- Mange bør bruke mindre tid på trening

Skiløper Jørgen Aukland mener for mange trener som eliteutøvere. - Med full jobb og familie blir totalen voldsom, sier Aukland.

FOR AKTIVE: Skiløper Jørgen Aukland mener mange Birken-løpere har gått av å trene mindre. Her fra rennet i 2006.

Olsen, Olav
  • E24
Publisert:,

Jørgen Aukland blir av mange innleid som teknikktrener i forkant av vinteres store styrkeprøve, Birkebeinerrennet. Han mener mange av Norges nye "supermosjonister" trener for mye.

- I en hektisk hverdag, gjelder det å bruke tiden så effektivt som mulig. Jeg mener at veldig mange mosjonister kan bruke litt mindre tid på trening og heller være mer effektiv, og faktisk gå fortere på ski, sier Aukland til Nrk Puls.

Les også: Bedrifter gir alt for Birken

- Ikke eliteutøvere

Han mener faren ligger i å legge ned innsats som en eliteutøver, når man ikke er det.

- Vi som er profesjonelle trener mye, men vi har muligheten til å hvile mye også. Flere av mosjonistene har full jobb, familie og trener nesten like mye som oss. Da blir totalen voldsom, sier Aukland.

Ekstrem trening, spesielt blant ansatte i bank-og finansbransjen, har tatt helt av de siste årene. Årets Birkebeinerrenn var fulltegnet med 15.000 deltakere på bare 41 sekunder. På Finn.no finnes i dag flere annonser fra folk som ønsker å kjøpe startnummer til rennet som i år går av stabelen 20. mars.

- Klasseskille

Professor Gunnar Breivik ved Norges Idrettshøgskole har studert nordmenns aktivitetsvaner i flere år. Han har funnet at vi trener mer enn tidligere. Men det gjelder ikke alle:

Blant høytlønte med høy utdannelse er det dobbelt så mange fysisk aktive, som blant de med grunnskole eller lav lønn.

- Det er de mest ressursterke som blir mer aktive, nemlig de som har god inntekt, god utdannelse og et aktivt nettverk. Økningen er mindre blant de som ikke har disse mulighetene og ressursene, sier Breivik til NRK.

Arrangørene av Birkebeinerrennet kan fortelle at inntektsgruppen mellom 600.000 og 800.000 er overrepresentert blant deltakerne.

Flere nyheter fra E24 Jobb

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Sosiolog:- Det er status blant ledere å være veltrent

  2. Aukland klar for Aksje-NM: Jeg slår de fleste på ski, men...

  3. - Formen var veldig bra i dag

  4. Annonsørinnhold

  5. Løp kortere!

  6. De travleste trener mest