er oppmerksom, og den som intervjuer slipper å lure på hvilken stil du vil ha neste gang du kommer. Du har du lagt klesballen død, avslutter han.

Les også:Førsteinntrykket setter seg på et blunk

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Her tillater de joggebukse på jobb

  2. Du kan få sparken om du kler deg feil

  3. Bemanningsdirektør med klar beskjed: Norsk ungdom bør lære av svenskene

  4. Unngå fallgruvene: Slik ødelegger du jobbsøknaden din

  5. Betalt innhold

    Toppsjefenes hjemmekontor