Ledertalentene: Slik gikk det med de tidligere vinnerne

En av de tidligere vinnerne råder unge ledertalenter å velge sjef med omhu.

  • Johan Nordstrøm
Publisert:

Konserndirektør Ragnhild Janbu Fresvik for bedriftsmarked i Sparebanken Vest ble kåret til årets ledertalent i 2014.

– Etter å ha vært leder i noen år har jeg fått mer fokus på det som ledelse egentlig handler om. Å sette retning, utvikle og mobilisere de flinke folkene rundt meg, sier Janbu Fresvik.

Hun mener at hun er blitt mer trygg som leder, og gir mer tillit og ansvar til egen organisasjon. Men samtidig har kravene til lederrollen endret seg.

– Jeg har som motto at enden på reisen er når du er blitt så trygg at du ikke er sulten på å utvikle deg videre, sier Janbu Fresvik.

Hun råder unge å velge sjef med omhu. Hun mener at det er kjempeviktig å finne en sjef som satser på utvikling av talenter.

– Se etter ledere og organisasjoner som er villige til å sette deg i en posisjon der du får store sko å fylle, og som jobber strategisk med lederutvikling sier Janbu Fresvik.

Hun understreker at det å være leder er ikke en 8–16 jobb. Derfor er det viktig å jobbe med noe du brenner for og omgi deg med mennesker som også brenner for det samme, slik at du samler energi.

– Jeg er stolt av at vi har som mål at vi skal være den mest spennende banken å jobbe i hvis du er sulten på å utvikle deg som leder, sier Janbu Fresvik.

Hun peker på at bankene er i endring, og utviklingen går raskt. Og hun mener det er viktig å bruke mye tid i grensesnittet mellom kunder og teknologi.

Hun viser til at hun bruker mye mer tid på utviklingsprosjekter i dag enn for tre år siden.

– For en regional bank som er stor nok og med nok utviklingsressurser, gir teknologi enorme muligheter til å angripe et nasjonalt marked, sier Janbu Fresvik.

Konserndirektøren mener at det viktigste for en leder er å få en grundig forståelse for hvilke av kundenes utfordringer som banken ikke kan løse i dag som kan løses med ny teknologi.

– Tør utfordre

Andreas Røsjø er konserndirektør for eiendom og energi i entreprenør- og industrikonsernet AF Gruppen. Og har ansvar for digitalisering. I 2013 ble han kåret til Norges fremste ledertalent.

Energivirksomheten sysselsetter cirka 80 personer og omsetter i 2018 for rundt 300 millioner kroner.

Røsjø er nå blitt 38 år og etter flere års erfaring i konsernledelsen, mener han at han er blitt vesentlig mer trygg.

– Jeg tør å utfordre det etablerte mer. Samtidig er se nye talenter komme, som man får forvalte, sier Røsjø.

Han peker på at det å gå utenfor komfortsonen har fungert for ham.

– Jeg er glad for at jeg hivet meg på de muligheter jeg er blitt gitt, sier Røsjø.

Tidligere har han alltid oppfattet seg som ung i rollene han har hatt.

– Nå ser jeg en ny kompetanse hos de unge. De tar på en naturlig måte med seg erfaringen med digitale verktøy inn i arbeidslivet, sier Røsjø.

– Stole på seg selv

Andreas Thorsheim gikk helt til topps i kåringen av Norges fremste ledertalent i 2012. Den tidligere Schibsted-toppen er i dag gründer.

– Det er en vanvittig overgang å gå fra et etablert selskap til å starte noe helt nytt. Man må stole på seg selv. Hvis man liker den utfordringen er det beste som finnes, sier Thorsheim.

Hun peker på at det mye vanskeligere å være god, når man ikke er en del av et fungerende system i et etablert selskap.

– Man får mye mer gratis i et profesjonelt system, der man har opplæring og annet, sier Thorsheim.

Han mener at unge må velge å jobbe med noe de liker, da vil de bli motiverte og engasjerte ledere.

Han er daglig leder og medgründer i Otovo. Selskapet er en slags Uber for solceller. De selger solcellepaneler på nett, og har en plattform med mange installatører.

Thorsheim peker på at det er et stort behov for å få bygget ut ren og kortreist kraft.

– Det er en oppgave for Internett-folk å selge det. Da følte jeg det var en oppgave for meg.

Han viser til at solceller blir billigere.

– Men lokale kostnader som salg, markedsføring, logistikk, lagerhold og planlegging blir ikke billigere, om man ikke gjør noe med disse. Vi har bygget en digital plattform som skal gjøre at det bli enklere å kjøpe solceller, sier Thorsheim.

I fjor omsatte Otovo for 42 millioner kroner. Underskuddet endte på 13 millioner kroner.

Selskapet har i dag 35 ansatte.

Thorsheim forventer at omsetningen øker til 80 millioner kroner i år og at også underskuddet øker noe.

Disse har vunnet kåringen tidligere:

2009: Hege Yli Melhus Ask

Hege Yli Melhus Ask var den første vinneren av E24s Ledertalent-kåring. I dag er hun konsernsjef i mediehuset NHST.

Før dette var hun konserndirektør i Gjensidige Privat. Hun kom til Gjensidige fra stillingen som konsernsjef i Agito Nordic. Har tidligere vært konserndirektør Marked (privat- og bedriftsmarkedet) i Hafslund ASA. Utdanning tilsvarende siviløkonom fra Université Paris Dauphine. Har vært forskningsassistent ved INSEAD i Frankrike.

2010: Leif Holst-Liæker

Leif Holst-Liæker er innehaver av enkeltpersonforetaket Holst-Liæker Consulting. Var administrerende direktør i Bergans i litt over to år frem til april 2018. Han har hatt ulike lederjobber i Bertel O. Steen før han begynte i Bergans. Han er utdannet siviløkonom fra Handelshøyskolen BI.

2011: Håvard Lillebo

Håvard Lillebo er daglig leder i det egne investeringsselskapet Businessizer. Begynte som gründer (selskapet View Start) rett etter endt utdannelse. Deretter var Lillebo økonomisjef i REC Scan Cell, før han startet Innotech Solar i 2008 og var finansdirektør i eget selskap til 2015. Så var han daglig leder i Age Solar i et drøyt år. Etter dette var han med om å starte Kolos, og var daglig leder cirka ett år i selskapet.

2012: Andreas Thorsheim

Daglig leder og medgründer i Otovo, som driver med salg av solcellepaneler.

Thorsheim er tidligere Schibsted-topp. Etter at han kom inn som trainee i Schibsted gikk karrieren via jobb som nyhets- og utviklingssjef i E24, finansdirektør i Schibsted Norge (som den gang het Media Norge).

Etter dette ble han administrerende direktør i Bergens Tidende. Før han ble gründer, var han produktdirektør i Opera Software.

2013: Andreas Jul Røsjø

Røsjø er en del av konsernledelsen i AF Gruppen, med konsernansvar for virksomhetsområdene Eiendom og Energi, samt stabsområdene IT og I & D (Innovasjon & Digitalisering).

Han har i tillegg ansvar for Construct Venture, som er AF og OBOS’ felles satsing på investeringer i oppstartsvirksomheter med nedslagsfelt innen Eiendom, Bygg og Anlegg.

2014: Ragnhild Janbu Fresvik

Fresvik (f. 1980) er konserndirektør for bedriftsmarked i Sparebanken Vest. Hennes virksomhetsområde har i underkant av 90 ansatte og en utlånsportefølje på rundt 40 milliarder kroner.

38-åringen har personalansvar for åtte mellomledere og resultatansvar på rundt 900 millioner kroner. Fresvik har hatt flere lederstillinger i Sparebanken Vest, og har i tillegg erfaring som henholdsvis investment manager i Borea og konsulent i BCG.

Fresvik er også styreleder i Eiendomsmegler Vest og styremedlem i SNF (NHH) og har flere andre styreverv. Hun er utdannet siviløkonom fra Norges Handelshøyskole.

2015: Jan Frode Johansen

Jan Frode Johansen er administrerende direktør for Rema 1000 Franchise Norge. Før dette var han regiondirektør for Akershus/Østfold i Rema. Han har blant annet en 2-måneders utdannelse på et internasjonal topplederprogram ved Harvard Business School.

2016: Aneesh Rajaram

Aneesh Rajaram er daglig leder i Vewd. Tidligere administrerende direktør i Opera TV. Før dette var han avdelingsleder for Opera Softwares TV-avdeling.

2017: Marie Nielsen

Marie Nielsen er daglig leder i papirresirkuleringsbedriften Penda Manufacturing Etiopia. Hun har også ledet McKinseys arbeid for å hjelpe myndighetene med å bygge opp igjen Sierra Leone etter Ebola-epidemien. Hun er utdannet fra Norges Handelshøyskole.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Ledertalentene

Flere artikler

  1. Hjelp disse med å finne årets ledertalent

  2. Kjenner du årets ledertalent? Tips oss!

  3. Ble BT-sjef som 32-åring, ga opp mediekarrieren for å bli gründer

  4. Skynd deg å tipse - du har ut uken på deg!

  5. Ble kåret til Årets ledertalent: – Gjorde alt fra første etasje til helikopteret