Kraftig økning i Nav-ledigheten
2.100 flere ble arbeidsledige i oktober, det viser ferske tall fra Nav. Ingen yrkesgrupper er skjermet av den stigende ledigheten.
I MØTE MED NAV-BRUKERE: Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson diskuterer med Nav-brukere om hvordan etaten kan forbedres.
– Økningen i oktober er den største vi har sett så langt i år. Den er fortsatt sterkt oljedrevet, og rammer først og fremst Vestlandet, sier arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng.
Ved utgangen av oktober var 80.000 personer registrert som helt ledige hos Nav. Det er 7.900 flere enn for ett år siden. Arbeidsledigheten er nå på 2,9 prosent av arbeidsstyrken, mot 2,7 prosent i oktober i fjor.
Summen av helt ledige og arbeidssøkere på tiltak, bruttoledigheten, var på 94.400 personer i oktober, tilsvarende 3,5 prosent av arbeidsstyrken. Det er 11.700 flere enn for ett år siden, da bruttoledigheten var på 3,1 prosent av arbeidsstyrken.
Størst prosentvis økning var det innen ingeniør- og ikt-fag og industriarbeid, mens undervisning, helse, pleie og omsorg, samt serviceyrker og annet arbeid var gruppene med minst økning i ledigheten.
Et to-delt arbeidsmarked
Møre og Romsdal, Rogaland og Hordaland hadde størst prosentvis økning i ledigheten i oktober, justert for normale sesongvariasjoner.
Finnmark og Nord-Trøndelag var fylkene med størst nedgang i ledigheten i samme periode.
– Vi venter at denne todelingen vil fortsette de nærmeste årene. Lavere oljeinvesteringer fører til økt ledighet i deler av landet, mens svak krone og lav rente gir økt aktivitet i eksportindustrien, uttalte Vågeng i en fersk analyse fra Nav torsdag.
NAV anslår 10.000 flere ledige neste år
79 prosent vekst
Ved utgangen av oktober står 10.273 personer helt uten arbeid i Rogaland. Arbeidsledigheten er nå 4,0 prosent i fylket, og har økt med 79 prosent siden oktober i fjor.
- Sett i lys av de signalene som vi får fra næringslivet i fylket, så forventer vi at arbeidsledigheten vil fortsette å øke i tiden som kommer, og Nav-kontorene jobber for fullt for å møte utviklingen i arbeidsmarkedet. Men selv om arbeidsledigheten øker må vi ikke glemme at om lag halvparten av de som registrerer seg som arbeidssøkere får jobb igjen etter tre måneder, sier direktør Truls Nordahl i Nav Rogaland i en pressemelding.
I Rogaland er det flest arbeidsledige i yrkesgruppene industri, bygg- og anlegg, og ingeniør- og ikt-fag, og arbeidsledigheten stiger også mest i disse yrkesgruppene.
Sist Rogaland hadde en arbeidsledighet på 4,0 prosent var i februar 2004.
Saken fortsetter under bildet
HARDT RAMMET: Oljebremsen setter dype spor i Rogaland, Nav-direktøren for oljefylket Truls Nordahl må ansette flere til Nav-kontoret for å ta unna den sterke veksten i ledige.
HARDT RAMMET: Fylkesdirektør Stein Veland i Nav Møre og Romsdal.
Sterk ledighetsøkning i Møre og Romsdal
Også Møre og Romsdal er blant fylkene hvor arbeidsledigheten øker kraftig. 2,7 prosent av arbeidsstokken er ledige ved utgangen av oktober, det er en økning på 35,4 prosent fra samme måned i fjor.
– Denne måneden har vi hatt en økning i arbeidsledigheten på nærmere 300 ledige når vi tar hensyn til de normale sesongvariasjonene.
– Det er forventet en økning, og vi er tett på tusen flere ledige nå enn for ett år siden. Bare Rogaland har en større økning det siste året, sier fylkesdirektør Stein Veland i Nav Møre og Romsdal i en melding.
Nav-sjefens fem råd: Slik bør Norge møte den økende arbeidsledighet
Stabilt i hovedstaden
I Oslo var 12.069 personer eller 3,3 prosent av arbeidsstyrken helt arbeidsledig ved utgangen av september. Det er en nedgang på 98 personer eller en prosent sammenlignet med oktober 2014.
– Næringslivet i Oslo er mindre oljerelatert enn fylkene på Vestlandet. Hovedstaden har derfor i mindre grad blitt rammet av nedgangen i oljebransjen. En svak krone og lav rente bidrar til at næringslivet i Oslo går bra og at vi derfor har en stabil bruttoledighet, forteller fylkesdirektør Hege Farnes Hildrum i Nav Oslo.
Oslo har den fjerde høyeste ledigheten i landet, sammen med Telemark.
Derfor frykter ekspertene økt arbeidsledighet: – Det er en bekymringsfull utvikling
Bekrymret for utviklingen
Onsdag kom Statistisk sentralbyrå, Arbeidskraftundersøkelsen (AKU), med dystre tall for ledigheten.
AKU-ledigheten steg til 4,6 prosent i snitt for månedene juli, august og september, opp fra 4,3 prosent ved forrige måling.
Sjeføkonom Roger Bjørnstad uttalte kort tid etter at tallene ble kjent en bekymring for fremtiden til E24 og sa videre:
– Når ledigheten rammer folk som ikke lett får en ny jobb, så kan den lettere bite seg fast og bli vanskeligere å få ned igjen.