Regjeringens studentbolig-satsing: Kun én av syv får studentbolig

Regjeringen sier den har prioritert studentboliger fremfor å øke studiestøtten. Men dagens boligtilbud dekker kun en brøkdel av studentmassen, viser ny kartlegging.

IKKE FORNØYD: NSO-leder Ola Magnussen Rydje synes det er greit at regjeringen vil prioritere studentboliger fremfor økt studiestøtte. – Men i dag prioriteres ingen av delene skikkelig, sier han. Seks av syv av dagens studenter må leie bolig privat.

Foto: NSO
 • Karl Wig
Publisert:

Får ikke studentbolig. Dermed må de aller fleste studenter ut i det private utleiemarkedet på jakt etter tak over hodet.

Det kommer frem i «Studentboligundersøkelsen 2013», en fersk kartlegging fra Norsk Studentorganisasjon (NSO):

 • På landsbasis rommer studentboligene 32.200 studenter – da er boenheter med plass til flere inkludert.
 • Antallet studenter er i dag oppe i 227.700.
 • Det gir en dekningsgrad på 14 prosent. Hele 86 prosent, eller seks av syv studenter, får ikke benyttet seg av studentboligtilbudet.

Må leie privat. Oslo-studenten Mari Myrhol (21) er en av dem. Hun søkte om studentbolig til høstsemesteret i fjor, men fikk nei.

Ett år senere står hun fortsatt på venteliste.

SVINDYRT: Mari Myrhol (21) har stått et år i kø for studentbolig, og må leie Oslo-leilighet privat. – De faste kostnadene er høyere enn hele studiestøtten, forteller hun.

FOTO: Privat

– Jeg fikk melding om at det var alt for mange som søkte, og at det kunne ta flere år å få plass. Jeg vet at det er hard kamp, men visste ikke at det skulle være så vanskelig, forteller Mari til Dine Penger.

For tiden leier hun privat leilighet i hovedstaden sammen med en venninne.

– De faste boutgiftene er høyere enn hele studiestøtten. Vi må jobbe mye for å få det til å gå rundt, og det går ut over studiene, forteller 21-åringen.

Les også: Tusenvis av studenter må leie bolig privat

Utfordrer regjeringen. NSO-leder Ola Magnussen Rydje mener dagens økonomiske situasjon for studentene er uakseptabel. Han kommer med følgende utfordring til regjeringen:

Gi studenter et kraftig løft i studiestøtten så de får råd til å leie bolig i det private leiemarkedet – eller gi tilbud om studentbolig til langt flere enn i dag.

– Det er greit hvis regjeringen vil prioritere studentboliger, men da må de gjøre det skikkelig, mener Rydje.

Les også:– Vi har ikke råd til Rimi-studenter

Skal være prioritert. Dine Penger har de siste dagene satt fokus på den rekordlave studiestøtten.

Grafikk: Sjur Jansen og Øyvind Røst

Til høstsemesteret må studenter nøye seg med lån og stipend på kun 1,11 ganger grunnbeløpet i folketrygden – det laveste nivået som noen sinne er registrert.

De borgerlige partiene, med Frp i spissen, gikk i går kraftig ut mot regjeringen og kalte det et svik mot studentene.

Kunnskapsdepartementet forsvarer seg med at de har satset på studentboliger i stedet for å øke studiefinansieringen.

– Bo i utkanten. – Vi har frem til nå prioritert boliger, da dette er et effektivt virkemiddel, sier statssekretær Ragnhild Setsaas til Dine Penger.

– Det er vel ikke så effektivt for det store flertallet som ikke får studentbolig?

– Det er selvfølgelig alltid stort press på det private utleiemarkedet når et nytt studentkull starter, men i år kan det se ut som at markedet ikke er like tøft som tidligere, sier statssekretæren, og kommer med følgende råd:

– I byene kan studentene også velge leiligheter som ligge litt mer i utkanten, og da blir det ikke så vanskelig.

Rekordmangel. – Jeg er hjertens enig med statssekretæren i at studentboliger er et effektivt virkemiddel, men da må det bygges langt flere boliger enn det gjøres i dag, kommenterer NSO-leder Rydje.

BYGGER MEST: Utdanningsminister Kristin Halvorsen fremholder at de har gitt tilskudd til langt flere studentboliger enn den forrige borgelige regjeringen.

Foto: Kunnskapsdepartementet

Ifølge NSO har vi aldri trengt så mange studentboliger som nå. Rydje advarer mot at situasjonen vil forverres om det ikke tas grep:

– I dag har vi rekordmangel, og trenger 12.000 nye boliger bare i de neste fire årene. Innen 2020 er studentmassen estimert å øke med 40.000 flere enn i dag. Her må det satses med en gang, sier NSO-lederen.

Han mener det bør skje ved at antallet studentboliger som bygges årlig oppjusteres fra 1000 til minst 3000 i løpet av en fireårs-periode.

– Det er helt nødvendig for å ta igjen studentøkningen, mener Rydje.

– Bruk nettverket. I en pressemelding fremholder kunnskapsminister Kristin Halvorsen at regjeringen har gitt tilskudd til 7800 studentboliger – mot kun 2361 under Bondevik II-regjeringen.

Samtidig erkjenner hun at det nå også er rekordmange studenter, og råder dem til å bruke nettverket sitt, sosiale medier og det private markedet for å sikre bolig til høsten.

– Jeg vil dessuten oppfordre private aktører til ikke å utnytte situasjonen og ta urimelig høye priser, sier Kristin Halvorsen i pressemeldingen.

SLIK PRIORITERES FOLK TIL STUDENTBOLIGENE i OSLO:

1. prioritet: De som allerede studerer og ønsker å beholde boligen sin.

2. prioritet: Utenlandsstudenter som har avtaler igjennom utdanningsinstutisjoner. Av de 3500 ledige boligene til høsten regner SiO med at utenlandsstudenter vil utgjøre 40 prosent.

3. prioritet: Nye førsteårsstudenter utenfor Oslo og Akershus, hvor de yngste blir prioritert først.

4. prioritet: Alle andre studenter, inkludert de som bor i Oslo og Akershus.

Regelverket kan være noe annerledes i de andre studentbyene i landet.

Følg oss på Facebook!

Flere artikler

 1. **NSO: Dagens situasjon er uakseptabel
  **Kunnskapsdepartementet: Vi prioriterer studentboliger: Her er krisegrafen for studenter i 2013

 2. Start jakten på studentbolig nå

 3. Alle partier lover flere studentboliger

 4. Annonsørinnhold

 5. Her er partienes student-løfter: Disse vil gi studentene 33.500 kroner mer hvert år

 6. FrP, Venstre, Høyre og KrF ut mot rekordlav studiestøtte: – Vi har ikke råd til Rimi-studenter