- Husk at man har to ører og én munn

Fem år etter at Hege Yli Melhus ble kåret til årets fremste ledertalent, trer hun inn i juryen som skal peke ut årets vinner. Her er hennes beste tips til unge ledere.

NYTT JURYMEDLEM: Konserndirektør Hege Yli Melhus i Gjensidige brenner for lederutvikling. Nå skal hun være med å kåre årets fremste ledertalent.

Anders Park Framstad
 • Anders Park Framstad
Publisert:

- Tankemønsteret er helt annerledes enn tidligere. For meg er dette en spennende mulighet til å bli inspirert av unge talenter, sier Hege Yli Melhus til E24.

40-åringen gikk til topps i kåringen av Norges fremste ledertalenter i 2009. Nå blir hun én av fire personer som skal peke ut landets største ledertalent i 2014.

 • Vet du om et ledertalent? Send oss ditt tips her!

For fem år siden hadde Melhus akkurat sagt opp jobben som konserndirektør i Hafslund. Etter et opphold som administrerende direktør i Agito Nordic er hun i dag konserndirektør med ansvar for Gjensidiges privatmarkedsvirksomhet i Norge.

Melhus opplever at det er et skifte i hva som kreves av lederrollen.

Hun viser til forskning fra det internasjonale hodejegerfirmaet Egon Zehnder, som beskriver hvordan utfordringene knyttet til å finne de beste lederne på kort tid har gjennomgått store endringer:

Fra å finne den største og sterkeste, via den smarteste, til den med mest relevante egenskaper og erfaring for rollen. I 2014 er det omstillingsevne, fleksibilitet og lærevillighet som står i fokus.

Konserndirektøren trekker frem et eksempel: Hun fikk nylig en forespørsel fra en yngre kvinne som ønsket å treffes over en kopp kaffe for å få råd i sin nye lederrolle.

- Jeg har like mye å lære av en 20-åring som hun har av en 40-åring. Jeg føler meg ung, men ung er jeg ikke lenger, ler hun.

- Handler om mennesker

I jakten på årets fremste ledertalent mener Melhus at det viktigste er at kandidatene har vist driv og tatt egne initiativ. Hun trekker også frem resultater, referanser og formalkompetanse.

- Men det er utrolig mange flinke folk som ikke har utdannelse. Man kan være så analytisk og faglig sterk man vil, men ledelse dreier seg først og fremst om mennesker. Om å få dem til å gjøre den jobben de er satt til, og om å motivere og legge forholdene til rette for at de skal kunne gjøre den jobben de har, sier hun.

Gjensidige-toppen forteller at mer erfaring og noen flere «år på baken» har gjort henne selv mer ydmyk overfor lederrollen.

- Jeg vet at jeg ikke har alle svarene. Man skal vokte seg vel for å slå fast at ting er forsøkt før og ikke fungerer, og jeg har blitt mer lydhør for innspill fra organisasjonen, sier hun.

Siden kåringen har livet ført med seg både opp- og nedturer, både på jobben og privat, og ambisjonene fremover er knyttet til begge arenaene: Innen kort tid skal konserndirektøren både gifte seg og bli mamma.

- Akkurat nå er ambisjonen å bli en god mamma - en avslappet en. Men jeg har bestandig jobbet mye og trives med lederansvar. Jeg stortrives i jobben min. Gjensidige er i en spennende fase der både vi og bransjen må endre oss for å møte nye forventninger fra kundene.

- Dette gjør deg god

På forespørsel fra E24 deler Hege Yli Melhus sine beste råd til unge ledere:

 • Finn en jobb du trives med:

- Det viktigste er å jobbe med noe man liker, for da blir man god. Det er ikke nødvendigvis det samme som det som er forventet av deg, eller det man tenker ser bra ut på CV-en, sier hun.

 • Vis initiativ:

- Som ung skal man være litt ydmyk. Samtidig stikker de unge talentene vi ser i egen organisasjon seg frem på en god måte. Ikke ved å ha spisse albuer, men ved å gå den ekstra milen og vise driv og initiativ utover det som står i stillingsinstruksen.

 • Velg en god sjef:

- Det er ikke så lett når man er nyutdannet, men man bør søke seg til folk man tror utvikler seg. Det er nesten sånn at du burde bytte leder eller selskap dersom du har en leder som trekker deg ned.

 • Vurder å skaffe deg en mentor:

- I 2002 spurte jeg Elisabeth Grieg om hun kunne være mentoren min. Relasjonen har vært - og er - veldig viktig for meg. Man kan stille spørsmål til en mentor uavhengig av hvor man jobber og uten at det påvirker jobbsituasjonen direkte.

 • Få personalansvar tidlig:

- Da finner du ut om du trives med det eller ikke. Husk at personalansvar kan være både tidkrevende og vanskelig, for eksempel ved omorganisering eller nedbemanning.

 • Lytt mer enn du snakker:

- Glem aldri at mennesker har to ører og én munn. Rådet er å lytte mer enn man snakker, finne ut hva som motiverer hver enkelt medarbeider og gi tilbakemelding ofte - ikke kun i årlige medarbeidersamtaler.

 • Ta utdanning:

- Det er mange eksempler på ledere som lykkes uten utdanning, men mitt helt klare råd til talentene i vår egen organisasjon er at de skal ta utdanning. Man kommer til et visst nivå uten formalkompetanse, men gjennom studier lærer man blant annet metodikk, analyse og evne til å lære ting på kort tid. Kunnskap og ferdigheter gir også selvtillit.

Les også:

- Målet er å skape mest mulig sosial avkastningGåsehud-øyeblikk sikret Kriss denne utsikten på jobben- Utfordrende å endre stereotypieneLedertalent blir toppsjef i DanmarkKommentar: Talentkåringer - et tveegget sverd

Her kan du lese mer om

 1. Ledertalentene
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Råder unge til å skaffe seg mentor

 2. Direktør går fra Gjensidige – blir konsernsjef i NHST

 3. Slik opplevde de å bli kåret til årets ledertalent – og dette gjør de i dag

 4. Annonsørinnhold

 5. Nå er jakten på Norges beste ledertalenter i gang

 6. Nå finsiktes det i jakten på årets ledertalent