Flukten fra yrkesfag avtar

For første gang på flere år er det en vekst i antall ungdommer som søker seg til yrkesfag. Kunnskapsministeren og NHO er lettet over utviklingen.

STØRST ØKNING: Bygg- og anleggsfag hoppet hele 11 prosent oppover på listen over norske ungdommers førstevalg på videregående i år.
Publisert: Publisert:

Både politikere og næringslivet har de siste årene ropt varsku om at Norge går mot et stort underskudd av faglært arbeidskraft fremover. En rekke kampanjer og tiltak de siste årene har blitt satt inn for å stanse utviklingen.

Årets søkertall kan tyde på at dette har hatt effekt. For første gang på mange år opplever yrkesfagene en vekst i antall søkere, viser søkertallene som Utdanningsdirektoratet legger fram torsdag.

– Veksten er ikke stor, bare 1 prosent på landsbasis, men man har i det minste klart å snu en trend der stadig flere elver har valgt studiespesialisering framfor yrkesfag, sier rådgiver i Utdanningsdirektoratet, Kjetil Gunnerud Kristoffersen, til NTB.

Ifølge prognoser fra Statistisk sentralbyrå vil det i 2030 vil være underskudd på 134.000 personer med yrkesrettet videregående utdanning i Norge.

Helse- og byggfag øker

De siste fem årene har antall elever som har søkt seg til studiespesialiserende linjer økt med nær 6.000 elever. I år er første gang på flere år at det er færre søkere til studiespesialisering enn året før, med en nedgang på 2 prosent.

Størst er søkningen til bygg- og anleggsfag (opp 11 prosent) og til helse- og oppvekstfag (opp 8 prosent).

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) er svært glad for tallene.

– Det er veldig bra at interessen for yrkesfag er stor. I resten av Europa ser vi en akademisering av videregående. Vi er heldige som har en så stor interesse for yrkesfag, det er viktig for framtiden, sier Isaksen til NTB.

Han sier han er spesielt glad for økningen til helse- og oppvekstfag, og peker på at det er en bransje med stort behov for fagarbeidere både i dag og i tiden framover.

Også Næringslivets Hovedorganisasjon er glad fort tallene. Organisasjonen har i vinter kjørt flere kampanjer, blant annet med programlederen Jenny Skavlan, for å få flere unge til å søke yrkesfag.

– Det er veldig gledelig at bygg- og anleggsteknikk øker etter flere år med nedgang, for byggfag er den mest etterspurte yrkesfagretning blant NHOs medlemsbedrifter, sier kompetansedirektør Are Turmo.

Velger vekk «olja»

Størst nedgang er det i søkertallene til teknikk og industriell produksjon (ned 11 prosent), samt brønnteknikk, en linje som tilbys andre året på dette utdanningsprogrammet. Her har antall søkere gått ned med hele 60 prosent.

Utdanningsdirektoratet mener nedgangen kan henge sammen med problemene oljeindustrien nå står overfor.

– Ungdommene er raske til å plukke opp slike svingninger på arbeidsmarkedet. Vi så også en tilsvarende nedgang for bygg- og anleggsfag i fjor etter mange negative oppslag om denne bransjen, sier Kristoffersen.

Dobbeltkompetanse

Kunnskapsministeren er også glad for at antallet som hopper av yrkesfag og går over på allmennfaglig påbygg går ned.

Tallene viser at mens antallet som søker påbygg uten å ha fullført en yrkesutdanning har gått betydelig ned, øker antallet som søker påbygg etter først å ha fullført en yrkesutdanning nå betydelig.

Økningen henger trolig sammen med at regjeringen i fjor innførte rett til et påbyggingsår etter ferdig fagbrev istedenfor at elevene måtte velge mellom å fullføre fagbrev eller hoppe av etter to år for å gå over på studiespesialisering.

– På sikt gir dette en god dobbeltkompetanse som er etterspurt og viktig i næringslivet, og det vil innebære at flere fullfører videregående opplæring. Det er positivt at flere griper denne muligheten, sier Isaksen.

Les også

– Ekstremt tøffe nyheter for våre ansatte

Les også

Håper trenden snur for yrkesfag i år

Les også

Eksperter om utfallet av streiken: – Dette utsetter bare problemet i tre år

Publisert:
Gå til e24.no