Lærermeklingen fortsetter på ubestemt tid

Partene i lærerstreiken sitter fortsatt hos Riksmekleren torsdag kveld. Det er ikke kommet en løsning i konflikten.

STREIK: Lærerstreiken vil fortsette helt til de har funnet en løsning, sier tillitsvalgte.
Publisert: Publisert:

– Vi arbeider videre med det vi har drevet med før, og det er ikke noen endring i den situasjonen, sa riksmekler Nils Dalseide da han orienterte pressen klokken 20 torsdag kveld.

Det var da ikke bestemt hvor lenge møtene torsdag ville pågå.

– Det er umulig å si hvor mye nærmere eller fjernere vi er en løsning, sa Dalseide.

Les også

Misnøyen vokser med regjeringens arbeidslivspolitikk

Uravstemning

Dersom samtalene skulle føre fram, vil resultatet bli lagt fram til ny uravstemning blant lærerne, opplyste Utdanningsforbundets leder Ragnhild Lied like før partene gikk inn til Riksmekleren torsdag formiddag.

– Selv om det ikke er vanlig for fagforeninger å organisere uravstemning etter en streik, har Utdanningsforbundet likevel valgt å gjøre dette, slik vi også gjorde for to år siden, sier hun.

Hvis den suverent største av lærerorganisasjonene finner å kunne anbefale en avtale med arbeidsgiveren, blir streiken avblåst inntil et resultat i den nye uravstemningen foreligger.

Skulle resultatet på nytt bli nei i uravstemning, blir det ny streik i skolen.

– Blir krevende

Stridens kjerne er arbeidstidsavtalen som Utdanningsforbundets ledelse aksepterte under den ordinære meklingen i vår. Forhandlingsresultatet ble avvist av forbundets medlemmer i uravstemning. En kraftig opptrapping av lærerstreiken vil være et faktum fra mandag av, dersom de seneste bestrebelsene ikke fører fram.

– Jeg har meddelt mekler og motpart hva lærerne vil ha. Vi skal lete etter en løsning, men det er ikke tvil om at det blir krevende, sa Lied.

– Vi vet hva lærerne vil ha. Streiken fortsetter til en løsning er klar, tilføyde hun.

Taus motpart

Per-Kristian Sundnes i arbeidsgiverorganisasjonen KS ville ikke si noe som helst før torsdagens møte. Men presset på KS er stort, ikke minst fra politikerne. Representanter fra en rekke partier, også regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet, har sagt at de håper partene vil finne sammen og komme seg ut av tillitskrisen som etter hvert har oppstått mellom kommunene som skoleeier og landets lærere.

Presset er også betydelig på Utdanningsforbundets ledelse. Lærerorganisasjonen møtes med klare advarsler fra egne rekker: Opprøret blant lærerne vil blusse opp dersom streiken stanses av en avtale som ikke oppleves å være god nok.

– Dette er streiken over alle streiker. Dette er en streik som kommer fra grasrota og opp, ikke ovenfra og ned. Det så vi gjennom det tydelige resultatet i uravstemningen, sier Preben Uthus til nettstedet Utdanning.

Han er selv tillitsvalgt i Utdanningsforbundet og mannen bak Facebook-siden «Arbeidstidsforhandlingene».

Les også

Bygger flytende boliger for å lokke til seg folk

Klare krav

Facebook-gruppen har flere enn 30.000 medlemmer. Mange av dem er lærere som åpent flagger sin misnøye med politikerne og arbeidsgiveren KS.

Som ansvarlig for siden har Uthus god oversikt over stemningen på lærerværelsene og hans analyse er klar: En eventuell ny avtale mellom KS og Utdanningsforbundet må sette grenser for hvor mye av arbeidsuka som kan bindes opp av undervisning.

– Nøkkelordet er tillit. Arbeidsgiverne må gi lærerne frihet til å gjøre jobben sin. Det må trekkes en soleklar grense mellom undervisningstid og resten av årsverket, sa Uthus til NTB onsdag.

Dersom en ny avtale ikke er tydelig på dette punktet, vil den bli svært dårlig mottatt av landets lærere, la han til.

Les også:

Superdatamaskinen Watson skal hjelpe sjefen med å fatte de rette beslutningeneRobot kan gjøre 3 av 4 burgerkokker overflødigeOver 80 Wilhelmsen-sjøfolk takker ja til sluttpakkeBa innvandrere søke jobb – ingen ble kalt inn- Fant opp ansatte for å slippe å betale overtid500 rumenske ingeniører ville til Norge. Bare 6 fikk jobb

Publisert: