Ledere får ikke kompensert for overtid

Norske ledere får avspasert under 50 prosent av timene de har opparbeidet. Én av fem ledere får ikke avspasert overhodet.

- GRIP FATT I PROBLEMET: Ledernes forbundleder, Jan Olav Brekke, oppfordrer ledere å ta det opp med sin arbeidstakerorganisasjon for å få løst overtidsproblematikken.

  • Sophie Lorch-Falch
Publisert: Publisert:

- Det betyr i realiteten at de jobber gratis, og det er helt uakseptabelt, sier forbundsleder Jan Olav Brekke i organisasjonen Lederne, i en pressemelding.

Les også: Halvparten jobber overtid uten betaling

Én av fem dropper avspasering

Tallene er hentet fra undersøkelsen Norsk Ledelsebarometer 2013, der 300 norske ledere fra hele landet har deltatt.

Undersøkelsen viser at ledere flest i stor grad ofrer lønnen for ekstra jobb. Hver femte av de spurte svarte at de jobbet mer enn 10 timer overtid i løpet av en periode på syv dager. Dermed overskrider arbeidsuken rammene som er satt i Arbeidsmiljøloven.

Kun 36,7 prosent av medlemmene får avspasert de timene de har opparbeidet, og 18,5 prosent tar ikke ut avspasering i det hele tatt.

- Tallene viser at altfor mange i realiteten jobber gratis når de ikke får avspasert de timene de har opparbeidet. Og det er ikke holdbart. Det er overraskende at såpass mange jobber uten godtgjørelse, sier Brekke.

Les også: Gikk av som sjef - gikk opp i lønn

Frykter misbruk av fritakelser

Arbeidsmiljøloven gir riktignok rom for at ledende og særlig selvstendige stillinger kan avtale seg vekk fra arbeidstidsbestemmelsene. Brekke mener dispensasjonen misbrukes når undersøkelsen peker på et langt større omfang enn først antatt.

– Vi ser at slike unntak blir misbrukt når det gjelder bestemmelsene om overtid og avspasering. Jeg tror ikke det var lovgivers intensjon at dette var en frihet som skulle brukes i så stor utstrekning som den gjør i dag. Det gjelder å holde et kritisk blikk på dette, og eventuelt prøve det rettslig for å finne ut om stillingene virkelig er i en kategori som skal unntas, sier Brekke.

Les også: Jobbet for 15 kroner timen - selskaper saksøkt

Handelsbransjen overrepresentert

Omfanget av overtidsarbeid uten kompensasjon er spesielt stort innen Handelsbransjen, der lederne jobber mest overtid.

Tre av fire av lederne som hadde rett på avspasering tok ut halvparten eller mindre av opparbeidede timer.

- En viktig grunn til at det har blitt sånn - særlig for butikkledere - er at det har vært en voldsom liberalisering på åpningstider de siste årene, med butikker som holder åpent fra tidlig morgen til sent på kvelden. Spesielt innen franchise ser vi at for å få ut en anstendig lønn er de nødt til å jobbe mer enn 40 timer per uke, sier forsker Stein Stugu ved De Facto kunnskapssenter for fagorganiserte, som gjennomfører Norsk Ledelsesbarometer.

- Dette legger press på hele bransjen. Det er også vanlig å bruke egen familie som arbeidskraft, og de får som regel ikke betalt tarifflønn, sier han.

Stugu mener en større individualisering av ansvar gir høyt arbeidspress, og liten vilje til å avspasere når det innebærer at andre må belastes med roret.

Les også: SAS-sjefen ble kåret til «årets sjef»

Stort omfang i arbeidslivet

Arbeidslivsbarometeret 2012 avdekket utstrakt bruk av overtid uten kompensasjon også blant norske vanlige arbeidstakere. Halvparten jobbet ekstra uten å få betaling eller avspasering i godtgjørelse.

Undersøkelsen viste at 60 prosent av arbeidstakerne jobbet overtid ofte eller av og til. Men betalingen var det så som så med. Undersøkelsen viste at nesten en tredel av arbeidstakerne sjelden eller aldri får betalt for pålagt overtidsarbeid. Under halvparten, 46 prosent, svarte at de alltid får betalt for overtid (43 prosent av kvinnene, 49 prosent av mennene).

Les også:

Publisert:

Flere artikler

  1. Nå skal flere ansatte få betalt for å jobbe overtid

  2. Hadde 514 timer overtid, fikk ikke avspasere

  3. En av tre ingeniører måtte jobbe i ferien

  4. Advarer unge mot å skrive under slike kontrakter

  5. Flere får karakterer på jobben